PONYVALEGÉNY

Vásznat a múltra, avagy régi idők mozija: a HORIZONT

A Ponyvalegény filmszínház-történeti sorozata (16. rész)

2021. november 28. - Horváth M. Attila

horizont_wolt.jpgSej, haj, mozi, vasárnap kirándulunk – idézhetnénk a Csehországból eredő szöveget és dallamot némileg másképpen. Márpedig filmszínházak terén valóban csehül állunk, legalábbis ahhoz képest, amennyi néhány esztendővel – vagy évtizeddel – ezelőtt nyitott vetítőteremmel várta Budapesten a szórakozni vágyókat. Az augusztus 15-én indított, hetente jelentkező sorozatunkban az enyészeté lett, jó esetben csak átalakított mozikat járjuk körbe a szó átvitt és nemes értelmében. Ezúttal a Horizont múltját és jelenét idézzük fel.

A tévé, mint Mészöly Kálmán fénykorában, megkerülhetetlenné vált. Nem azért, mert böhöm nagyságúként annyira hatalmas volt, hogy nem fért el a nappaliban, hanem mert egyre inkább elterjedt. Az emberek karácsonykor nem a szoba és a galéria között kétpercenként közlekedő üvegborítású házi liftre, beszélő karnisra vagy űrdimenzióból érkező mikrohullámú sütőre, hanem televízióra vágytak. Távirányító nélküli, fekete-fehér, bazi nagy és még ennél is nehezebb készülékre – hétfőnkénti adásszünettel. Törőcsik Marival a Körhintát vagy a Latabár-filmeket már nem az otthontól távol, valamelyik fapados vetítőteremben, hanem a kandalló vagy a cserépkályha mellé kucorodva, tökmagot ropogtatva kívánták megtekinteni. 

Így múlik el a világ dicsősége – a főváros első híradó-filmszínházának lassan, de biztosan befellegzett, pedig a Nagykörút varázsa már a hatvanas-hetvenes években is „szedte áldozatait”, mégis, az üzemeltetők az el-elmaradó honpolgárok miatt váltani kényszerültek. Ennek köszönhetően nyert a jól hajrázó hetvenes évek belvárosa egy „új” mozit, ami már Horizont néven fogadta látogatóit. 

capture-20211129-004652.png

A világ- és sporthíradók, a hosszabb-rövidebb dokumentumfilmek már nem szolgálták a helybéliek közízlését, a jövőre már százharminc éves épület – bármennyire is hihetetlen, 1892-ben adták át – filmszínházát egyre inkább a szórakozni vágyók tömege lepte el, várva a jobbnál jobb, izgalmasabbnál izgalmasabb műveket. 2000-ben még megannyi ilyen alkotás került vászonra, és bár a legtöbbjüknek happy end volt a vége, a Horizont története nem tartozott közéjük. Lelkes mozivédők sem óvják már az Erzsébet körút egyik legékesebb épületének haldokló filmszínházát, azt már csupán az emberi emlékezet őrzi – most és mindörökké.

horizont_ma.jpg

mozimusor_ev_szamos_tortenet.jpg82 esztendeje lesz december 7-én, hogy megnyílt Híradó néven. Az ok egyszerű: mintegy négy évtizedig leginkább csak híradókat tűzött műsorára

40 évvel később, 1979-ben már Horizontként csábította be nézőit az Erzsébet körúti filmszínház, mi több, innentől kezdve nagyjából ugyanazokat az alkotásokat vetítették az Erzsébet körút elején, mint a végén

21 esztendővel ezelőtt, 2000 májusának utolsó napján nyitott ki moziként utoljára

Az eddig publikált epizódok augusztus 15.: BALATON • augusztus 22.: VÖRÖSMARTY • augusztus 29.: SZIKRA • szeptember 5.: ALKOTÁS • szeptember 12.: PEST-BUDA • szeptember 19.: BARTÓK • szeptember 26.: KULTIPLEX • október 3.: ALFA • október 10.: ODEON-LLOYD • október 17.: UGOCSA • október 24.: BEM • október 31.: GRAFFITI • November 7.: HUNNIA • November 14.: BROADWAY • November 21.: ALKOTMÁNY

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr9516767692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása