PONYVALEGÉNY

Vásznat a múltra, avagy régi idők mozija: az ALFA

A Ponyvalegény filmszínház-történeti sorozata (8. rész)

2021. október 03. - Horváth M. Attila

alfa1.jpgSej, haj, mozi, vasárnap kirándulunk – idézhetnénk a Csehországból eredő szöveget és dallamot némileg másképpen. Márpedig filmszínházak terén valóban csehül állunk, legalábbis ahhoz képest, amennyi néhány esztendővel – vagy évtizeddel – ezelőtt nyitott vetítőteremmel várta Budapesten a szórakozni vágyókat. Az augusztus 15-én indított, hetente jelentkező sorozatunkban az enyészeté lett, jó esetben csak átalakított mozikat járjuk körbe a szó átvitt és nemes értelmében. Ezúttal az Alfa múltját és jelenét idézzük fel.

alfa_nincskegyelem.jpgNagyfater elszabadul. Robert De Niro és Zac Efron vígjátékát az „időeltolódás” miatt már nem játszhatta az Alfa, viszont az én nagyapám nem egyszer megfordult a Kun Béla tér 6. alatt üzemelő filmszínházban. Hogy mit nézett, ne kérdezzék, ma pedig már én sem tudnám, mindenesetre alighanem megvolt a feelingje az akkori „nyócker” kulturális intézményének – mostanság is megvan, különösen nyáron, estefelé, amikor a környéket ellepő ledér öltözetű kacér lányok különféle trükkökkel próbálnak tudatot módosítani. Ez persze akkor nehezebb, amikor tudatmódosító hatása alatt óhajtják megcselekedni, amit megkövetel a haza. 

Amúgy ha valaki lázasan kutatni kezdene az emlékeiben a Kun Béla tér kapcsán, ne tegye, ugyanis manapság Ludovika tér a közterület neve, ami nem esik messze a Kulich Gyula (jelenlegi elnevezése Kálvária – a szerző) tértől, ahonnan a nagyfater elszabadult, már ha éppen mozizni támadt kedve. 

Kár volna tagadni, elnézve és visszalapozva akár csupán a nyolcvanas évek filmkínálatáig, nem is volna rossz részt venni egy időutazáson, vásznon visszanézni a Kincs, ami nincs című, Bud Spencer és Terence Hill főszereplésével forgatott olasz klasszikust vagy éppen a Nincs kegyelem című amerikai alkotást.

alfa_1982.jpgUtóbbi érdekessége, hogy Kim Basinger és Richard Gere első közös filmje volt, a második pedig talán még ennél is jobban sikerült, ám fájdalom, a Dermesztő szenvedélyek honi premierjét már nem érte meg az Alfa. Az a filmszínház, amely harmincszor hatvanöt méteren várta a mozgóképért rajongó közönséget és egészen a kilencvenes évek legelejéig a legnagyobbak közé emelkedett.

pestimusor_alfa_kincs.jpg

mozimusor_ev_szamos_tortenet.jpg63 évvel ezelőtt, azaz 1958-ban nyitott az egykori Ludovika Akadémia lovardájában, amely esztendőkön át üresen állt.

1050 néző foglalhatott helyet a teremben, ami mai, „multiplex-szemmel” nézve sem tűnik kevésnek, sőt!

1990 áprilisában, azaz alig 32 évnyi üzemelés után végleg bezárt.

29 évvel ezelőtt gyújtogatás miatt leégett a mozi, amelynek a helyén manapság a Magyar Természettudományi Múzeum található.

Az eddig publikált epizódok augusztus 15.: BALATON • augusztus 22.: VÖRÖSMARTY • augusztus 29.: SZIKRA • szeptember 5.: ALKOTÁS • szeptember 12.: PEST-BUDA • szeptember 19.: BARTÓK • szeptember 26.: KULTIPLEX

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr6316707680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.10.05. 19:38:22

Itt láttam először a Kelly hőseit.
süti beállítások módosítása