PONYVALEGÉNY

Vásznat a múltra, avagy régi idők mozija: a BROADWAY

A Ponyvalegény filmszínház-történeti sorozata (14. rész)

2021. november 14. - Horváth M. Attila

img_20210816_175324.jpgSej, haj, mozi, vasárnap kirándulunk – idézhetnénk a Csehországból eredő szöveget és dallamot némileg másképpen. Márpedig filmszínházak terén valóban csehül állunk, legalábbis ahhoz képest, amennyi néhány esztendővel – vagy évtizeddel – ezelőtt nyitott vetítőteremmel várta Budapesten a szórakozni vágyókat. Az augusztus 15-én indított, hetente jelentkező sorozatunkban az enyészeté lett, jó esetben csak átalakított mozikat járjuk körbe a szó átvitt és nemes értelmében. Ezúttal a Broadway múltját és jelenét idézzük fel.

broadway_1997nov6_ujmagyarorszag.jpgElveszett illúzió. A pesti polgár, a könnyedén korzózó krapek karimás kalapban hitte is, meg nem is, hogy majd itt, ezen a szent helyen nercbundát, Miki egeres pongyolát vagy imitt-amott gyárilag kopott, zománcozott edénykészletet vehet az asszonynak. Több idő volt ezen gondolkodni, mint a kecskeszakállas kvízmester egykorvolt kérdésein a némává dermesztett stúdióban, bár szó se róla, a Dohány utca sarkán is a dohányról, méghozzá megszámlálhatatlan milliókról döntöttek a pesti polgár feje felett.

Az üzlet az üzlet, ám üzletközpont mégsem lett a Broadway nevű filmszínházból, pedig sokáig tartotta magát a hír a kilencvenes évek legvégén, hogy előbb vagy utóbb visszatér a múlt, a hol bámulatos bánatossággal, hol könnyes könnyebbüléssel megélt egykorvolt idő. A mozi nyitása előtt is sűrű forgalmat bonyolítottak a belváros ezen részén, lévén történetesen hívogató kirakatokkal kellő csáberőt bevető üzletek várták a betérőket a mozi helyén, a pincében pedig étterem keltette fel az arra járók érdeklődését.

A frissen terített asztalon gőzölgő paprikás krumplinak akkoriban is divatja volt – később pedig még inkább, de ez már egy másik történet –, ám szerencsére a kultúrára éhesek sem maradtak „finom falatok” nélkül. Ugyan a filmrajongók kedvelt fővárosi Mekkája a végnapjait élte, sokáig az 1998 legvégén történő utolsó mozielőadást követően sem lehetett tudni, mi lesz a helységgel, mivé lesz a moziterem, s egyáltalán mi a terv a Károly körút 3/A-val?

Közel hat esztendővel a bezárás után jöhetett a nyitás, ám nem a Wartburg Trapper farmereket és a jugoszláv nyomású bakelitlemezeket rejtő nyekkenő csomagtartója emelkedett fel, hanem az ünnepi öltözetbe bújt nagybetűs Néző a bársonyszékében, a Belvárosi Színház valamelyik csakhamar szerfelett népszerűvé lett három felvonásos előadásán. 

img_20210816_175253.jpg

mozimusor_ev_szamos_tortenet.jpg82 esztendővel ezelőtt, 1939-ben nyitott Broadway néven

31 éven át, 1957 és 1988 között Filmmúzeumként működött, és valóban, az esti órákban rendszerint tematikus sorozatokkal csalogatták be a belvárosi kultúrtérbe a bérleteseket

400 Ft-ért lehetett mozizni 1998 novemberében, nem sokkal a Károly körúti mozi bezárása előtt

2004 szeptembere óta a Belvárosi Színház fogadja a kultúrára szomjazókat

img_20210816_175348.jpg

Az eddig publikált epizódok augusztus 15.: BALATON • augusztus 22.: VÖRÖSMARTY • augusztus 29.: SZIKRA • szeptember 5.: ALKOTÁS • szeptember 12.: PEST-BUDA • szeptember 19.: BARTÓK • szeptember 26.: KULTIPLEX • október 3.: ALFA • október 10.: ODEON-LLOYD • október 17.: UGOCSA • október 24.: BEM • október 31.: GRAFFITI • November 7.: HUNNIA

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr10016755588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása