PONYVALEGÉNY

Az utcák Királya

Július 7-én nem először kerül sor a VI. és a VII. kerületet összekötő Király-napra

2024. július 04. - Horváth M. Attila

img_20240620_174924.jpgJókedvvel, bőséggel: a hónap első vasárnapján a Király utca ünnepére készülnek a teréz- és erzsébetvárosi polgárok.  

Francois, Lucien, Michel és Valerie egy mukkot sem értenek az egészből. Mintha az Azzurrót hallgatnák Bergamóban, csak sodródnak az árral, a hömpölygő tömeggel, a varázslatos nyár minden bágyasztó napsugarával. Vasárnap lesz, kánikulai vasárnap, amikor a Deák Ferenc tér és a Lövölde tér közötti szakasz megtelik élettel – megint és mindig. Egy hely, ahol folyton folyvást történik valami. Egy utca, amely nem fékezett habzással pezseg, egy utca, amit ünnepelni kell a királyi napon bulinegyedestül, antik bazárostul, ügyvédi irodástul, Frici papa kifőzdéjéstül, csillogó-villogó szállodástul, és az egykorvolt Elekta üzletbe költöző Makány Mártástul.

img_20240620_175039.jpg

Július 7., vasárnap már itt van a nyakunkon, így jó lesz felkészülni, hogy a VI. és VII. kerület határán imbolygó Király utca pezsgőben, jókedvben és az eddiginél is még szélesebb tömegben fog fürdeni, kiváltképp, hogy az Anker közben, valamint az Asbóth utcában sem néma sakkpartikra kerül sor a hét utolsó napján. 

Bohóc nélkül nincs cirkusz, tartja a mondás, amire Mályki, a pirosorrú nevettető sem tud rácáfolni, márpedig a vidámsággal érkező kétlábú egyén késő délután és az este folyamán is kacagtatóra komponált műsorral szórakoztatja a nagyérdeműt, mint ahogy a Budapest Ragtime Band mellett Gájer Bálint is fellép, míg az eljövendő júliusi hetedik nap fénypontjaként Lábas Viki és zenekara, vagyis a Magashegyi Underground csap a húrok közé. Gitárról és egyéb pengetős hangszerről azonban csak este nyolc és negyed tíz között lesz szó, hiszen egy átlagos királyi hétköznap és a hétvégi műsor közötti különbséget bizony leginkább csak zongorázni lehet. 

img_20230614_120700.jpg KIRÁLYI KRITÉRIUMOK 

1.6 kilométer hosszú 

40 évig Majakovszkij utca volt a közterület neve 

1990 után lett Király utca a VI. és a VII. kerületet átszelő szakasz

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr10018440935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása