PONYVALEGÉNY

Vásznat a múltra, avagy régi idők mozija: az ALKOTMÁNY

A Ponyvalegény filmszínház-történeti sorozata (15. rész)

2021. november 21. - Horváth M. Attila

img_20211006_152413.jpgSej, haj, mozi, vasárnap kirándulunk – idézhetnénk a Csehországból eredő szöveget és dallamot némileg másképpen. Márpedig filmszínházak terén valóban csehül állunk, legalábbis ahhoz képest, amennyi néhány esztendővel – vagy évtizeddel – ezelőtt nyitott vetítőteremmel várta Budapesten a szórakozni vágyókat. Az augusztus 15-én indított, hetente jelentkező sorozatunkban az enyészeté lett, jó esetben csak átalakított mozikat járjuk körbe a szó átvitt és nemes értelmében. Ezúttal az Alkotmány múltját és jelenét idézzük fel.

Jelenleg nincsen filmszínház Újpesten. Senkinek nem jutott eszébe, hogy az Alkotmány mozit felújítva, továbbra is az eredeti funkció maradjon az épületben. Nem volt eszköz a kezünkben. A fővárosi önkormányzat eladta a területet, és többszöri tulajdonoscsere után a jelenlegi bontási engedélyt kért a rendkívüli módon elhanyagolt épületre. Mivel ez esztétikailag indokolt, nem volt más választásunk. A hagyományos moziknak szerintem befellegzett.

Nyár van, nyár, röpke lepke száll virágra és zümmög száz bogár, amikor Derce Tamás, Újpest polgármestere a fentieket mondja. 2005 óta nem sok minden változott, sőt, mondhatni, a helyzet változatlan. A IV. kerületben sem futballban, sem mézzel teli bödönnel nyakon öntött szirupos vígjátékban nem gyönyörködhet az ott élő, a lila-fehér sállal bíbelődő, a Megyerhez kötődő, mert se mozi, se foci. 

capture-20211121-232933.png

Az Alkotmány előtt pedig még a Volánbusz járatai is „meghajoltak”, mert a kilencvenes években nem a jelenlegi megállóban vették fel a Fót felé induló utasokat a sárga buszok, hanem éppen az akkori, monumentálisnak tűnő filmszínház előtt. A megváltozott tartalomfogyasztási szokások miatt nem valószínű, hogy kellő kihasználtsággal hosszabb távon üzemeltethető volna Újpest szívében egy efféle kulturális egység, ám ha lenne rá lehetőség, sokan beülnének valamelyik kilencvenes években ott látott alkotásra (legyen éppenséggel az Arnold Schwarzeneggerrel forgatott True Lies – Két tűz között vagy éppen A szikla Nicolas Cage, Sean Connery és Ed Harris főszereplésével), ha másért nem is, a megidézett múlt, a nosztalgia kedvéért biztosan. 

alkotmany_budapesti_nap_20030816.jpg

mozimusor_ev_szamos_tortenet.jpg101 évvel ezelőtt, 1920-ban nyílt meg a Corso néven is működő újpesti filmszínház

77 esztendőn keresztül válhatott a különösen a IV. kerületben élők mindennapjainak részévé a mozi, amelynek utolsó előadására 1997 októberében lehetett jegyet váltani

8 évig állt üresen az Alkotmány, 2005 júliusában végül lebontották 

capture-20211121-231604.png

Az eddig publikált epizódok augusztus 15.: BALATON • augusztus 22.: VÖRÖSMARTY • augusztus 29.: SZIKRA • szeptember 5.: ALKOTÁS • szeptember 12.: PEST-BUDA • szeptember 19.: BARTÓK • szeptember 26.: KULTIPLEX • október 3.: ALFA • október 10.: ODEON-LLOYD • október 17.: UGOCSA • október 24.: BEM • október 31.: GRAFFITI • November 7.: HUNNIA • November 14.: BROADWAY

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr5616761352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása