PONYVALEGÉNY

Vásznat a múltra, avagy régi idők mozija: az UGOCSA

A Ponyvalegény filmszínház-történeti sorozata (10. rész)

2021. október 17. - Horváth M. Attila

ugocsa_kopf.jpgSej, haj, mozi, vasárnap kirándulunk – idézhetnénk a Csehországból eredő szöveget és dallamot némileg másképpen. Márpedig filmszínházak terén valóban csehül állunk, legalábbis ahhoz képest, amennyi néhány esztendővel – vagy évtizeddel – ezelőtt nyitott vetítőteremmel várta Budapesten a szórakozni vágyókat. Az augusztus 15-én indított, hetente jelentkező sorozatunkban az enyészeté lett, jó esetben csak átalakított mozikat járjuk körbe a szó átvitt és nemes értelmében. Ezúttal az Ugocsa múltját és jelenét idézzük fel.

kurir_1997_cikk.jpgA rémület éjszakája. A háromdimenziós élmény az Ugocsában hirtelen érkezett és nagyon is hihetőnek tűnt – John Carpenter nélkül is. A várva várt surranó pályán érkező, felszabadultan loholó kilencvenes évek a versenyfutás közepette már a hajrához közeledtek, amikor valamiféle robbanás történt, majd nem sokkal ezután a paplan (és az asszony...) alól kiugró sápítozók süvítve fékező tűzoltóautó érkezését figyelték lélegzetvisszafojtva. 1997. február 4-én azonban nem a Robbantsunk bankot című, a legendás francia komikusfejedelemmel, a későbbiekben Fantomasszal és a Csendőr-sorozattal világhírnévre szert tevő Louis de Funésszel készült gall vígjátékot vetítették, lévén a vízióból lett valóság az álmukból felriadó budai polgárok szeme előtt zajlott közvetlenül, akarva-akaratlanul a történet szereplőivé válva – nem a moziban, hanem kétháznyira onnan, a 6/B-ben. Kész szerencse, hogy a nagy ijedelem mellett személyi sérülés nem történt, így a manapság is az Ugocsa utcában élőknek az akkori események talán már csak lidérces álomképként élnek és rossz emlékként rögzültek. Különösen azoknak, akik a névváltozást túlélő, a nyolcvanas esztendők legelején hosszú zarándokútra induló filmszínházba nyertek jegy nélküli bebocsájtást és leltek pillanatnyi menedéket. 

A Kurír napilapra meglehet, már nem sokan emlékeznek, pedig különlegesnek számított, hiszen hétköznaponként kétszer (!) szólította meg az olvasót, reggel (kék színű fejléccel) és délután (pirossal). A majdhogynem huszonöt esztendeje zajló, egymásba kapaszkodó eseményeknek természetesen semmi közük nem volt a mozi 1999-es bezárásához, pedig a duó története voltaképpen összeér: lassan, de biztosan mindkettő a múlt homályába vész. 

ugocsa_cikk_1979_bezaras.jpg

nepszava_1981_cikk.jpg

mozimusor_ev_szamos_tortenet.jpg1938 elején, február 9-én este még Astra néven tárta szélesre kapuját a filmrajongók előtt az Ugocsa utca 10. szám alatt megnyitó filmszínház.

400 fő foglalhatott helyet a teremben.

1942 volt az az év, amikor átkeresztelték Ugocsára a mozit.

1979 januárjától mintegy két és fél esztendeig (!) zárva volt felújítás miatt, ami mai szemmel nézve és pestiesen szólva nem semmi, hiszen manapság ennyi idő alatt három filmszínházát is megépítenének.

1995 késő tavaszán háromdimenzióssá vált a hegyvidékiek egyik kedvenc mozija.

ugocsa_regenesmost.jpg

1999 májusának utolsó napján – legalábbis a krónikák szerint – a Nicolas Cage főszereplésével forgatott 8 mm című filmet vetítették utoljára.

2005 óta az egykorvolt filmszínház helyén (ott, ahol a 105-ös megáll) a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár XII. kerületi kirendeltsége várja a kultúrára szomjazókat.

img_20210818_180703.jpg

ugocsa_mozimusor_plusz_cikk_1995majusjunius.jpg

ugocsa_nepszabadsag_cikk_2000.jpg

ugocsa_cikk_budapestinap_2003.jpg

ponyvalegeny_mini_1.jpgAz eddig publikált epizódok augusztus 15.: BALATON • augusztus 22.: VÖRÖSMARTY • augusztus 29.: SZIKRA • szeptember 5.: ALKOTÁS • szeptember 12.: PEST-BUDA • szeptember 19.: BARTÓK • szeptember 26.: KULTIPLEX • október 3.: ALFA • október 10.: ODEON-LLOYD

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr9416723938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása