PONYVALEGÉNY

Vásznat a múltra, avagy régi idők mozija: a BALATON

A Ponyvalegény filmszínház-történeti sorozata (1. rész)

2021. augusztus 15. - Horváth M. Attila

balaton1_ulloiut63.jpgSej, haj, mozi, vasárnap kirándulunk – idézhetnénk a Csehországból eredő szöveget és dallamot némileg másképpen. Márpedig filmszínházak terén valóban csehül állunk, legalábbis ahhoz képest, amennyi néhány esztendővel – vagy évtizeddel – ezelőtt nyitott vetítőteremmel várta Budapesten a szórakozni vágyókat. Az augusztus 15-én indított, hetente jelentkező sorozatunkban az enyészeté lett, jó esetben csak átalakított mozikat járjuk körbe a szó átvitt és nemes értelmében. Az 1. részben a Balaton múltját és jelenét idézzük fel.

A környék lakóinak kedvelt szórakozóhelye az Üllői úti Balaton mozi. Ide jártunk szórakozni kisunokákkal. Két órán keresztül olcsón és jól szórakoztunk. Múlt időben írom soraimat, mert hónapokkal ezelőtt megjelent egy tábla, mely hírül adta, hogy a mozi: műszaki okok miatt zárva. Mivel a környéken a közelben sem másik mozi, sem egyéb szórakozóhely nincsen, kérjük segítségüket.

Az olvasói levél a Népszava 1960. december 7-én megjelenő lapszámában látott napvilágot, ám annyiban feltétlenül pontosítást igényel, hogy az 1956-os forradalom után, az akkori Ferenc körút és Üllői út sarkán, 1957 őszén újranyitott Corvin mozi azért gyalogosan sem áthidalhatatlan távolságra található az Üllői út 63.-tól. Ettől persze a fentebb citált nagyszülő még érezhette úgy, hogy „Nekem a Balaton a filmig ér, ha a múzsa csókol homlokon." 

nepszava.jpg

Az archív felvételeken feltűnő lehet a sínek látványa – nem véletlenül. Míg manapság metrópótlók robognak a néhai kulturális intézmény előtt M3 és M3E jelzéssel, akkortájt villamos is közlekedett az Üllői úton, mi több, a hetvenes évek második felében hiába kapálózott, elsüllyedt és a Balatonba veszett a közvetlenül a filmszínház előtti megálló. Jóllehet, napjaink tömegközlekedése nem hasonlítható össze az évtizedekkel ezelőttivel – ne feledjük, a metró a hetvenes esztendők első felében arrafelé is még csak (később megvalósuló) álom volt –, akkoriban bizony hallatszottak olyan hangok, mely szerint a csilingelő sárga monstrumok (a korabeli 42-es, 50-es, 51-es viszonylatok) megállójának megszűnése és a látogatottság visszaesése, majd a későbbi bezárás sajátságos szimbiózisban élt egymással, amelynek végül a mozi halála vetett véget. 

balaton_mozi_foto_1960as_evek_foto_vekasmagdi.jpg

Ferencvárosi koktéllal zárult ez a történet – legalábbis egyes feljegyzések szerint –, de nem Moldova György tollából, hanem Tom Cruise jóvoltából, a Koktéllal. Csakhogy miután a Balaton 1987. október 27-én bontott vásznat, így kizárt, hogy az Amerikában 1988 nyarán bemutatott, Elisabeth Shue-t is felvonultató produkció széles Üllői úti közönség elé kerülhetett. Lehetetlen küldetés – a tengerentúli akciósztár későbbi kasszasikerének címével élve. Sajnálatos módon az is, hogy az utolsó mozielőadásról megkérdezzük azt a nagyszülőt, aki több mint hatvan esztendeje levelet írt a Népszavának. 

Jelen idő Mint az a nyár folyamán rögzített fotógalériánkból is kiderül, manapság a NovoSchool lógója található az épület több pontján, miközben a nyelviskola hivatalos oldalán már csak a székhely, azaz a Mihálkovics utca 10. alatt található központi cím van feltüntetve. Árulkodó jel, mint ahogy az is, hogy az ablakba kihelyezett eladó tábla köszön rá a járókelőre. 

mozimusor_ev_szamos_tortenet.jpg62 és fél évvel ezelőtt, 1959. február 19-én nyílt meg a Balaton mozi, azt megelőzően Tátra névre hallgatott

235 fő ülhetett be egyszerre a Balaton előadásaira – no igen, akkoriban még ismeretlen volt a koronavírus fogalma

34 esztendeje lesz az idei ősz második felében, hogy a filmszínház végleg bezárt, és az Ilyen is volt Budapest értesülése a legvalószínűbb, miszerint A lator című, 1980-ban Bernadette Lafonttal forgatott francia-olasz alkotás volt az utolsó mozielőadás az Üllői út 63. alatt

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1116661238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása