PONYVALEGÉNY

Egyelőre 324 szavazaton múlik: Karácsony Gergely marad(hat) Budapest főpolgármestere

371467 voks érkezett a főváros első emberére, míg a kihívója neve mellé 371143 iksz került

2024. június 10. - Horváth M. Attila

img_20240609_173108.jpgNem sokkal hajnali négy óra után vált biztossá (?), hogy papíron Karácsony Gergely megtartja helyét, így továbbra is az MSZP-DK-Párbeszéd-Zöldek színeiben induló politikus maradhat a főváros első embere. A kihívó, Vitézy Dávid úgy fogalmazott, több mint 22 ezer érvénytelen szavazat látszik, ezért a voksokat újra átszámolják. 

Miközben vasárnap, az esti órákban a közösségi médiafelületeken előkerült a Táncolj, Gelgő, búcsúbuli címet viselő mém, a mosoly most lehervadhat sok helyen az arcokról, ami még akkor is igaz, ha Karácsony Gergelyre csupán háromszázhuszonnéggyel több voks érkezett, mint Vitézy Dávidra. Meglehet, az igazság sohasem fog kiderülni, mindazonáltal nagyon is elképzelhető, hogy Szentkirályi Alexandrát a Fidesz-KDNP csak zavarónak jelöltette, avagy a majdhogynem utolsó pillanatos visszalép(tet)és nagyon is tudatos döntés volt, ám ha így is van, a trükk nem jött be, lévén az eddig is regnáló főpolgármester 371467 szavazatot könyvelhetett el, míg a váratlanul nyerő pozícióban láttatott Vitézy Dávidnak be kell(ett) érnie 371143 vokssal.   

img_20240530_182800.jpg

Némi kitekintés a fővárosi kerületekre: a belvároshoz közeli negyedekben nem történt változás, az I. kerületet leszámítva, ahol V. Naszályi Márta helyét a fideszes Böröcz László veszi át – 464 szavazaton múlott a bukás, illetve a diadal. A “zűrösebb” helyeken Soproni Tamás (VI.), Niedermüller Péter (VII.), Pikó András (VIII.) megőrizte polgármesterségét, ám a belső politikai harcokat tekintve meglepetésnek számít, hogy Baranyi Krisztina (IX. kerület) is folytathatja a munkát – mi tagadás, lesz dolga bőven.   

img_20240530_181401.jpg

Újpesten a kórházzal kampányoló Wintermantel Zsolt egymás után a második vereségét szenvedte el, ezúttal közel 5000 szavazattal több jutott Trippon Norbertnek, ami tekintélyes előny. Persze mit mondjon akkor a XIII. kerület emblematikus alakja, Tóth József? Az immár három évtizede (!) polgármester közel 35000-rel (!) több szavazatot kapott, mint a fideszes Harrach Tamás. Ha van nagy égés, ez feltétlenül az, és nem azért, mert némi túlzással, ha az 1994 óta hivatalban lévő, köztiszteletnek örvendő elöljáró nem jelölteti magát, akkor is több voksot kap, mint ez a szerencsés, hanem mert a kampány során telefonon és sms-ben is próbálta győzködni a lakosokat a kormánypárti propaganda – igen szerény sikerrel. Jelen állás szerint a huszonháromból hat kerületet “vitt el” a Fidesz-KDNP (I., V., X., XVI., XVII. és XXII.), ám azt mindenki döntse el saját maga, mindez soknak számít vagy éppen kevésnek. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3118424797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2024.06.10. 19:41:14

Az I kerületben Orbán betelepített migráns szavazói döntöttek. Lám, tényleg tudnak a migránsok károkat okozni!

A főpolgármesteri nagy vesztese meg szintén Orbán, mert még viszalépés után is vesztettek. Kétszer vesztették el. Szánalmasak.
süti beállítások módosítása