PONYVALEGÉNY

Vásznat a múltra, avagy régi idők mozija: a KULTIPLEX

A Ponyvalegény filmszínház-történeti sorozata (7. rész)

2021. szeptember 26. - Horváth M. Attila

img_20210812_180550.jpgSej, haj, mozi, vasárnap kirándulunk – idézhetnénk a Csehországból eredő szöveget és dallamot némileg másképpen. Márpedig filmszínházak terén valóban csehül állunk, legalábbis ahhoz képest, amennyi néhány esztendővel – vagy évtizeddel – ezelőtt nyitott vetítőteremmel várta Budapesten a szórakozni vágyókat. Az augusztus 15-én indított, hetente jelentkező sorozatunkban az enyészeté lett, jó esetben csak átalakított mozikat járjuk körbe a szó átvitt és nemes értelmében. Ezúttal a Kultiplex múltját és jelenét idézzük fel. 

kultiplex_200202_nepszabadsag.jpg

De szép buli után a takarítás! Szinetár Dóra az egy hónapig zajló Dózer Fesztivál után mikrofont ragadhatott volna és énekelhette volna teli torokból Szandival, esetleg szandiban vagy valódi nagylányként tűsarkúban, mégis Szandival a kilencvenes évek slágerét – immár nem Sophie Marceau Házibuli-korabeli csitriként, hanem felnőtt nőként. Félő persze, hogy akkor és ott senkinek nem lett volna kedve vele dalolni, merthogy nem csupán az énekes-színésznő, hanem egy generáció is felnőtt azóta – vagy éppen, hogy akkor.

kultiplex_2002_nepszabadsag.jpg

2008. február 28-án ugyanis végleg bezárt a Kultiplex, ám kár volna tagadni, ahány ember bánatára, annyi bosszankodó örömére. A környéken élők rendszeresen panaszkodtak kajabálásra, dorbézolásra, fiatalok renitens viselkedésére, úgyhogy a Blue Box Moziklubból létrejött kulturális színtér nem bizonyult egyértelmű sikertörténetnek. 

kultiplex_200802_magyarhirlap.jpg

Az épületet némi túlzással szempillantás alatt elnyelte a föld, illetve annak törmelékeit a csendben gyászoló, mozdulatlan konténersereg, ám aki azt hinné, messziről illatozó kávézó vagy mindenféle földi jóval telezsúfolt csemegebolt létesült a helyén, nagyot téved. Padokkal körülölelt közparkban gyönyörködhet az arra járó – a firkatenger közepén. 

Nemrégiben, néhány hónappal ezelőtt írtunk az Üllői út és Közraktár utca közé eső szakaszról, márpedig kétségtelen, hogy nem Józsi bá, a csekkben a tenger elnevezésű társasjátékot – igazi magyar találmány... – egy adott pillanatban megunó szemközti épület közös képviselője indult neki éjnek évadján, hogy kipingálja a házak falait, mint ahogy az is tény, mindez nem vigasztalja azokat, akik kedvelték, s halkan szerették azt az intézményt, amely az Egy erkölcsös éjszaka vetítése után még abban is segítséget nyújtott, miként legyen az éjjel erkölcstelen. 

img_20210812_180324.jpg

Közel másfél évtizeddel a bezárás, illetve a bontás után érdemes eljátszani a gondolattal, manapság vajon rentábilis volna-e a Kultiplex működése, ám – különösen a jó idő beköszöntével – végignézve a Ráday utcán, felvevőközeg egyértelműen volna a Kultiplex bizonyos adottságaira és lehetőségeire. Mert azt már jó ideje tudjuk, ha a mozielőadásból az utolsót is játszották, az éjjel soha nem érhet véget. Miközben tudjuk, olykor keserű az ébredés.

mozimusor_ev_szamos_tortenet.jpg98 évvel ezelőtt, azaz 1923-ban már vetítettek filmeket a Kinizsi utcai épületben.

2008. május 9-én került sor a Kultiplex megnyitójára, amely korábban Kultúrként, Kinizsiként, illetve Blue Box Moziklubként is üzemelt.

8 esztendővel a hivatalos Kultiplex-nyitás után bezárt, mégpedig 2008. február 28-án.

10 évvel a zárás előtt, avagy az 1998-as esztendő végén 200-300 Ft volt a jegyár, s olyan sikerfilmek kerültek vászonra az akkori Blue Box Moziklubban, mint az Antonio Banderas és Salma Hayek főszereplésével készült Desperado; minden idők egyik legjobb alkotása, a Ponyvaregény; David Cronenberg klasszikusa, a Karambol; vagy a Jim Jarmusch rendezte Éjszaka a Földön.  

ponyvalegeny_mini_1.jpgAz eddig publikált epizódok augusztus 15.: BALATON • augusztus 22.: VÖRÖSMARTY • augusztus 29.: SZIKRA • szeptember 5.: ALKOTÁS • szeptember 12.: PEST-BUDA • szeptember 19.: BARTÓK 

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr5816701224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása