PONYVALEGÉNY

Vásznat a múltra, avagy régi idők mozija: a KŐBÁNYA

A Ponyvalegény filmszínház-történeti sorozata (18. rész)

2021. december 12. - Horváth M. Attila

img_20201202_171510_atv.jpgSej, haj, mozi, vasárnap kirándulunk – idézhetnénk a Csehországból eredő szöveget és dallamot némileg másképpen. Márpedig filmszínházak terén valóban csehül állunk, legalábbis ahhoz képest, amennyi néhány esztendővel – vagy évtizeddel – ezelőtt nyitott vetítőteremmel várta Budapesten a szórakozni vágyókat. Az augusztus 15-én indított, hetente jelentkező sorozatunkban az enyészeté lett, jó esetben csak átalakított mozikat járjuk körbe a szó átvitt és nemes értelmében. Ezúttal a Kőbánya múltját és jelenét idézzük fel.

kobanyamozi_1985_000044340_kobanyai_utcak_utak_terek_parkok_png_jpg_orig.jpgAz izzadt tenyerű operatőrök és a gyöngyöző homlokú riporterek lassan, komótosan vették be az épületet. Mintha valamiféle ungarische akciófilm forgatására készültek volna – természetesen a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával –, pedig nem az volt. A 2006-os év nem a honi filmgyártás csúcsesztendejeként vonul be a történelembe, mivel nagyon kevés olyan alkotás készült, amely másfél évtized távlatából újra meg újra képernyő elé vonzza a csirkelábat tejfölös uborkasalátával flamózó, azt Márka meggyel leöblítő friss kisnyugdíjast. A Fehér tenyér, a Taxidermia, a Friss levegő vagy Tímár Péter kissé elvont, de kétségkívül töprengésre késztető filmje, A herceg haladéka az üdítő kivételek egyike, de Az ATV költözése című science fiction nagyon nem tetszett a helyiek többségének, akik már megszokták és megszerették az azt megelőző három és fél évtizedben a befelé tóduló, moziba sietős léptekkel megiramodó nép látványát. Igaz, a 2000-es esztendők első fele a X. kerület központjában közlekedők számára olyan látványt nyújtott, mint a közeli Bánya utcai tízemeletes paneltömbjében éldegélő elhagyott, a züllésbe menekülő Rebeka asszonyé. 

szikla_kobanyamozi_199608080814.jpg

A lelombozott állapot a napfelkeltében megtört hangos ölelésekkel keresztezett csendes éjjeli fogságig tartott, ám a pitymalló remény holdsugarát szertefoszlatta az átépítés és az egyre inkább tapasztalható nyüzsgés egyre szerteágazóbb moraja – különösen úgy, hogy 1996-ban még minden idillinek tűnt. Olyannyira, hogy ezen sorok írója még ott látta moziban a Nicolas Cage, Sean Connery és Ed Harris főszereplésével készült, Michael Bay rendezte A szikla című, huszonöt év távlatából is erőteljes akciófilmet. A tizenhárom és tizennégy között éppen félúton járó kölyöknek monumentális élményt nyújtott a kamasz szemével vizslatott vászon a végeláthatatlannak tűnő tengernagyságú teremmel, mellette, körülötte székhadsereggel és speciális hangeffektekkel. A filmétlapra kíváncsiaknak manapság nem marad más a Szent László tér környékén, mint leöblíteni a vacsorányi múltból összeszedegetett, mindmáig megmaradt filmmorzsákat, avagy stílszerűen felbontani egy Kőbányait. 

kobanyamozi_budapestinap_2002.jpg

mozimusor_ev_szamos_tortenet.jpg1964. augusztus 19-én, tehát 57 esztendővel ezelőtt nyílt meg a Kőbánya, amelyben első egész estés alkotásként az Özvegy menyasszonyok filmkockái peregtek. A magyar műben olyan ikonikus szereplők tündököltek, mint a kor jeles képviselői, avagy Pécsi Sándor, Rajz János, illetve a tehetségét már itt megvillantó Garas Dezső.

800 ember ülhetett be egyszerre szórakozni a X. kerületi moziba.

23 éve, 1998-ban még 300, illetve 350 forintért lehetett beülni egy-egy előadásra a Kőbányában.

1999 áprilisában némiképp váratlanul, de a nézőszám csökkenése miatt mégsem derült égből villámcsapásként bezárt a Kőbánya, amelyet 1990-től 8 évig bérelt az Intercom. Miután azonban a bérleti jog 23 esztendeje egy hűvös októberi napon visszakerült a Budapest Filmhez, csupán idő kérdése volt, mikor kerül lakat az épületre.

2005-ben átépítették a néhai filmszínházat, amelybe egy évvel később az ATV televíziós csatorna költözött és üzemel ugyanott a mai napig.

Az eddig publikált epizódok augusztus 15.: BALATON • augusztus 22.: VÖRÖSMARTY • augusztus 29.: SZIKRA • szeptember 5.: ALKOTÁS • szeptember 12.: PEST-BUDA • szeptember 19.: BARTÓK • szeptember 26.: KULTIPLEX • október 3.: ALFA • október 10.: ODEON-LLOYD • október 17.: UGOCSA • október 24.: BEM • október 31.: GRAFFITI • November 7.: HUNNIA • November 14.: BROADWAY • November 21.: ALKOTMÁNY • November 28.: HORIZONT • December 5.: ÁTRIUM

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr5016782014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása