PONYVALEGÉNY

Re-KultiFESZT: a múlt kötelez

A Kinizsi utca a hét második felében újra benépesült, visszaköszönt valami az egykori legendás ferencvárosi underground helyszínből

2023. augusztus 27. - Horváth M. Attila

img_20230826_200000.jpgLegendát nem lehet venni – csak kipárnázott lélektáskában továbbcipelni magunkkal, s újra át-, illetve megélni a pillanatot, mint a néhai Kultiplex kapcsán a Re-KultiFESZT alkalmával augusztus utolsó napjaiban. A Ponyvalegény a csütörtökön zajló előkészületek során és a hétvége első napján is a helyszínen járt. 

img_20230826_195814.jpg

Szombat volt, strandra, vadvízi evezésre vagy Balaton-parti kempingbe csábító szombat. Néhány százan mégis a panelrengeteget hűséggel szolgáló hőség erejét s vele együtt a fiatalságot választotta. A délutáni visszatérést az egykori helyszínre, az estig tartó kavalkádot az underground fellegvárába, ami rommá lett – legalábbis fizikailag, mert a feltoluló emlékcunami ott volt a Markusovszky téren, s ott is marad talán az idők végezetéig. Barbi, Gabcsi, Merdzsó, Panka, Sonny, Trixi meg a többiek most is megjelentek, mint hajdanán – néhány ránccal többel, valamirevaló sétánytánccal kevesebbel.  

img_20230824_174417.jpg

img_20230826_195830.jpgA hangfoszlányok az Üllői útig értek. A Mária utcáról a Kinizsi utcára fordulva tapsvihar hallatszott. A szombat esti láz nemhogy nem akart szűnni, még csak aztán fokozódott. John Travolta helyett a nyárbúcsúztatóhoz hasonlóan a természet ajándékaként őszre váltó Palotai Zsoltot, azaz a több mint két órán át színpadon lévő dallamvarázslót, DJ Palotait éltette a publikum, akinek ugyanúgy nem volt ismeretlen a Ráday és a Közraktár utca közelsége, mint a Re-KultiFESZT látogatóinak. Azoknak, akik már csütörtökön hangolódhattak a péntekre, a szombatra és a vasárnapra, mert a színpadot markos legények állították össze a diszkréten elzárt területen.  

img_20230826_200034.jpg

img_20230826_195748.jpgMellettük, körülöttük a néhai Kultiplex, az egykorvolt legendás szórakozóhely, s a mozi elevenedett meg úgynevezett kerítéskiállítás formájában. A kifeszített molinókon végigkövethető az ikonikus ferencvárosi helyszín vérbő kulturális élete, a sorokból, a szavakból pedig kiviláglik, mit is adott az itt élőknek s az ideérkezőknek a méltán népszerű Kulti. A kültéri kondipark oldalán gondosan kifüggesztett, nosztalgikus hangulat elősegítésére teljes mértékben alkalmas kordokumentumokon egy kisebb bakit rögvest kiszúrt a szöveghez szokott szem – Az Kinizsi utcai mozi –, de ez semmit nem von le a tárlat értékéből, sőt, még ad is hozzá.

img_20230824_174829.jpg

Hibázni bárki tud – mint másfél évtizede, amikor a földdel lett egyenlő az underground magaslati kultúrkúriája. Az augusztus végi, szellőmentes napokban egyértelműen látszik, hogy akkoriban érték esett el hősi halottként, amely most feltámadt, köszönhetően a Baranyi Krisztina vezette IX. kerületi önkormányzatnak, amely a Budapest150 támogatásával rendezett lassan a végéhez közeledő egyhetes fesztivált.  

img_20230826_195818.jpg

Minden jó, ha a vége jó vagy ha a vége hajó. Vasárnap még érkezik a színpadra Selector Desmond Schlekker és lesz Tilos Party is többek között DJ Suefóval. Jöhet a bikini – éppenséggel a színpadra is D. Nagy Lajossal... –, ahogy jöhet a lenge, finom ötvözetű strandruha, a klottgatya, a strandpapucs. Mert az ásványvízért kiáltó tikkasztó hét és a Re-KultiFESZT utolsó napján is lehet fürdeni – az emlékek tengerében. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr918201783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása