PONYVALEGÉNY

Atlétikai vb: rajt! • Steigerwald Ernő: „Abban is bízom, hogy minél jobb eredményt érünk el a 4x400-as váltóval”

A nyíregyházi hármasugró, Nyisztor Petra elvárások nélkül figyeli az augusztus 19-től 27-ig zajló világbajnokságot, míg a közelmúlt honi klasszisa, Kácser Zita szerint a futás még manapság is negatív megítélés alá esik

2023. augusztus 18. - Horváth M. Attila

atletikai_vilagbajnoksag_plakat_img_20230725_180846.jpgA földkerekség harmadik legnagyobb sporteseménye több mint 300 milliárd forintból valósulhat meg hazánkban, ugyanis augusztus 19. és 27. között Budapest ad otthont az atlétikai világbajnokságnak. A jelen és a közelmúlt általunk felkért kiválóságainak véleményével megtűzdelt összeállításunk afféle kedvcsináló különösen azok számára, akik eddig a sportágra nem fordítottak kellő figyelmet.  

atletikai_vb_img_20230817_162501.jpg

Hatvanhárom. Mesebeli szám lehetne ez, csakhogy a történetet a mi magyar leányaink és legényeink az elkövetkező napokban írják a főváros zajától távol, a nyüzsgőközponttól mégsem messze. Lesznek, akik kedvencekké válnak közülük, akiknek lessük minden mozdulatát és figyeljük a pihegés közepette nem is mindig könnyen megfogalmazott mondatát. Steigerwald Ernő csupán egy közülük, de az egykori kiváló futballkapus fia – akiről korábban itt olvashattak részletesen – ott lesz a Nemzeti Atlétikai Központban a 4x400 méteres férfi- és vegyes váltóban is.  

steigerwald_erno.jpgEgy életre szóló és elfelejthetetlen élményt jelent számomra az, hogy az idén megrendezésre kerülő világbajnokságnak mi, magyarok adhatunk otthont – vágott a közepébe minapi megkeresésünk kapcsán a békéscsabai színeket a fővárosban is képviselő 21 esztendős STEIGERWALD ERNŐ, akire méltán lehet büszke már eddig is az édesapja, s meglehet, néhány nap múlva mi is, akik a helyszínen és a televízió képernyői előtt szurkolunk hazánk fiainak és lányainak. – Bízom benne, hogy láthatunk majd világcsúcsokat, országos csúcsokat, s minél több magyar versenyzőt a döntőkben, vagy akár magyar atlétákat a dobogón, illetve abban is bízom, hogy minél jobb eredményt érünk el a 4x400-as váltóval. Természetesen vannak csapattársaim, akik váltóban és/vagy egyéni számokban is indulni fognak, rájuk különösen figyelek és szurkolni fogok nekik: Molnár Janka 400 méter gát, Molnár Attila 400 méter síkfutás, Wahl Zoltán 200 méter síkfutás. 

atletikai_vb_img_20230816_194130.jpg

Nyisztor Petra, a Nyíregyházi Sportcentrum kiválósága nem lesz ott a Budapesten rajthoz állók között, ám ettől még nagyon is fontos gondolatokkal rukkolt ki a július elején megrendezett 128. Atlétikai Magyar Bajnokságon hármasugrásban 12.56-os eredménnyel a dobogó alsó fokán végző 26 esztendős sportember.  

nyisztor-petra.jpgSportolónak világversenyen részt venni, az mondhatni, addigi munkájának kifizetődése – indította monológját NYISZTOR PETRA. – Új emberek, ingerek, helyzetek és érzések, amelyekből a későbbiekben lehet akár tanulni is, vagy csak egyszerűen lelkileg feltölti a sportolót, hiszen büszke lehet arra, hogy jelen esetünkben a világ legjobbjai között ott lehetett, ami hatalmas dolog. A világbajnokságon minden versenyszámot nagy érdeklődéssel fogok figyelni, elvárásaim nincsenek. Csak kívánni szeretnék, különösen minden magyar sportolónak: sok sikert és remélem, minden eredmény úgy alakul, ahogyan tervezik azt! Hajrá, magyarok! 

Ugyanezt mondja Csere Gáspár is, pedig a fővárosi BEAC riói olimpikonjának lehetne keserű a szája íze. Panaszkodhatna, de mégsem teszi, elvégre esetében tényleg igaz, hogy az élet egyszer ad, másszor elvesz. 

csere_gaspar.jpgSzámomra az atlétikai vb vegyes érzelmekkel érkezett el – nyilatkozta honlapunknak CSERE GÁSPÁR. – Három évig voltam tagja a kiemelt válogatottnak, sokáig esélyes indulóként számoltak velem. Végül nem kerültem be a csapatba, amit megértek, de azért csalódással töltött el. Természetesen a világbajnokság egyáltalán nem rólam szól, ezért igyekeztem az elmúlt pár hónapban érzelmileg pozitív szemléletre váltani. Ez nagyjából sikerült, amit nagyban segített az a csodás helyzet, hogy két hete megszületett a második gyermekünk, Csere Máté Gáspár. Egyre inkább úgy érzem, hogy ennek így kellett lennie, most tehát a családi élet került a középpontba. Emiatt csak néhányszor tudok kimenni majd a versenyekre, de nagyon várom már, hogy szurkolhassak. Az egész magyar csapatra nagyon büszke vagyok, mindenkinek egyaránt fogok drukkolni. A kiemelt figyelmem persze a közép-hosszútávfutásra fog kiéleződni. 

Olimpikonunk, a tokiói ötkarikás játékokon is induló, manapság leginkább már szakemberként ismert File Zita (Kácser Zita), ha nem is teljesen, de kezd elszakadni a sportágától. Legutolsó egyesülete a DVTK volt, a miskolciak színeiben csapatversenyeken indult, miközben a klub gyógytornászként alkalmazta. Az új esztendő azonban új kihívással kecsegtette, az év elejétől egy otthonápolásra szakosodott cégnél vállalt feladatot házhoz kijáró gyógytornászként. Az egykori (?) kitűnőség magától értetődő természetességgel lelkesedik, ha a monumentális esemény kerül szóba. 

kacser_zita_foto_mti.jpgSzerintem nagyon jó alkalom a hazai rendezésű atlétikai vb arra, hogy a magyar lakosságot közelebb hozzuk a sportok királynőjéhez – fogalmazott egyértelműen a Dunaújvárosban született, pályafutását a korábbi kohászvárosban kezdő 34 esztendős FILE ZITA, akivel kapcsolatban érdekesség, hogy ikertestvére, Krisztina is sportágon belüli válogatottságig jutott. – Az atlétika – ezen belül is a futás – sajnos még mindig negatív megítélésű. Tesiórai élmények vagy több sportágnál is a büntetés eszköze a futás. Remélem, ez a sztereotip nézet átalakulásnak indul a jövőben. Elvárásom nincs senki felé, ugyanakkor izgatottsággal figyelem a lengyel női 4x400-as váltó szereplését, és várom, hogy szurkolhassak egy horvát barátnőmnek maratonon. Ám magyarokat is említve, mindig is az utcai futás volt a kedvencem, így Szabó Nórinak és Garami Katinak szorítok majd. Azzal, hogy a 2023-as atlétikai világbajnokságot Budapest rendezi, talán az esélyek is kiegyenlítődnek a nációk között. Nincs trópusi forróság, magaslati- és utazási nehézségek, pont a világ közepe kis hazánk. Remélem, hogy nemcsak a sportolóknak, hanem az egész világnak mi leszünk a közepe ezekben az augusztusi napokban – nem csupán földrajzilag. 

Az már csak hab lenne azon a bizonyos tornán, ha nem csupán a földrajz, de a test nevelése is fókuszba kerülne hazánkban hosszú távon. Az is felérne egy világbajnoki címmel – vagy legalábbis sokáig megdönthetetlen országos csúccsal. 

atletikai_vb_img_20230817_175558.jpg

wac_logo_vertical_color_on_white_rgb_960px.jpgA 2023. augusztus 19. és 27. között Budapesten megrendezendő atlétikai világbajnokság magyar indulói, férfiak: Boros Bence (100 m), Wahl Zoltán (200 m), Molnár Attila (400 m), Huller Dániel (800 m), Vindics Balázs (800 m), Szögi István (1500 m), Kovács Ferenc Soma (5000 m), Szeles Bálint (110 m gát), Bánóczy Árpád (400 m gát), Palkovits István (3000 m akadály), Szemerei Levente (maraton), Tóth Balázs (súlylökés), Szikszai Róbert (diszkoszvetés), Halász Bence (kalapácsvetés), Rába Dániel (kalapácsvetés), Varga Donát (kalapácsvetés), Herczeg György (gerelyhajítás), Németh Mátyás (távolugrás), Török Gergely (magasugrás), Szenderffy Dániel (hármasugrás), Helebrandt Máté (20 km gyaloglás), Venyercsán Bence (35 km gyaloglás), 4×100 m váltó: Boros Bence, Bundschu Patrik, Illovszky Dominik, Pap Márk, Szabó Dániel, Wahl Zoltán, 4×400 m váltó: Huller Dániel, Kovács Árpád, Molnár Attila, Nadj Levente, Steigerwald Ernő. Wahl Zoltán. Nők: Takács Boglárka (100 m, 200 m), Sulyán Alexa (200 m), Rapai Fanni (400 m), Kéri Bianka (800 m), Vindics-Tóth Lili Anna (1500 m), Wagner-Gyürkés Viktória (5000 m), Szabó Nóra (maraton), Kovács-Garami Katalin (maraton), Kozák Luca (100 m gát), Kerekes Gréta (100 m gát), Tóth Anna (100 m gát), Molnár Janka (400 m gát), Bánhidi-Farkas Petra (távolugrás), Lesti Diána (távolugrás), Fekete Fédra (magasugrás), Klekner Hanga (rúdugrás), Szabó Beatrix (hármasugrás), Márton Anita (súlylökés), Kerekes Dóra (diszkoszvetés), Gyurátz Réka (kalapácsvetés), Moravcsik Angéla (gerelyhajítás), Szilágyi Réka (gerelyhajítás), Krizsán Xénia (hétpróba), Nemes Rita (hétpróba), Oláh Barbara (20 km gyaloglás), Madarász Viktória (20 és 35 km gyaloglás), Récsei Rita (35 km gyaloglás), 4×100 m váltó: Csóti Jusztina, Kerekes Gréta, Kocsis Anna Luca, Kozák Luca, Nguyen Anasztázia, Sulyán Alexa, Takács Boglárka, 4×400 m váltó: Kéri Bianka, Kriszt Sarolta, Nádházy Evelin, Mohai Regina, Molnár Janka, Rapai Fanni, Simon Virág, 4×400 m vegyes váltó: Kéri Bianka, Molnár Janka, Rapai Fanni, Molnár Attila, Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr7118196497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása