PONYVALEGÉNY

SPORTÁGVÁLASZTÓ. Aki beavat a részletekbe: SZÖGI ISTVÁN DÁNIEL, az SVSE atlétája

„Az olimpia felülmúlta mindenféle várakozásomat, és minden nap azért edzek, hogy ne a tokiói legyen az egyetlen ötkarikás játékok, amelyen szerepeltem”

2022. március 23. - Horváth M. Attila

sportagvalaszto_kopf.jpgMiért ez és miért nem az vagy amaz? Ismert és kevésbé ismert sportembereket kértünk fel arra, merüljenek el a választott sportáguk rejtelmeibe, ezáltal engedjenek betekintést a mindennapjaikba. A március 7-től jelentkező rovatunkban aki ezúttal beavat a részletekbe: Szögi István Dániel, a veszprémi Sportolj Velünk SE olimpikon atlétája, többszörös magyar bajnok közép- és hosszútávfutó, fedettpályán 1500 méteren országos csúcstartó.

szogiistvan_makoeva_masz.jpg• Amiért beleszerettem a sportágamba: Ötéves korom óta sportolok, de nem a futással kezdtem, hanem kajakoztam nyolc éven keresztül. Ennek ellenére sok futóversenyen indultam már ekkor is. Azért szerettem bele a futásba, mert olyankor teljesen ki tudtam kapcsolni minden gondolatom, elfelejtettem minden problémámat és csak élveztem az adott pillanatot.

A sportággal kapcsolatos legnagyobb élményem: Az olimpián való részvétel. Kiskorom óta csodáltam az olimpián résztvevő sportolókat, és sokáig csak álmodoztam róla, hogy egyszer én is el tudok jutni erre a szintre. Amikor biztossá vált a kvalifikációm, mérhetetlenül boldog voltam. Az olimpia felülmúlta mindenféle várakozásomat, és minden nap azért edzek, hogy ne a tokiói legyen az egyetlen ötkarikás játékok, amelyen szerepeltem.

Akit a sportágon belül nagyra tartok: Rengeteg kiváló atléta van a mi sportunkban, de igazán példaképem nincsen. Akit személyesen is ismerek és nem csak sportolóként, hanem emberként is nagyra tartok az Marcin Lewandowski. A pályán elért eredményei magáért beszélnek, de emellett egy rendkívül önzetlen és barátságos ember.

Akivel a sportágon belül a legjobb viszonyban vagyok: Az elmúlt bő egy évben sikerült olyan eredményeket elérnem, amivel bekerültem az európai atlétika körforgásába, és részt vehettem jó néhány rangos versenyen. Többek között így ismertem meg például a lengyelektől Marcin Lewandowskit vagy Michal Rozmyst is, valamint jó viszonyt ápolok két ír versenyzővel is, Luke McCann-nel és Andrew Coscorannel. Jó érzés volt, hogy néhány olyan versenyzőt, akinek a pályafutását korábban csak távolról követtem szemmel, ma már akár barátomnak tekinthetek, és kölcsönös a tisztelet egymás iránt.

szogiistvan.jpgSzezonbeli emlékezetes esemény: Idén egyelőre csak néhány fedettpályás versenyen indultam idáig, amelyekre nem is nagyon készültünk. Éppen ezért különösen jó érzés számomra, hogy így is sikerült a 2000 méteres országos csúcsot megdöntenem, amit ráadásul a világ legrangosabb fedettpályás versenyén Liévinben, Franciaországban tettem meg. (Szögi István Dániel idén februárban Banai Róbert 1990-ben elért rekordját adta át a múltnak, amelyen több mint két másodpercet javított – a szerző)

Célkitűzés a jelenlegi évadra: Szeretném megdönteni a szabadtéri országos csúcsot, valamint döntőt futni a müncheni Európa-bajnokságon. Emellett ami nagyon fontos számomra, hogy mindig a legjobbamat nyújtsam minden versenyen. Nem elég, ha egyszer van egy kiugró teljesítményem, hanem szeretném a jó eredményeket mindig, stabilan hozni.

Amit szeretnék elérni néhány éven belül: Szeretném kihozni magamból a maximumot. Hogy ez mire lesz elég pontosan, arról fogalmam sincs. Gyerekkori álmom, hogy egyszer nekem szóljon a dobogón a magyar himnusz. Ha ez mégsem történne meg, de minden tőlem telhetőt megtettem érte, akkor mégsem lehetek majd csalódott. A magyar színeket képviselve mindig a legjobbamat akarom nyújtani, és remélem, hogy ez idővel egy világbajnoki vagy olimpiai döntős szereplésben is megvalósulhat.

Amelyik sportot még kedvelem: A foci, a kosárlabda, a kézilabda és az amerikai foci azok a sportok, amelyeket talán leginkább kedvelek és követek az atlétikán kívül.

Amit eddig még nem tudtak rólam: Öt testvérem van, akiket mind nagyon szeretek és sok támogatást kapok tőlük. Nélkülük talán soha nem is lett volna belőlem élsportoló, hiszen gyerekként, egy nagycsalád tagjaként mindenből sportot űztünk és sok mindenben versenyeztünk egymással. Az ő hatásukra kezdtem el sportolni, és többek között nekik is köszönhető, hogy a pályán maradtam akkor is, mikor nem úgy ment, ahogy szerettem volna. Sokkal tartozom nekik, éppen ezért a pályán sokszor értük is futok, hogy büszkék legyenek rám.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1117787140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása