PONYVALEGÉNY

SPORTÁGVÁLASZTÓ. Aki beavat a részletekbe: KÁCSER ZITA atléta, a DVTK hosszútávfutója

„Tavaly az olimpia után visszavonultam a profi sporttól és felváltotta egy másik munka: gyógytornászként dolgozom, így nincs konkrét célkitűzésem idénre”

2022. június 01. - Horváth M. Attila

sportagvalaszto_kopf.jpgMiért ez és miért nem az vagy amaz? Ismert és kevésbé ismert sportembereket kértünk fel arra, merüljenek el a választott sportáguk rejtelmeibe, ezáltal engedjenek betekintést a mindennapjaikba. A március 7-től jelentkező rovatunkban aki ezúttal beavat a részletekbe: Kácser Zita olimpikon atléta, a DVTK hosszútávfutója, aki 2019-ben a Budapesten megrendezett 6. Atlétikai Magyar Szuper Liga Döntőben országos csúccsal, 9:26,59-cel nyerte meg a 3000 méteres akadályfutást.

kacser_zita.jpg• Amiért beleszerettem a sportágamba: Szeretem a sebességet, a szabadságot és a nagy tereket. Gyerekkoromban a társaság miatt szerettem a futást, jó kis közösség vett körül. Később, már felnőttfejjel mást jelentett a futás: a munkámmá vált, sokszor természetesen terhet jelentve. De a szabadság érzése – amit egy könnyű hosszú futás tud okozni – mindig kárpótolt a fáradalmakért. A magad ura vagy, nem fontos az iram, az útvonal, csak hogy a szabadban vagy és arra mész, amerre a „lábad visz”. Felszabadító. Engem kikapcsol.

A sportággal kapcsolatos legnagyobb élményem: Közel húsz év sportmúlt van mögöttem, rengeteg pozitív és negatív élménnyel. Nehéz lenne most a „leget” megtalálni az emlékeimben. Az egyéni csúcsaim megfutása mellett, talán egy lengyelországi félmaratont emelnék ki, ahol nyerni tudtam: azért olyan különleges számomra, mert az utolsó 500 méteren quaddal kísért a tévé és közvetítette le az utolsó fél kilométert, majd pedig az utolsó száz métert vörös szőnyegen tettem meg. Valahogy aznap ezt nagyon különlegesnek éltem meg. De kuriózumversenyeim közé tartozott a New Year’s Eve utcai futás, amit éjfélkor lőttek el: maga a tűzijáték indította a versenyt. A futás közben pedig nagy kihívást jelentettek az útra dobált petárdák és az éjfélkor már igencsak jó hangulatban lévő fiatalok randalírozása a versenypályán.

kacser_zita_akcio.jpgAkit a sportágon belül nagyra tartok: Jelena Iszinbajeva kétszeres olimpiai bajnok és hétszeres világbajnok, jelenlegi világcsúcstartó, már visszavonult orosz rúdugróhölgy és Usain Bolt nyolcszoros olimpiai bajnok, háromszoros világrekorder egykori jamaicai sprinter. Érdekes lehet, hogy nem távfutó számból neveztem meg egy férfi és egy női atlétát, de én az ő pályafutásuk alatt nőttem fel. Iszinbajeva gyerekkorom meghatározó sportikonja volt, imádtam nézni a női rúdugrást miatta. Usain Boltot pedig szerintem senkinek nem kell bemutatnom és megmagyaráznom, miért tartom nagynak. (mosolyog) Minden idők legnagyobb sprintere!

Akivel a sportágon belül a legjobb viszonyban vagyok: Anett Somogyi-Leatingaga. Anett Californiában él évek óta, de az itthoni „együtt versenyzős években” kialakult barátságunk legyőzte a nagy távolságot. És ennek nagyon örülök!

kacser_zita_akcio_3_1.jpgSzezonbeli emlékezetes esemény: Az idei félmaratoni magyar bajnokságot említeném, ahol a harmadik helyet sikerült elérnem.

Célkitűzés a jelenlegi évadra: Tavaly az olimpia után visszavonultam a profi sporttól és felváltotta egy másik munka: gyógytornászként dolgozom, így nincs konkrét célkitűzésem idénre. Jelenleg még keresem a sport helyét a megváltozott életvitelemben, de biztosan előkelő helyet adok majd neki.

kacser_zita_civil.jpgAmit szeretnék elérni néhány éven belül: Magánéleti célkitűzéseim vannak már a fejemben és kevésbé sportorientált vágyak, álmok. A családomra és a munkámra szeretnék fókuszálni most már. Sokat tanultam az élsportban töltött éveim alatt és gyógytornászként szeretném ezeket a tapasztalatokat átadni a sportolóknak, segíteni őket a sérülésmentes felkészülésben, függetlenül attól, hogy hobbisportról vagy élsportról van szó. A prevenció fontossága elengedhetetlen a folyamatos edzésmunka elvégzéséhez, ezáltal a fejlődéshez.

Amelyik sportot még kedvelem: Műkorcsolya és jégtánc.

Amit eddig még nem tudtak rólam: Rettenetesen imádok sütni, desszerteket készíteni. A sportolás mellett el is végeztem egy hobbicukrász tanfolyamot. A sportvénámat anyai nagypapámtól örökölhettem, aki maga is komoly sportoló volt az ő idejében. Testvérével együtt NB I-es focisták voltak a hatvanas-hetvenes években. És ha már sportoló testvérekről beszélünk: van egy ikertestvérem, akivel együtt kezdtünk atletizálni és sokáig versenyeztünk együtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1617845389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása