PONYVALEGÉNY

SZÜLETÉSNAP | Balázs Péter: 80!

A Jászai Mari- és Kossuth-díjjal is kitüntetett művész kerek évfordulót ünnepel

2023. március 05. - Horváth M. Attila

balazs_peter_kopf_80_20230305.jpgMárcius 5-én, vasárnap ünnepli nyolcvanadik születésnapját a Jászai Mari- és Kossuth-díjjal kitüntetett rendező, színművész és korábbi színházigazgató, Balázs Péter. Az alábbiakban személyes hangvételű írással őt köszöntjük: Isten éltesse sokáig!  

balazs_peter_szines_bal.jpgAz élet igazságtalansága. A vasárnapi szunyókálásból ébredező, a piros priccsről a fekete fotelbe átkúszó, meccsnapon amúgy sört vedelő, a kereskedelmi tévé unalomig ismételt reklámblokkjától herótot kapva dupla adag sós mogyorót a burájába tömő, amúgy a laza kilencven percből két és negyedórává duzzasztott francia filmremeket végigvihogó, vad vinnyogás után szétröhögő atyafi azt raktározza el magában a ropogtatnivaló mellett, hogy a Lütyőt alakító Louis de Funés már megint mit grimaszolt és marháskodott valamelyik leporolt csendőrös alkotásban. Miközben a felhőtlen szórakozás nemkülönben az Ön érdeme, Művész Úr! 

Ha engem kérdez, nálam Bud Spencer a magyar Piedonénak becézett Bujtor Istvánnal, Woody Allen Kern Andrással, Pierre Richard Tahi Tóth Lászlóval, Gérard Depardieu Helyey Lászlóval egyenlő, míg Bruce Willis Dörner Györggyel, Steven Seagal pedig a fájdalmasan fiatalon elhunyt Szakácsi Sándorral a legfenomenálisabb. És Ön tökéletesen illeszkedik ebbe a sorba – megszoktuk, megszerettük. 

balazs_peter_ff_jobb.jpgNéhány bekezdéssel feljebb az élet igazságtalanságáról írtam, ám feltétlenül revideálnám a mondandót, hiszen a sors nem lehet kevésbé bőkezű, ha a Teremtő megadja, hogy nyolcvan szál gyertyát fújjon el az ünnepelt. Az is kétségtelen, hogy az átlagember leginkább különböző kabaréjelenetekből ismeri, miközben nem egy Shakespeare-darabban múlta felül estéről estére önmagát, nem is szólva A padlásról vagy a Luxemburg grófjáról. 

A kedves közönséggel közeli kontakt máshogy is fontos szerepet kapott az életében, hiszen közel másfél évtizeden át volt a szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, amely merőben eltér a színjátszástól, bár ugyanúgy szellemi topformát, kimeríthetetlen koncentrációt igényel. Az elmúlt időszak szúk családi körben érte feleségével és két gyermekével, és a megfontoltan kopogtató nyolcvanadik életév kapcsán térjünk sokáig vissza Louis de Funéshez. Művész Úr, Önnel kapcsolatban sohase legyen a csend őr! 

mekk_elek.jpgnagy-ho-ho-ho.jpgA gyerekek kedvence  Nem csupán a felnőttek, a legkisebbek is jól emlékezhetnek Balázs Péterre, ugyanis a nyolcvanadik életévét március 5-én betöltő színművész hangján szólalt meg A nagy ho-ho-horgász és Mekk Elek, az ezermester címszereplője is – előbbinek a főcímdalát is énekelte Mikó Istvánnal –, mint ahogy hallható volt A legkisebb ugrifüles és a Vízipók-csodapók különböző epizódjaiban is. A nyolcvanas években két családi vígjátékból, A szeleburdi családból és a Szeleburdi vakációból is ismerős lehet az ifjabbaknak és az idősebbeknek, mindkettőben Belvízit játszotta.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr118063532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása