PONYVALEGÉNY

SZÜLETÉSNAP | Hattyúdal helyett – Bodrogi Gyula: 90!

A népszerű, kilencedik ikszbe lépő művész olyan sikerfilmekben játszott, mint az Oldás és kötés, a Húsz óra, a Szépek és bolondok vagy a Szerencsés Dániel

2024. április 15. - Horváth M. Attila

bodrogi_gyula_90_kopf_foto_gyorpluszhu.jpgÁprilis 15-én, hétfőn ünnepli kilencvenedik születésnapját Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth- és Jászai Mari-díjjal kitüntetett művész, aki pályafutása során számtalan darabot rendezett, valamint dolgozott színházigazgatóként is. Az alábbiakban a népszerű művészt köszöntjük, Isten éltesse sokáig! 

bodrogi_fiatal_jobbra.jpgbodrogi_idos_bal.jpgÉs a lemez forog tovább. Ott hagytuk abba, hogy a percenként harmincháromszor körbejáró, Hungaroton feliratú, citromsárga címkéjű fekete korong maga volt az édes élet, lévén a sárkány gyakorlatilag hetente megfordult a szobában. Úgy bizony, gyerekként ez volt számunkra a drog, és még tű is kellett hozzá: anélkül mit sem ért volna, ha az A és a B oldal csak rátelepszik a Tesla lemezjátszóra. Süsü tulajdonképpen észrevétlenül családtaggá vált – s vele együtt az egyfejűnek hangot adó Bodrogi Gyula.

bodrogi_linda.jpg

A gyerekből aztán kamasz lett, aki várta, mikor szólal meg a fekete-fehérből egy nem is olyan laza mozdulattal színesre váltó Videoton képcsövesből a főcímzene, s mikor jelenik meg az elbűvölő, sikoltozó Linda, akinek az apját, Veszprémi Bélát történetesen a megtestesült, hús-vér Süsü alakította. Furcsa, már-már felkavaró látvány volt látni, ám a tudat nyugtatta a nézőt, bizony, Bodrogi is egyfejű.  

bodrogi_seveled.jpg

Láthattuk a Szálka, hal nélkül című sorozatban Wágner Jánosként ugyanúgy, mint a kultikus Angyalbőrben szériában, és bizony a (közönség)filmek sem kerülték el. A már-már legendás Üvegtigris első és második részében ugyanúgy feltűnt, mint A mohácsi vészben vagy a Magyar vándorban. Most meg ott tartunk, hogy... Két meghatározónak számító honi alkotás címével élve: Idő van, de Csak semmi pánik! Bodrogi Gyula kilencven esztendős – bármennyire is hihetetlen, de ez százszázalék. Egy évtized múlva legyen éppen fordítva, miközben... Ezt a vágyat senki sem érti, se gyerek, se nő, se férfi.       

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr318381175

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása