PONYVALEGÉNY

SZÜLETÉSNAP | Udvaros Dorottya: 70!

A Nemzet Színészének megannyi remek filmet és számtalan fantasztikus előadást köszönhetünk

2024. augusztus 04. - Horváth M. Attila

udvaros_dorottya.jpgAugusztus 4-én ünnepli 70. születésnapját az 1990-ben Kossuth-, míg 1983-ban Jászai Mari-díjjal kitüntetett Udvaros Dorottya, akit 2023-ban választottak a Nemzet Színészének. Művésznő, Isten éltesse sokáig! 

Kívül tágasabb. Ha ez most valamiféle melodrámai felütés és nem születésnapi köszöntő lenne, szíves figyelmébe ajánlanám Wim Wenders fenti címmel alkotott remekművét műanyag dobozkába tuszkolt DVD-korongon, mert mára odáig jutottunk, hogy a Nemzet Színészének nincs helye a Nemzeti Színházban.   

dogkeselyu_szovegkozi.jpgElveszett illúziók. Művésznő, mintha csak tegnap forgatta volna Gazdag Gyula zseniális filmjét Máté Gáborral, Básti Julival, Bessenyei Ferenccel és Sinkó Lászlóval, amely tömény társadalomkritika volt a hatvanas évek Magyarországáról. És mintha ma is ott élnénk, miután megjártuk a patyolatot, néznénk az oldalütögetéssel beüzemelhető kis Junoszty tévét, lesnénk Kádár apánk minden szavát, s kukucskálnánk a szélfútta ablakon, mikor s kiért, miért érkezik a leeresztett függönnyel közlekedő fekete Pobeda.  

Meseautóról szó sincs azóta sem, vagy ha mégis, az Andrássy út Oktogonhoz közel eső részén érdemes keresni a hatvanmilliós csodajárgányt a korábban gyűrűshajával hódító, mára talán csak lódító cukimuki Szilvesztert, akinek nemcsak december 31-én van oka az ünneplésre, hanem akkor is, ha a büfé kínálatát vizslatja elégedetlenkedő sztrájkolók kíséretében.  

Nyugalom. A Ripacsok Bogárkájaként kiváló, a Te rongyos élet Sziráky Lucyjeként frenetikus alakítást nyújtott, de rám a legnagyobb hatást Weér Rebekaként tette. Elhittem, hogy nem mozdul ki a négy fal közül, rezdülései által beleshettem a lelkébe, hogy miért nem, lélegzet-visszafojtva figyeltem, amint egyik cigarettát gyújtja a másik után, felfogtam, akkor és ott tényleg ez az élet. Közel tíz év után ismét egy alkotásban szerepelt Gryllus Dorkával, mert bár az Érzékek iskolájában övé volt a főszerep, de nagyon is jól emlékszem Kérinére, és az ebből meglombosodó szenzációs alakításra.  

Szerencsére a filmesek nem felejtették el azóta sem, hiszen megszámlálhatatlan szerep várta és várja, legyen szó a Zárójelentésről, a Cicaverzumról vagy éppen az idei forgatásokról, a Futni mentemről és az Ők tudják, mi a szerelemről. Mi, a film- és színházrajongó virtuális publikum tagjai viszont nem megyünk sehová, nem rohanunk, csak állunk, tiszteletteljesen. Mi tudjuk, mi a nagybetűs Színészet. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr2618460245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása