PONYVALEGÉNY

Ünnep az égi színpadon: 75 éves lenne Helyey László

Nem túlzás, a művész a fél életét a Ferencvárosban töltötte

2023. május 21. - Horváth M. Attila

helyey_laszlo_emlektorna.jpgMa lenne 75 esztendős Helyey László. A Jászai Mari-díjas színművész kapcsán jövő január 3-án is az emlékezésnek jut majd főszerep: akkor lesz tíz éve, hogy átköltözött az égi színpadra. 

helyey_laszlo_foto_mti.jpgElég volt megszólalnia, hogy a tekintetek rá vagy éppen a televízió képernyőjére szegeződjenek. Bár Újpesten született, tősgyökeres ferencvárosiként vetült rá a figyelem, elvégre több mint harminchárom évet leélni egyetlen Ifjúmunkás utcai házban megsüvegelendő produkció, hiszen Helyey Lászlóra sajnos tényleg igaz, hogy a fél életét a Pöttyös utcai metróállomástól kőhajításnyira töltötte. Már persze amikor nem állt színpadon, kamera vagy mikrofon előtt, hogy tragikus hőst formáljon meg az ünnepi öltözetben feszengő közönség előtt, történelmi filmet forgasson vagy borkedvelő, nagy étvágyú francia világsztárt szinkronizáljon.   

helyey.jpgA hangját olyan nagy formátumú filmekben hallhattuk, mint a krimik között a legjobbak közé sorolt Bíbor folyók (Jean Reno játszotta Niemans felügyelőt), a Hetedik (Morgan Freeman, mint Somerset nyomozó), illetve az egyik legjobb Jean-Paul Belmondo főszereplésével forgatott bűnügyi történet, A fejvadász. Ám hogy a könnyedebb műfajokban is remekelt Helyey László, azt a Vaklárma (Gene Wilder alakította Dave Lyonst) és a Pofa be! (Gérard Depardieu, mint Quentin Montargis-ból) óta jól tudjuk. Nem felejthetjük ki a sorból a Forró szél Surdáját vagy éppen Az Onedin család James Onedinjét – nem túlzás, annak idején milliók kucorodtak a fekete doboz elé, míg mostanság százezrek lelkében lobog fekete zászló. Viszontlátásra, odafönt!  

helyes_laszlo_foto_gyulaihirlaphu.JPGKözterületet nevezhetnek el a színművészről  Nem meglepetés, hogy a tavalyi esztendő utolsó hónapjának közepén a Ferencvárosi Önkormányzat úgynevezett ötletpályázatot hirdetett, elvégre a József Attila Lakótelep kapujaként is ismert Ecseri úti metrómegálló felszínének talán nem is sokára neve is lesz, márpedig nem kizárt, hogy Helyey Lászlóét viseli majd a közterület. Az utolsó félmondattal kapcsolatban a Ponyvalegény írásban még május 16-án, kedden a IX. kerületi önkormányzathoz fordult – ugyanis a szavazás március 31-én lezárult, ám azóta hivatalos információ nem látott napvilágot, ami még akkor is furcsa, ha hozzátesszük, hogy Budapesten a közterületek elnevezéséről minden esetben a Fővárosi Közgyűlés határoz –, ám válasz azóta sem érkezett. (Természetesen amennyiben mindez változik, visszatérünk a témára.) Néhány héttel ezelőtt a kerületiek körében is nagy tiszteletnek örvendő művész lányát, Nórát is megkerestük még márciusban többek között azzal, miként érinti és mit gondol arról, hogy az édesapjáról közterületet nevezhetnek el, ám Helyey László leánygyermeke érdeklődésünket kedvesen megköszönve publikusan nem kívánt válaszolni kérdéseinkre.  (H. M. A.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8018129152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása