PONYVALEGÉNY

Régi moziműsor: a néhai Ikonográf és az Alkotás még új bérlőre vár, az egykori Balatonnak új lakója lett

Turisztikai szempontból hiába vonzó az V. és a XII. kerület, az Andrássy úton és az Alkotás utcában található korábbi filmszínháznak sincs új beköltözője, ellenben a IX. kerületinek már van

2023. augusztus 22. - Horváth M. Attila

andrassy_ut_41_ikonograf_img_20230720_190230.jpgAmint arról néhány héttel ezelőtt beszámoltunk, az egykori Alkotás mozi ismét üres, ám nem csupán a XII. kerületi volt kulturális egységnek nincs bérlője a korábbi filmszínházak közül. 

Ahogy a Móricz Zsigmond körtéren sincs meg a még a közterület felújítása előtt rendszeresen nyitva lévő közkedvelt farmerbolt, úgy az Alkotás utca is lassan megadja magát. Volt, nincs. Ugyanez a helyzet a közeli volt mozival, a 11-es számú házzal, s annak méretes üzlethelyiségével. Furcsa leírni mindezt, hiszen a néhai filmszínház minden volt, csak üzlethelyiség nem. Az internetet nélkülöző, különböző kütyüket nem is ismerő korosztály tagjai egyvalamiért jártak oda: szórakozni, hogy aztán át- és kibeszéljék, amit a vásznon láttak Humphrey Bogarttól Yul Brynnerig vagy éppen Alain Delontól Gérard Depardieuig.   

Az Alkotásnak nincs új alkotója, ahogy az Andrássy út 41.-ben sem tolong a nép. A főváros első mozijaként pedig nagyon is sok sót megevett az Ikonográf, és ennek sohasem a publikum látta kárát, hiszen a befelé és kifelé is özönlő emberek szája íze jobb volt, mint a gőzölgő húsleves és a tört krumpli, rántott hús kombóval megspékelt vasárnapi ebéd után.  

alkotas_utca_mozi_img_20230710_191839.jpg

Az Üllői út 63. kapcsán nemrég még az lett volna a helyénvaló megfogalmazás, hogy züllői út”, miután már a 2000-es évek legvégén is üzemelő Novo School egyszerűen beadta a kulcsot. Az arra járó az elmúlt hetekben felfigyelhetett rá, hogy valami megváltozott, már nem az egyszínű ablakok busongtak metsző szélben vagy szikrázó napsütésben. Nem minden helység a Nuga Best Hungary Kft.-é, mint azt honlapunk megtudta.  

Mi csak egy pici szobát bérlünk ott a Nuga Best-nek – tájékoztatott megkeresésünkre a cég képviseletében MÁRKUS KATALIN. – Az épületet az Ukrán Hagyományok Háza Kulturális és Konzultációs Központ használja bérlőként, ahol ukrán menekült gyereknek segítenek boldogulni az oktásban.  

balaton_img_20230716_163645.jpg

Márpedig, ha így van, illetve így lesz, mindenképpen happy end a vége – a fizikailag nem látható, de az Üllői út 63. alatt egykor megtalálható, rengeteg szempár által vizslatott filmvásznon.  

geday_gabor.jpg„Jó, akkor menjünk moziba!” – keddtől vasárnapig  Remek kezdeményezés: a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény augusztus 22-től 27-ig minden nap 17 órai kezdettel filmvetítéssel és/vagy beszélgetéssel várja az Erkel utca 15. mozirajongó látogatóit. Kedden az utánozhatatlan Charlie Chaplin némafilmjeivel kezdődik a sorozat, szerdán dokumentumfilmek lesznek műsoron egykorvolt filmszínházakról, valamint beszélgetést láthatnak és hallhatnak az érdeklődők Geday Gáborral, a Rákóczi úton található volt Európa mozi üzemeltetőjével. Csütörtökön Szurdi Miklós Hatásvadászok című, Udvaros Dorottya és Papadimitriu Athina főszereplésével forgatott alkotása kerül (mű)sorra, ami után Kelecsényi László filmtörténésszel lesz beszélgetés. A péntek az isteni Törőcsik Mari egyik legerőteljesebb alkotásával, a Hosszú alkonnyal folytatódik, ami után a film rendezőjével, Janisch Attilával és a forgatókönyvíró Forgách Andrással folytatnak kérdezz-feleleket. A hétvége első 24 órája – nomen est omen – az Egy teljes nappal indul Nemcsák Károllyal a főszerepben, a meghívott vendég ezúttal Grunwalsky Ferenc rendező. És végül, de nem utolsósorban a Kelet-Nyugati átjáró kerül vászonra, valamint Papp Gábor Zsigmond rendező válaszol a feltett kérdésekre.

fht_keretes_img_20230811_164931.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr4118198487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása