PONYVALEGÉNY

INTERJÚ | Alaxai Áron: „A Nyíregyháza oda került, ahol a helye van, ráadásul én is közéjük tartozom”

A hátvéd nem bánkódik az elszalasztott Magyar Kupa-döntő miatt, mivel a bajnok Ferencvárossal háromszor csaphatnak össze a következő szezonban és pikáns meccsekre számít

2024. május 31. - Horváth M. Attila

alaxai_aron_kopf.jpgfociakobon_ponyvalegeny_leadhez.pngNYÍREGYHÁZA | Még az is lehet, hogy utoléri a tempóelőnyben lévő Szatke Zoltánt. Alaxai Áron gyors, mint a Nyíregyháza és Ungvár között közlekedő vonat, és ami ennél is fontosabb, olyannyira fiatal, hogy a védő könnyedén beérheti a helyi Spartacus legendás hátvédjét, aki több mint négyszáz bajnokin ölthette magára a városi csapat piros-kék szerelését.  

Visszatérés bajnokként, NB I-es meccsek varázslatos atmoszférájú, fantasztikus akusztikájú stadionban. Mert a Nyíregyháza Spartacus aranyérmének súlyát az is nyomja, hogy a társaságnak régóta nem volt hazai pályája, ugyanis a balmazújvárosi kifogástalan körülmények egyszerűen nem adhatták vissza azt, amit az otthon zöld füve kínálhat a házigazdának és a mindenkori ellenfélnek. Alaxai Áron egyelőre azonban nem foglalkozik ezzel. Még hagyja, hogy leülepedjen benne, mit is ért el a Tímár Krisztián által edzett társulat és az évad egyik legjobb produkcióját nyújtó labdarúgója.  

alaxai_22-20-41-51.jpgponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgPályafutása egyik, ha nem a legszebb napja 2024. május 19-e? Elvégre ekkor már biztos volt, hogy bajnokcsapat tagja lesz, nem mellékesen a Nyíregyháza Spartacus a 33. fordulóban az ön korábbi alakulatát, a Csákvárt úgy győzte le 2–1-re, hogy a három pontot érő találatot Alaxai Áron fejelte a 67. percben a korábbi csapattárs, Zelizi Patrik hálójába.

Igen, az egy felejthetetlen nap volt, de nem azért, mert sikerült gólt szereznem – indította a Ponyvalegénynek adott interjúját az Egerből induló, később Mezőkövesden futballozó, majd a Puskás Akadémia pártfogásába kerülő, a 2022/2023-as évadban Csákváron lehetőséghez jutó és azt megragadó, még mindig csak 21 esztendős Alaxai Áron, az NB II-ben aranyérmes Nyíregyháza Spartacus utánpótlás-válogatott alapembere. – Nem felejtem el, hogy honnan jöttem: ha a Csákvár nincs, ahol nem kaptam volna ennyi játéklehetőséget, akkor lehet, nem tudtam volna Nyíregyházára kerülni és feljutni az NB I-be. De visszatérve: bajnoki címet ünnepelni a szurkolókkal a főtéren elképesztő érzés huszonegy évesen! 

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgUtólag visszagondolva azért csalódás, hogy a bajnoki arany mellé nem jött össze legalább a Magyar Kupa-ezüstérem, vagy azt mondja, ami a Ferencváros ellen történt az elődöntőben, az a realitás és ezen nincs mit bánkódni? 

Ha úgy nézzük, így is nagyon jó szezonunk volt, az meg hab lett volna a tortán, ha bejutunk a Magyar Kupa-döntőbe, de úgy gondolom, hogy aki nézte a Nyíregyháza–Fradi meccset a helyszínen vagy a tévén keresztül, az látta, hogy felvállaljuk a támadó játékot és nem állunk be ellenük védekezni, sőt, a meccs legjobbja a Fradi kapusa volt, szóval ez mindent elmond. Nem bánkódok emiatt, mert a következő szezonban háromszor is játszhatunk velük, szóval pikáns meccsekre számítok ellenük.

alaxai_aron_valogatott_akcio.jpg

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgHuszonegy esztendősen abszolút alapembere a Szparinak, huszonhat bajnokin lépett pályára és háromszor is betalált. Amikor aláírt Nyíregyházán, remélhetett az elért sikereknél többet? 

Ennél többet nem is kívánhattam volna. A Nyíregyháza oda került, ahol a helye van, ráadásul én is közéjük tartozom, szóval elképesztő érzés! Amiatt viszont bánkódom, hogy lehettem volna hat-nyolcgólos is, ha kicsit jobban koncentráltam volna, de ne legyünk telhetetlenek, a háromnak is nagyon örülök.

alaxai-5.pngponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgVolt egyébként olyan pillanata az évadnak, amikor megingott a hite abban, hogy talán mégsem jut az élvonalba a Spartacus? 

Őszinte leszek: az én részemről nem volt ilyen megingás. Az idei szezonban három vereségünk volt összesen, ez mindent elmond. Kiegyensúlyozott, stabil teljesítményt nyújtottunk.

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgHa nem tévedek, ahogy a Nyíregyháza NB I-essé érett az elmúlt hónapokban, úgy Alaxai Áron is kinőtte az NB II-t. Mit gondol, a keleti országrészben miben lépett előre leginkább a csákvári időszakához képest? 

Sokat fejlődtem ebben a szezonban, a Magyar Kupa miatt NB I-es csapatokkal is találkozhattam, amely összecsapásokon kiegyensúlyozott teljesítményt tudtam nyújtani, ami miatt gondolhatom azt, hogy az első osztályban is megállom a helyem.

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgUtánpótlás-válogatott labdarúgóként talán nem dőreség kijelenteni, hogy előbb vagy utóbb bemutatkozna a felnőttek között is, egyelőre azonban csak a szurkolás marad. Hivatásos futballistaként éghet az Európa-bajnokság lázában vagy szigorúan szakmai alapon követi június 14-től az eseményeket? Mit vár legjobbjainktól a kontinenstornán?

Reméljük, hogy előbb. Figyelemmel követem a válogatott összes mérkőzését, és igen, nagyon várom már az Európa-bajnokságot, szerintem a csoportból tovább tud jutni a magyar válogatott. 

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr2718417523

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása