PONYVALEGÉNY

Amatőr Kupa-döntő után – Juhász Roland (Unione): „Talán egységesebbek voltunk” • Vayer Gábor (Mezőörs): „Előre kell néznünk”

A serleget 11-esekkel elhódító fővárosiak és a pechesen elbukó Győr-Moson-Sopron megyeiek is győzelemmel folytatták útjukat saját bajnokságukban

2024. április 30. - Horváth M. Attila

kopf_amator_kupa_donto_unione.JPGfociakobon_ponyvalegeny_leadhez.pngBUDAPEST | Fotógalériás vissza- és előretekintés érdekességekkel a múlt hét csütörtökön esedékes Amatőr Kupa-döntőre, a csapatok bajnoki szereplésére és a május 8-án, szerdán sorra kerülő Budapest Kupa fináléjára, valamint interjúk a volt élvonalbeli főszereplőkkel, avagy Juhász Rolanddal az Unione FC és Vayer Gáborral a Mezőörs KSE részéről.  

ponyvalegeny_fociakobon_tudositas_hungaria_korut.jpg

Számtalan korábbi élvonalbeli kiválóság itt, ugyanennyi ex-NB I-es futballista ott – ebből már csak jó meccs lehet, nem? Az hagyján, hogy így lett, de amire talán senki sem számított, hallatlan – na jó, a végén igazán hangos – izgalmak közepette. Olybá tűnt eleinte, a Mezőörs hamar lerendezi a kupa sorsát – félreértés ne essék, nem alakítottak ki percenként helyzetet Tavasi András kapuja előtt Vadász Viktorék, csak éppen néha az volt az ember érzése, hogy felbillen a pálya, legalábbis a labdabirtoklási fölény tekintetében. Hogy ez a mutató nem ér még fél gólt sem, arra a félidő felénél Aribi Hassan volt a bizonyíték, aki pazar indítás után még ennél is szebb gólt helyezett el Somogyi Csaba kapujának jobb oldalába. Innentől kezdve nyugodta(bba)n futballozhatott a labdát igencsak megbecsülő Unione, amelynek tagjai némi meglepetésre előnnyel vonulhattak az öltözőbe.   

A folytatásban érezni lehetett, hogy előbb vagy utóbb a mezőörsi próbálkozások valamelyike célba ér, Végh Tibor 16-oson kívülről született jobb alsó sarkos találata pedig azt jelentette, még nem lehet itt a vég, avagy, ha minden így marad, folytatása következik. Úgy is lett, hozzátéve, hogy amíg az Unione leginkább az eredmény megtartására törekedett, a Mezőörs meg akarta fordítani a találkozót. Ám mivel százhúsz perc erre kevésnek bizonyult, jöhetett a büntetőpárbaj, amely során olyan kipróbált harcosok lába remegett meg, mint hazai oldalon Juhász Rolandé, míg a vendégek részéről Vayer Gáboré.   

A 11-esek során hőssé váló Tavasi András nemcsak védett, de pontosan lőtt is, ám a mindent eldöntő találat Gazdik Dániel nevéhez fűződött, aki a tavalyi bajnoki cím után idén Amatőr Kupa-győzelmet ünnepelhetett. És ez még csak a kezdet, lévén a bajnoki ezüstérem ugyanúgy elérhető, mint alig másfél hét múlva a Budapest Kupa-diadal, de ez már egy másik történet.  

 UNIONE–MEZŐÖRS 1–1 (1–0, 1–1, 1–1) – tizenegyesekkel 7–6 
Hidegkuti Nándor Stadion, 500 néző, vezette: Molnár Attila (Rózsa Dávid, Ország Péter – Iványi Gábor)  
UNIONE FC: Tavasi András – Téglás Béla (Bán Benedek, 98. p.), Juhász Roland, Paár Endre, Nagy Tibor – Vass Szilárd, Koplányi Gábor (Gazdik Dániel, 74. p.) – Aribi Hassan, Szabó Tibor (Keresztesi Botond, 57. p.), Czvitkovics Péter (Horváth Bence, 116. p.) – Feczesin Róbert (Kaszai Gábor, 74. p.). Vezetőedző: Szabó András.  
MEZŐÖRS KSE: Somogyi Csaba – Vadász Viktor (Vári Barnabás, 121. p.), Debreceni András, Zámbó Bence, Böröczky Bálint – Tóth László (Vayer Gábor, 121. p.), Kerékgyártó Dávid – Proceller Krisztián (Nagy Kristóf, 60. p.; Simigla Attila, 121. p.), Végh Tibor, Tóth Martin (Szántó Marcell, 91. p.) – Venczel Zoltán (Kreicz Szilárd, 79. p.). Vezetőedző: Bohner Roland.  
Gólszerző: ARIBI HASSAN (1–0) a 26., VÉGH TIBOR (1–1) a 64. percben  

Az Amatőr Kupa-döntő... 

vayer_gabor_keretes_jobbra.JPG...találkozása: Több mint két és fél évtized telt el azóta. Bizony, nem kevés idő. Tudja ezt jól ifj. Thaly Zoltán (balra) az U21-es válogatottnál fotózta többek között Vayer Gábort (jobbra) és a többieket, ám mivel mindkettejüket másfelé sodorta az élet, eddig nem találkoztak, ám az Amatőr Kupa fináléjában erre is sor került. A két sportember jó néhány percig beszélgetett egymással – volt miről –, honlapunk számára pedig megtiszteltetés, hogy az üdvözlés pillanatainak szemtanúja lehetett.

ifj_thaly_zoltan_vayer_gabor_keretes_hosszu.JPG

...sportszerűsége: A szabálytalanság a középpályán történt. Juhász Roland volt az elkövető, Zámbó Bence pedig a kárvallott. A finálé már közel volt a végkifejlethez, mi több, mezőörsi szurkolók már hangot is adtak a nemtetszésüknek, amikor egyszer csak a korábbi 95-szörös válogatott védő felsegítette a riválist, majd megölelte az egykori utánpótlás-válogatottat. Gyönyörű jelenet volt, de nem az egyetlen, ugyanis a nagy tét ellenére rendkívül sportszerű meccset vívtak egymással a felek. 

mezoors_szurkolok_keretes.JPG

...szurkolótábora: Messziről jött ember azt mond, amit akar – tartja a mondás. Kétségtelen, hogy a mezőörsi szurkolók nem a (majdnem) szomszédos Egressy útról érkeztek, mint ahogy az is egyértelmű, az első perctől az utolsóig nagyszerű hangulatot teremtettek. Minden elismerésünk, ahogy végigdalolták és szurkolták a kilencven, majd a százhúsz percet, nem rajtuk múlott, hogy a kedvencek kupadiadal nélkül tértek haza.

 JUHÁSZ ROLAND: „Úgy lett volna a legszebb, ha a 11-es is bemegy”

juhasz_roland_interju.JPGINTERJÚ | Még mindig odaér, ahová kell. Még mindig elrúgja, kifejeli a labdát, avagy mint egy remek porszívó, kifogástalanul takarít. Olybá tűnik, nem fog rajta az idő, amit bizonyít, hogy nem csupán az intelligens játéka, de a lelkesedése is a régi. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgIlyen egy szép tavaszi nap? Hungária körút, ahol valami elkezdődött, és Unione-diadal, ami egy útnak a vége. 

Úgy lett volna a legszebb, ha a 11-es is bemegy, de nyilván minden nem sikerülhet – mondta egy mosoly kíséretében nem sokkal az Amatőr Kupa fináléja után Juhász Roland, az Unione FC korábbi 95-szörös válogatott, 41 esztendős labdarúgója. – Én sem vagyok elégedetlen, ha a tévés meccset is hozzátesszük, no meg ebben a klubban nőttem fel, közel negyvenegy évesen és... 

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgPardon, harminckilenc plusz kettő! Csak mert ismerős a helyzet... 

Igen, tényleg. (nevet) Szóval az Amatőr Kupa döntőjét játszottuk egy tévés meccsen, ami azért az emberben jó érzéseket keltett már a nap folyamán is, amikor ide kilátogattam. Nekem ez a stadion, ez a klub mindig is nagyon közel állt a szívemhez, sokat köszönhetek az MTK-nak, és hogy éppen itt lehettünk győztesek, annak nagyon örülök, még akkor is, ha a kék-fehérekkel is akadt egy-két szép sikerem. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgMost még az ünneplésé a főszerep, de fel lehet pörögni két héten belül két fináléra? Hiszen május 8-án a már bajnok Csepel TC elleni Budapest Kupa-döntőben lesznek érdekeltek Budafokon. 

Szerintem fel. Amikor néhány hete beszélgettünk, akkor is említettem önnek, nekünk ez tényleg arról szól, hogy heti egy edzés plusz a meccs. A múltkor játszottunk a Vízművek-pályán, azóta nem edzettünk, mi így készültünk erre a mérkőzésre. Nálunk valóban az a fontos, hogy nem kell semmit túlgondolni. Ennek a csapatnak abban van a varázsa és az ereje, hogy van egy olyan öltözői egység, ami szerintem páratlan, és tök jó, hogy ez mérkőzésről mérkőzésre megmutatkozik a pályán, ha nehézségek vannak, vagy egy ilyen döntőben, amelyen a végsőkig ki van élezve a párharc, mi tudtunk kijönni győztesen, és lehet, ez annak is köszönhető, hogy talán egységesebbek voltunk. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgAmennyiben a szívére teszi a kezét, ezt várta a Mezőörstől vagy nem hitte volna, hogy az élvonalat önhöz is hasonlóan megjárt játékosai ennyire fognak pörögni és helyenként bizony ráerőltetik az akaratukat a rutinnak híján nem lévő társulatukra? 

Tisztában voltunk azzal, hogy nekik más céljaik vannak a jövőre nézve, osztályt szeretnének lépni, jó keretük van, és láthattuk, hogy a Vasas ellen is milyen mérkőzést játszottak a Magyar Kupában, és bár alapvetően mindenki azt mondta, ők az esélyesek, de egy kupadöntő előtt nem lehet ilyet kijelenteni, ezen a szinten még kevésbé. Talán az volt a nehézség, hogy keveset tudtunk róluk. A blasz-egyben játszunk, a többi csapattal azért képben vagyunk, megnézzük őket, de azt gondolom, jó brigádot sikerült legyőznünk, helyenként a szerencse ugyan mellénk szegődött, de azt gondolom, a győzelmet nem kell megmagyarázni.

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgÉs hogy mennyire jó úton járnak, azt jelzi, hogy az április és a május „gyilkos”, hiszen a bajnokságban a második helyért küzdenek, míg ahogy fentebb már szóba került, a következő hónap nyolcadik napján újabb finálé vár önökre. 

Lehet, kevesebb edzésünk lesz... (nevet) Ami azt jelenti, hogy ugye nem lesz egy se, de én azt mondom, a csapatot ez viszi előre. A tavasszal nagyon jól szerepelünk, amiket célként kitűztem, egy már megvalósult, még kettőt meg kell valósítani, ám remélem, azok is hasonlóan fognak alakulni. 

koplanyi_gabor_keretes.jpgHajtott, harcolt, ameddig csak erővel bírta. Az ötvenhetedik és a hetvennegyedik perc között a csapatkapitányi karszalagot viselő középpályás rengeteget robotolt középen, és amennyire fáradtan, legalább annyira boldogan nyilatkozott a csütörtök kora este véget érő finálé után, aki néhány nappal ezelőtt úgy fogalmazott, hogy a Liverpool labdarúgóinál sörfogyasztásban mindenképpen jobbak. Adott volt a kérdés: indul a mandula? 

Nem, munkanap van holnap, hétvégén meccsünk van, úriemberek vagyunk, úgyhogy kegyetlenül berúgunk ma, az biztos – felelte nevetve KOPLÁNYI GÁBOR, az Unione FC 33 esztendős labdarúgója. – Nagyon jól működött ezen a napon a védelmünk és a kapusunk is remekelt, de azt is hozzá kell tenni, szerencsénk is volt, mert ha pontozásos lenne ez a meccs, a Mezőörs megnyerte volna, de néha a szerencsésebb csapat nyer. 

 VAYER GÁBOR: „Az én lábamban volt, hogy az i-re feltegyük a pontot” 

vayer_gabor_interju.JPGINTERJÚ | Vérbeli vezér. A cserék bemelegítése során ugyanúgy instrukciókkal látta el a többieket, ahogy a pályára lépve. Nem túlzás, közel a negyvenhetedik születésnapjához is ereje teljében van – máskülönben nem lett volna a többiekkel sérülése után, amiből még csak épülget. Lefújás utáni keserédes beszélgetés az amennyire nagy tudású és tapasztalatú, annyira szerény sportemberrel. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgEz a forgatókönyv nem úgy íródott, ahogy azt eltervezték. 

Nem, pedig nem álltunk messze tőle, hogy jól alakuljon – indította a lefújást követően a Ponyvalegénynek adott interjúját az NB I-ben többek között a Győri ETO-ban és Pakson, míg külföldön Portugáliában, Cipruson és Lengyelországban is futballozó Vayer Gábor, a Mezőörs KSE 46 esztendős támadója. – Annak ellenére, hogy az ellenfél vezetett 1–0-ra és egy jó benyomást keltő csapattal találtuk szembe magunkat az első perctől kezdve, úgy érzem, teljes joggal rászolgáltunk volna akár a rendes játékidőben is a győzelemre, a hosszabbításban pedig mindenféleképpen, hiszen kapussal szemben álltunk, és megvoltak azok a lehetőségeink, amelyekkel döntésre vihettük volna a meccset. A tizenegyes-párbaj kapcsán pedig azt sajnálom, hogy az én lábamban volt, hogy az i-re feltegyük a pontot, és ez nem sikerült, és ez külön nagy szívfájdalmam. Biztos, hogy visszaforgatnám ezt a pillanatot, de már nem lehet, sportolóként együtt kell élnem ezzel. Borzasztóan sajnálom, mert ugyanannyi munka van egy második helyezésben, mint az elsőségben. Szomorú pillanatok ezek számunkra, de előre kell néznünk. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgMeglesz a bajnoki cím? 

Már csak az maradt, azt be kell gyűjtenünk mindenféleképpen. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgÖnnel a csapatban? Annyi kulisszatitok elárulható, hogy amikor melegíteni indultak, a kérdésemre úgy felelt, ha szükséges, beáll, de legfeljebb húsz percre. Ebből lett aztán néhány másodperc és az elvállalt tizenegyes. 

Sérüléssel bajlódtam, ezért nem tudtam ott lenni a többiekkel a pályán, mert még arra sem volt alkalmas az állapotom, hogy pár percet játsszak, de remélem, ezt az öt-hat hetet, amit idáig a sérülés miatt kihagytam, már csak rövid időszak követi. Várom, hogy a szezon végén játékpercekkel tudjak segíteni a csapatnak a bajnoki cím megszerzésében. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023_2023_1.jpgNéhány éve aligha gondolta volna, hogy a negyedik és az ötödik iksz között még tétmeccsen lép pályára a Vasas ellen vagy éppen a Hidegkuti Nándor Stadionban jár kupadöntő résztvevőjeként. Visszajönnek? 

Vissza, mert ide visszavágyunk. Tényleg nagy élmény és jó hangulat volt, remek a pálya, az eredményen kívül minden szép volt. Ezúton is gratulálunk az Unionénak, amelynek tagjai taktikusan, jól futballoztak. 

10693.png UNIONE FC Újabb finálé előtt  A magunk mögött hétvégén mindkét finalistára bajnoki mérkőzés várt. Az Unione FC a Budapest-bajnokság I. osztály 26. fordulójának egyetlen vasárnapi meccsén délelőtt 11 órától fogadta óbudai presztízsmeccsen a 43. sz. Építőket, és a Hévízi úti műfüves pályán alaposan megszenvedett a győzelemért a jelenlegi ezüstérmes, ugyanis Czvitkovics Péter első félidő hajrájában elért találatát követően Szabó Tibor 2–0-ra módosította az állást alig egy óra játék után, ám a 82. percben Gyurkó Tamás szépített, így kapaszkodnia kellett a számára jó eredmény megtartásáért (2–1). Úgy tudjuk, a társulat szerdán a május elsejei ünnep miatt nem délután, hanem délelőtt tréningezik, majd május 4-én, szombaton 17:30-kor a kiszámíthatatlanul teljesítő, Urbán Flórián dirigálta Testvériség-Újpalota vendége lesz a pontvadászat 27. fordulójában. Ezt követően május 8-án, ugyancsak délután fél hattól megmérkőzik a címvédő Csepel TC-vel a Budapest Kupa díszes serlegéért a nem csupán éllovas, hanem már bajnok XXI. kerületiekkel a XXII. kerületben, merthogy a vélhetőleg izgalmas és színvonalas találkozónak a Budafoki MTE Promontor utcai, minden igényt kielégítő létesítménye ad otthont. 

13876.jpg MEZŐÖRS KSE  Következik az év meccse  A valóban szimpatikus vesztes társulat a Győr-Moson-Sopron megyei I. osztály 21. fordulójának keretén belül ugyancsak vasárnap lépett pályára, mégpedig hazai környezetben, a Gönyű ellen. A vesztett pontok tekintetében legjobbnak számító, egyébként a listavezető Koroncó mögött két ponttal lemaradó alakulat már az első félidő derekára eldöntötte a lényegi kérdést, hiszen Nagy Kristóf a 14., míg Proceller Krisztián a 21. minutumban vette be Rom Henrik kapuját, a végeredményt pedig Venczel Zoltán alakította ki a 72. percben. A bajnokság 22. fordulójában – mint arról érintőlegesen már írtunk korábban – pedig jöhet a várva várt derbi, ugyanis május 4-én, vasárnap 17 órakor az eddig 51 egységet begyűjtő éllovas Koroncó a Mezőörsöt (49) fogadja. Amennyiben hazai diadal születik, az MKSE a 2023/2024-es szezonban megmarad ezüstcsapatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr9118394071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása