PONYVALEGÉNY

INTERJÚ | Koplányi Gábor, az Unione FC labdarúgója: „Heti egy edzéssel nem voltunk abban biztosak, hogy megnyerjük a bajnokságot”

Egyedülálló teljesítményt nyújtott a Budapest-bajnokság I. osztályának aranyérmese, amelynek tagjai nem a munka mennyiségében, hanem annak minőségében múlták felül a mezőnyt

2023. május 25. - Horváth M. Attila

koplanyi_gabor_kopf.jpgfociakobon_ponyvalegeny_leadhez.pngBUDAPEST | Vannak, akik heti egy gyakorlással a kiesés ellen hadakoznak, és van az Unione FC, amely a szerdai tréningekkel és a hétvégi tétmeccsekkel nem kis fölénnyel megnyerte (!) a Budapest-bajnokság I. osztályát olyan, honi szinten ismert és elismert korábbi élvonalbeli kiválóságokkal, mint Szekeres Tamás, Szabó Tibor, Czvitkovics Péter vagy éppen Melczer Vilmos.  

Rajtuk kívül is akad bőven kitűnő labdarúgó a keretben, elég, ha csupán Kaszai Gábor, Sztrunga Zsolt, netán Gazdik Dániel nevét említjük. Vagy éppen Koplányi Gáborét, aki nem kevesebb, mint tizenkét esztendeje tagja az Unione FC-nek, és akinek 32 évesen teljesült az az újkori álma, amiről legfeljebb csak ábrándozni mert.   

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgMár megünnepelték vagy még csak fogják, netán még egyszer megünneplik, és nem is utoljára? 

koplanyi_gabor_miniportre.jpgTermészetesen a Csepel elleni meccs után ünnepeltünk az öltözőben, majd este a városban is, de az utolsó bajnoki után azért még felszisszentünk néhány pezsgőt és sört, illetve Freddie Mercuryt megszégyenítően fogjuk énekelni a We Are the Champions című slágert, meg persze Szabó Zolika kérésére az Azért vannak a jó barátokat is – felelte mosolyogva portálunk kérdésére Koplányi Gábor, a Budapest-bajnokság I. osztályában 80 ponttal az első helyen záró, a szezonban mindössze két vereséget szenvedő Unione FC 32 éves labdarúgója, a gárda meghatározó tagja.   

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgHosszú, sikerekkel teli szezon végére érnek a napokban. Az elejétől kezdve biztos volt benne, hogy nem is nyerheti meg más a bajnoki címet, csak az Unione vagy azért voltak kétségei? 

Erre az egyszerű válaszom, hogy nem. Éreztük, hogy erős és mély a keret, de heti egy edzéssel azért az elején biztosak semmiképpen nem voltunk abban, hogy megnyerjük a bajnokságot. Mindazonáltal a néhány fiatal játékosunk rengeteget fejlődött, valamint a rutinos, egykori profik higgadtsága és futballtudása révén is kellő magabiztossággal álltunk neki a tavaszi meccseknek. Ott már éreztük, hogy ha fejben rendben leszünk és hátul nem hibázunk, akkor nagy gond nem lehet.  

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgTisztában vagyok vele, hogy nem az összes bajnokin játszott, mégis, akad olyan összecsapás, amely különösen emlékezetes marad vagy a jó játék, netán a parádés gólok miatt? 

Több emlékezetes meccsünk is volt, az ősszel többször nyertünk az utolsó percekben, ami mindig külön élmény, tavasszal pedig sok mérkőzésen voltunk rendkívül stabilak, különösen a rangadókon. Nyilván az utolsó, Csepel elleni, bajnoki címet jelentő győzelem kivételesen kellemes emlék, nem is beszélve Cicó „aprócska” góljáról, amit azóta is tapsolnak a szomszédos lakótelepen…  

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgAz miként érinti a társaságot, hogy az osztályozón ki is kell vívni az NB III-as tagságot? Egyáltalán vállalják? 

Még nem tudok végső döntésről, hogy vállaljuk-e. Nem elsősorban a feljutásért, mi mindig csak a győzelemért játszottunk és játszunk.  

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgMégis, nem tartja igazságtalanságnak, hogy egy aranyérmes egyletnek nem jár magától értetődően a sansz, hogy megméresse magát egy ligával feljebb? Hozzáteszem, nem csupán önök vagy a többi megyei I. osztályú gárdák, hanem az NB III-as alakulatok is hasonló cipőben járnak. 

Nem tartom igazságtalannak, hogy nem jutnak fel automatikusan, ez szerintem természetes a „tölcsér szűkülése, a férőhelyek száma” miatt.  

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgAz is már-már természetes, hogy több mint tíz éve erősíti az Unionét, eddig 236 bajnokin nyolc találatig jutott. Ez a mostani blasz-egyes társulat a legjobb, amelyben valaha futballozott? 

Valóban nem erősségem a gólszerzés, vannak nálam gólerősebb kapusok, tán még masszőrök is… Azt hiszem, az itt töltött tizenkét évem során, bár minden csapatunkat imádtam, ez a mostani a legjobb elegy, amely szerintem három fontos tényezőből áll össze.  

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgÉspedig? 

unione.pngRengeteg minőségi labdarúgó szerepel a keretben, hétről hétre a cserék között is csak olyan játékosok ültek, akik releváns javulást hozhattak a csapat játékába, ha arra volt szükség, a támadást és védekezést tekintve egyaránt. Ez a sérülések vagy munka miatti elfoglaltságok okán adódó hiányzások során is nagyon sokat jelentett. Másodsorban most a legmegfelelőbb a fiatalok és a rutinos futballisták aránya, továbbá, ahogy említettem, a fiatalok nagyon jól beilleszkedtek és sokat fejlődtek, az idősebbek pedig változatlanul extra szintet tudnak produkálni, s olyasmiket művelnek a pályán, ami miatt sokan szívesebben megnézik a mi meccseinket, mint az NB I-es, NB II-es mérkőzéseket. Valamint ami számomra a legfontosabb: ebben a csapatban csak olyan emberek maradnak meg hosszútávon, akiknek győztes mentalitásuk és nagy akaraterejük van. A teljesség igénye nélkül elég megemlítenem a legrégebbi tagokat: Szabó András edzőt, valamint az elmúlt tizenkét év legnagyobb motorjait a pályán, a 46 éves Szabó Tibit és az 50 éves Szekeres Tomit, akik még edzésen is csak a győzelemmel elégednek meg. Tőlük ezt a mentalitást csak tanulni lehet. Most egy ilyen, gondolkodásban bővelkedő brigád jött össze. A szerdai edzések és a hétvégi mérkőzések után is rendre eltöltünk együtt egy-két-három órát, amikor is jó hangulatban „csapatépítünk”, nemcsak a játékosokkal, hanem a „stábhoz” tartozó barátokkal is. A legfontosabb kulcs ebben az egészben, hogy szimpla csapattársak helyett mi sokkal inkább vagyunk barátok. Szeretnék ezúton is köszönetet mondani minden egyes szereplőnek a társulatnál, hogy velük – nekik hála! – részese lehetek ennek a fantasztikus élménynek. Csak az Unione!  

A sérülésből is profitáltak  Hogy milyen a csapategység az Unione FC-nél, arról Koplányi Gábor egyetlen mondata igencsak árulkodik. 

Mielőbbi jobbulást kívánok Sztrunga Zsolti barátunknak, aki pazar játéka mellett sajnos most az egészségét is adta a csapat bajnoki címéért. 

sztrunga_zsolt_portre.jpgTúl azon, hogy mi is csatlakozunk az elhangzottakhoz, mielőbbi felépülést kívánva a Békéscsabán nevelkedő, később a Pénzügyőrben futballozó 30 esztendős labdarúgónak, két dolog feltétlenül kikívánkozik belőlünk. Egyrészt remélhetőleg a legfőbb érintett, azaz Sztrunga Zsolt sem veszi rossz néven, ha azt írjuk: talán megérte. Másrészt az elmúlt hétvégén, a Csepel-Csep-Gól ellen megsérülő sportember helyére az a Czvitkovics Péter érkezett a 16. percben, aki a szünet után két minutummal egyről a kettőre juttatta alakulatát, ami a találatok számát illeti. És mivel Németh Zoltán a hajrához közeledve szépített, kijelenthető, a Cicó becenévre hallgató korábbi NB I-es futballista gólja három pontot, összességében pedig sohasem felejthető élménnyé váló aranyérmet ért.  

unione_bajnokcsapat.jpg

scheer_sandor.pngAz Unione FC a Groupama Arénát is bevette  Szokatlan időpont, szokatlan helyszín: a Budapest-bajnokság I. osztály utolsó, 30. fordulója már május 24-én, szerdán megkezdődött, méghozzá nem is akárhol! Nem túlzás, a papíron pályaválasztó 1908 SZAC tagjainak ugyanakkora élményt jelentett a Ferencváros stadionjában, a Groupama Arénában pályára lépni, mint a bajnoki címet begyűjtő Unione FC tagjainak. Amit Czvitkovics Péter álmában sem gondolt, 40 évesen megvalósult: 40 évesen is első osztályú meccsen talált be az Üllői úton, így vezetett már három perc után az aranyérmes brigád, amelyben kezdőként lépett pályára az 56 esztendős Scheer Sándor, aki nélkül, nem túlzás, az Unione nem létezne. Amire még aligha volt példa a Groupama Arénában, szerdán igen, jelesül a nyolcadik minutumban az édesapa helyett a fiú, Scheer Maximilián lépett pályára, márpedig az egyesület rangidőse okkal zrikálhatja ezután a többieket: lám, amíg a pályán volt, gólt sem kapott a brigád. A 48. percben Molnár Krisztián egalizált, az ötvenedik minutumban pedig jelképes csere történt: az FTC korábbi kiválósága, az 50 esztendős Szekeres Tamás helyére éppen abban a percben érkezett Paár Endre. És hogy a bajnokcsapat győztes szezonzárást követően, önfeledten ünnepelhessen, arról Horváth Bence tett, aki a 69. minutumban vette be a télen a SZAC-hoz visszatérő Tövisháti Tamás hálóját, egyszersmind kialakítva az 1–2-es végeredményt. Három szón kívül igazán nincs mit mindehhez hozzáfűzni: szép volt, fiúk!

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr9718131924

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása