PONYVALEGÉNY

Fiatal Pásztor terelte aranykapuba a Csepel-Csep-Gólt

A XXII. kerület a XXI. kerületieké: a hosszabbítás döntött az esélyesebb csapat javára a nagyszerűen helytálló Pestszentimrével szemben

2023. május 12. - Horváth M. Attila

img_20230510_211528.jpgfociakobon_ponyvalegeny_leadhez.pngCSEPEL-CSEP-GÓL–PESTSZENTIMRE 1–0 | Kétórás küzdelem után a lehetőségei alapján abszolút megérdemelt győzelmet aratott a pályaválasztó Budafokon, a Budapest Kupa fináléjában, ám csak kevés hiányzott az előzetesen esélytelenebbnek tartott társulat csodájához.  

fociakobon_tudositas_promontor_utca.jpg

Elnézést a tévedésért! Néhány nappal ezelőtt ugyanis terjedelmes beharangozónkban úgy fogalmaztunk, a két gárda erősségeit ismerve biztos nem lesz dögunalmas 0–0 a Budapest Kupa fináléja. Lássuk meg a rosszban a jót: kilencven perc után gól nélküli döntetlenre álltak a felek, de aki ott volt a Promontor utcában, tanúsíthatja, a találkozó távolabb állt a dögunalomtól, mint Lionel Messi Párizstól. A Csepel-Csep-Gól indította útjára a labdát és nem csupán képletesen ragadta magához a kezdeményezést. Várható volt – tehetjük hozzá, miként azt is, hogy nem csupán feszültnek, kissé görcsösnek is tűntek a pályaválasztó tagjai. Az elmúlt hétvégén 0–0-ra végeztek Zsivoczky-Pandel Péterék a Csepel UFC-vel, amivel, ha matematikailag nem is, de gyakorlatilag eldőlt, nem lesz bajnok a XXI. kerületi legénység – már megint nem...  

img_20230510_181203.jpg

Sok idő nem volt mindezen rágódni, mert a csapatok nem sok időt hagytak az elmélkedésre. A Pestszentimre jól megszervezte a védekezést, és ennek nem mond ellent az sem, hogy a PSK kapusának, Iváncsik Norbertnek akadt dolga jó néhányszor. Egy ízben úgy tűnt, meg is sérült a cerberus, de szerencsére tudta folytatni a játékot. És ha már a kapusoknál tartunk, mindennél többet elmond az a tény, hogy az első félidőben a túloldalon mindössze egyszer kellett valódi lehetőség után labdához érnie Szűcs Krisztiánnak, ami még akkor is igaz, ha hozzátesszük, a játékrész közepétől kezdett igazán magához térni az imrei brigád.  

p5100436.JPG

A folytatásban csak kósza ellentámadásokra futotta a PSK erejéből – nem meglepő módon ez is volt a társulat célja a saját kapuja előtti figyelem és fegyelem maximális fenntartása mellett –, amely jól tördelte a játékot és próbálta megbecsülni a labdát, hiszen ahogy telt-múlt az idő, érezni lehetett, a csepeliek váltak egyre feszültebbé.

p5100028.JPG

A rendes játékidő végéhez közeledve sem lankadt a pestszentimrei koncentráció, ha nem ért közbe egy fej vagy egy becsúszó láb, még mindig ott volt az ihletett formában védő Iváncsik Norbert, akit (az éppen a saját közönsége előtti) védései után a publikum tagjai kórusban éltettek.  

p5100449.JPG

A kétszer tizenöt perces hosszabbításnak csepeli részről megvolt az a veszélye, ha nem változik az eredmény, ahogy egyre közelebb kerülnek a csapatok a lefújáshoz, az a Pestszentimre erejét sokszorozza meg. A kérdés már csak az volt, kihúzza-e a PSK kapott gól nélkül, egyáltalán ki lehet-e bírni ekkora nyomást, amikor már fáradtak és egyre-másra görcsölnek be a lábak? Nem sikerült, a rendes játékidő vége előtt becserélt friss Pásztor Péter bevette az imreiek kapuját a 96. percben.   Onnan nézve persze ez volt a realitás akkor, amikor a közelmúltban a kispadon Lázok Jánost váltó Takács László például ténylegesen bele tudott nyúlni a meccsbe úgy, hogy még a második félidő hajrájához közeledve a szélvészgyors Seregy Tamást dobta csatába. Mindennek azért van és volt jelentősége, mert a jobb oldalon az ugyancsak fáradhatatlanul robogó, ellenfelénél a százhuszadik perchez közeledve labdával is sokkal gyorsabb Torda Bencét kellett volna valahogy megállítani.  

p5100341.JPG

Nem vitás, a jobb csapat nyert, a Csepel-Csep-Gól megérdemelten vihette haza a trófeát, miközben érzékelni kell a másik oldalt is: a PSK több mint kilencven percen keresztül fantasztikus csapatmunkával – a kiváló fizikális állapotnak örvendő, negyvennegyedik (!) életévében járó Mészáros Dániel ugyanúgy végighajtotta a százhúsz percet és ha kellett, visszazárt védekezni, mint tízen- vagy huszonéves társai – és egy parádés egyéni teljesítménnyel az eredményben nem láttatta a meglévő tudáskülönbséget, miközben ahogy az életben, úgy a sportban sincsen „ha”, mégis megkockáztatjuk: amennyiben tizenegyes-párbajra került volna sor, a főváros XVIII. kerületébe került volna a serleg. Egy álommal szegényebbek maradtak a pestszentimreiek – igaz, akkor mit mondjanak az elmúlt hétvégén a szembejövő valósággal újfent találkozó, ezúttal viszont felszabadultan, önfeledten ünneplő csepeliek...?  

img_20230510_211621.jpg

Budapest Kupa, döntő 

 CSEPEL-CSEP-GÓL–PESTSZENTIMREI SK 1–0 (0–0, 1–0, 0–0) – hosszabbítás után 

Budafok, Promontor utca, 700 néző, vezette: Fekete László (Madari Adrián, Róka Krisztián)   

Gólszerző: PÁSZTOR PÉTER (1–0) a 96. percben  

p5100473.JPG

INTERJÚ | TAKÁCS LÁSZLÓ: „Végre tudjunk valamit felmutatni”  

img_20230510_212806.jpgEgy percig sem pihent. Ha kellett, hevesen gesztikulált, ha úgy hozta a helyzet, valódi hadvezérként irányított a játéktér széléről. Végig űzte-hajtotta az övéit, együtt élt a meccsel – aminek kupadiadal lett a jutalma. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgZuhant az a bizonyos onnan fentről? 

Nem is azt mondanám, hogy nagy kő esett le a szívemről, hiszen nagyon szerettem volna megnyerni ezt a kupát – felelte szerda este fél tíz után nem sokkal Takács László, a Csepel-Csep-Gól Kispesten nevelkedő 32 esztendős labdarúgója és edzője, akivel kapcsolatban talán nem mindenki tudja, de azért is különleges volt számára ez a finálé, mert 2015 őszén az akkor még a fővárosi másodosztályban szereplő Pestszentimrei SK színeiben tizenkét bajnokin két gólt is szerzett. – Hat éve focizok Csepelen, nagyon sok mindent megéltem, de ilyen győzelem még nem volt közte. Kiesés, úgymond bajnoki döntők elbukása, két éve a Budapest Kupa-döntő elvesztése ugyancsak hosszabbításban. Mi, akik régóta itt vagyunk, azért is vágytunk erre a sikerre, hogy végre tudjunk valamit felmutatni, és ezért mindent megtettem én is a magam módján. Nagyon örülünk, hogy ez végre sikerült! 

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgMin múlott? Mert a találkozó egyes szakaszaiban domináltak, de kívülről azt lehetett érezni, nagyon görcsösek a játékosok. Jól láttam? 

Igen, egy kicsit túlizgultuk ezt a mérkőzést, de meg kell mondanom, le a kalappal az ellenfél előtt, mert végig nagyon szervezetten és tudatosan játszott, nagyon nehéz dolgunk volt ellene, nem véletlen, hogy százhúsz percig tartott a meccs. Ezúttal nem a jó játék és a szép futball volt a döntő, hanem tényleg az, hogy akartunk, vitt előre a szívünk. Ez valóban igazi finálé volt, itt nincs esélyes, nincs lefutott meccs, mindenki belead mindent és a végén apró dolgok döntenek. Két éve is hasonló találkozót játszottunk, akkor mi voltunk a vesztesek, a 117. percben kaptunk ki – ezúttal mi nyertünk. Az élet akkor elvett, most adott nekünk egy kicsit. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgMennyire nehéz azt beugró edzőként megélnie, hogy bár örülnek a szurkolókkal, a vezetőséggel és egymással, de igazán mégsem csaphatnak a lovak közé, ha nem akarják, hogy szombaton mások ünnepeljenek – önök ellen. 

Értem, mire gondol. Tudtuk már az elején, hogy szombaton fontos bajnoki vár ránk, így szolidan fogunk csak ünnepelni, és másnaptól készülünk az Unione elleni mérkőzésre. De ez a feladatunk, ezért dolgoztunk egész évben, hogy a szezon végén még fontos találkozókat játsszunk. Az Unione ellen is úgy lépünk pályára, hogy meg akarjuk nyerni azt az összecsapást is. Bízunk benne, hogy ez a kupagyőzelem erőt fog adni a szombati találkozóra.  

INTERJÚ | ZSIVOCZKY-PANDEL PÉTER: „Megünnepeljük – szombaton”  

img_20230510_212822.jpgA szerda nem az ő napja volt – pedig dehogynem. Jóllehet, a bajnokság végén alighanem gólkirály lesz – huszonhét találatnál jár huszonnégy lejátszott mérkőzés után –, ezúttal nem bizonyult eredményesnek, no de kit érdekel ez akkor, amikor kupadiadal a vége? 

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgAz öröm pillanataiban mit lehet mondani? 

Azt, hogy ilyen mérkőzésre számítottunk, a Pestszentimre nagyon megnehezítette a dolgunkat, jól védekezett – felelte Zsivoczky-Pandel Péter, a Csepel-Csep-Gól FC 26 esztendős támadója, a gárda kapitánya szerda este fél tíz után nem sokkal. – Minden tiszteletet megérdemel az ellenfél csapata, amely nagyon masszív volt, a keménység felső határát is súrolta, de nekünk ehhez kellett alkalmazkodnunk. Amit nyilatkoztam a finálé előtt, bejött: akkor fogjuk behúzni ezt a mérkőzést, ha kimaxolja mindenki az energiaszintjét. Ez megtörtént, mindenki az utolsó leheletéig küzdött, és a végén meg tudtuk nyerni a találkozót, ami hatalmas boldogság. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgGörcsös volt a csapat. Ez a nagy tétnek tudható csak be vagy annak, hogy az előző hétvége nem úgy alakult, ahogy eltervezték? 

Úgy gondolom, a hétvégéhez nincs köze, viszont egy kupadöntő mindig stresszes. Volt, akinek ez volt az első ilyen komoly téttel bíró mérkőzése a pályafutása során, illetve itt voltunk mi, akik már megéltük egy kupadöntő elvesztését, és lehet, hogy ez is benne volt a fejekben. Nem volt mindig olyan a játék, amit szerettünk volna, de folyamatosan próbáltuk nyomás alatt tartani az ellenfelet. Úgy gondolom, ez meg is történt, és aztán a második félidőben őröltük fel őket folyamatosan, ami végül százhúsz percig tartott, de hát soha rosszabb dolgunk ne legyen, ha kupákat tudunk nyerni! 

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgAzt mennyire nehéz megélni, hogy nem ünnepelhetnek felhőtlenül, ha nem akarják, hogy ugyanezt megtegye az Unione önökkel szemben szombaton? Azaz megint oda kell tenniük magukat – szerencsére nem százhúsz, csak kilencven percig. 

Megünnepeljük ezt a kupagyőzelmet – szombaton. Úgy gondolom, ezen most mindenkinek túl kell lendülnie, még ha amatőr szintről is beszélünk. A hétvégi fontos mérkőzés, el akarjuk vinni a három pontot a III. Kerület-pályáról, úgyhogy ez most egy szolid, visszafogott ünneplés lesz, aztán ha az Unione elleni meccset is behúzzuk, lesz egy nagyobb.  

INTERJÚ | SZŰCS KRISZTIÁN: „Ez a legszebb nap”  

img_20230510_213408.jpgSem vasárnap, sem szerdán nem kapitulált. Amíg a hétvégén üröm vegyült az örömébe, ezúttal már teljes volt a boldogság. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgNagy feszültség szakadhatott ki önből, mert a kilencvenhatodik percben úgy sprintelt ki a kispadhoz ünnepelni, mint akit kergetnek. 

Feszültségnek nem mondanám, inkább a győzni akarásnak volt ez köszönhető – mondta szerda este fél tíz előtt néhány perccel fülig érő szájjal Szűcs Krisztián, a Csepel-Csep-Gól FC 22 esztendős kapusa. – Felfokozott hangulatú minden döntő és nagyon meg akartuk nyerni. Ez kicsit látszott is a csapat futballján, nem játszottunk a legjobban, de hála Istennek, Petike, a fiatalunk eldöntötte. Nagyon örülök neki, ezt most meg fogjuk ünnepelni és készülünk tovább. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgMindvégig koncentrálnia kellett, hiszen nem akadt sok munkája – éppen ezért minden mozdulatnak jelentősége lehet. Nehéz ügy? 

Így igaz, éppen ezért az ilyen találkozók során mindig próbálom magam meccsben tartani, folyamatosan kommunikálok a mezőnyjátékosokkal. Amikor mi támadunk, akkor is, és bár kevés dolgom volt, azt gondolom, azt elég jól megoldottam. 

ponyvalegeny_mini_uj_2023.jpgHa futballpályafutása során a Csepel UFC elleni múlt vasárnapi volt talán a legrosszabb, ez a májusi szerda az élete egyik, ha nem a legszebb napja? 

Abszolút ezt gondolom a csúcsnak. Ugye, sajnos két éve veszítettünk, most nyerni tudtunk. Ez a legszebb nap, és ezt szerintem mondhatom az összes csapattársam nevében! 

Az ünneplés pillanatai  Szerda este csepeli torok nem maradt szárazon Budafokon, hiszen a futballisták és a stábtagok ha szolidan is, érthetően megünnepelték a Budapest Kupa-diadalt. Ide kattintva megtekinthetik a finálé lefújását követően rögzített videókon a rögtönzött ünneplést. Ha a felvételekből nem derülne ki, a tézis ezúttal is beigazolódott: a győztes csapat tizenkettedik játékosa ezúttal is a Promontor utcába nagy létszámban kilátogató szurkolótábor volt, és mindez igaz a döntő másik résztvevőjére és drukkerseregére, a Pestszentimrei SK-ra is. Szép volt, fiúk!

Feszültségből nem volt hiány  Kétségtelen, a mindvégig feszült hangulat nem kedvezett a játékvezetői hármas, pardon, négyes tagjai megítélésének, hiszen Czene-Joó Ádám tartalék-játékvezetőnek a kispadoknál jó néhányszor kellett figyelmeztetnie az olykor vehemensen tiltakozó csepelieket. Összességében azonban soha rosszabb játékvezetést a csapatoknak, ugyanis Fekete László jól kézben tartotta a finálét, idejében megfékezte az indulatokat a legjobbkor előhúzott sárga lapokkal. Meglehet, ezen sorok írója egyedül marad a véleményével, az feltétlenül pozitívum, hogy a hármas tagjai nem akartak mindent meghallani a pályán lévőktől, a feszültséget betudták a nagy tétnek. És hogy nem csupán a játékosoknak volt megerőltető a százhúsz perc, azt jelzi, hogy a hosszabbításban az egyes számú asszisztens, Madari Adrián néhányszor már húzta a lábát oldalazás közben görcsnek vagy húzódásnak köszönhetően, ám ez sem befolyásolta a jó teljesítményben.  

p5100382.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3818122912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása