PONYVALEGÉNY

83-as trolibusz: március 18-tól új megállóval, M jelzés nélkül

Szombattól a Fővám tér felé közlekedve a Czuczor utcánál is biztosított a le- és felszállási lehetőség

2023. március 17. - Horváth M. Attila

img_20230316_164822.jpgMárcius harmadik hétvégéjétől újfent változik a leginkább a főváros VIII. kerületében közlekedő 83-as trolibusz menetrendje. Ismét, hiszen túl azon, hogy a járatszám tavaly szeptembertől felvette az M jelzést, nem a Fővám tér és az Orczy tér között szállította az utasokat.

A Dimitrov tér már régóta nem létezik. Vagy inkább fogalmazzunk úgy, Fővám tér lett belőle. Jóllehet, sokáig a Vámház körút állt a fekete betűkkel és számokkal felfestett műanyag táblán a nyolcvanhármas szám előtt, miközben fél kiló csirkezúzáért, két csomag újhagymáért, zsáknyi rózsakrumpliért és valamicske kompótnak való almáért indult útnak a régi „rázós” ZIU trolira piknikkosárra emlékeztető tárggyal felkászálódó utazóközönség egy része. A szólójáratot azonban felváltották a csuklós trolibuszok, amelynek hangjai kanyarodáskor vagy finom fékezéskor olykor Vivaldi Négy évszakjára emlékeztettek. 

83_busz.JPG

img_20230316_165115.jpgA négy évszakból tavaly szeptemberben az ősz volt műsoron, hiszen a 2022-es esztendő kilencedik hónapjának közepén, egész pontosan 19-től, hétfőtől a Józsefvárost átszelő, nyomokban V. és IX. kerületet is tartalmazó járat útvonala és neve is megváltozott. 83M jelzéssel már nem a Fővám tér és az Orczy tér között közlekedett, a Kálvária tér után jobbra kanyarodva nem fordult be a Csobánc utcán, haladt végig a Diószegi Sámuel utcán, a Ludovika Aréna előtt, majd az Elnök utca érintésével Népliget metróállomásig. 

img_20230316_165122.jpgIdén a tavasz tétel kerül előtérbe, mivel majdhogynem napra pontosan fél évvel a fenti változás után, március 18-tól, szombattól újfent módosul a járatszám és a menetrend. Az – oda-vissza 9.7 kilométert kitevő – útvonal marad, de a hétvégétől kezdve visszaáll a „régi” rend, avagy a járókelők a 83-as jelzést láthatják a megállókban nyomtatott formában és a mátrixtáblán, csakhogy... A menetrend minimális változása abból áll, hogy a Fővám tér felé közlekedő, a néhai legendás létesítmény, a Kultiplex hűlt helye előtt elrobogó, a Kinizsi utcán áthaladó piros monstrum a Közraktár utca után konkrétan a 10-es számú ház előtt is felveszi és leteszi az utasokat a Czuczor utcai megállóban, amely ottjártunkkor már fel is volt festve, csupán a kihelyezett tájékoztatótábla vár még pótlásra. 

Az új megálló létesítése nem tűnik rossz ötletnek, elvégre a sok turista mellett rengeteg nyugdíjas jár a környékből a közeli végállomásnál található közkedvelt nagycsarnokba, ám nem csupán nekik nyújthat segítséget a 2023-as esztendő jól hajrázó első negyedévében közbeiktatott le- és felszállóhely, hanem a Corvinus Egyetem hallgatóinak is, akik ezáltal könnyebben elérik a négyes metrót vagy a 47-es és 49-es villamos valamelyikét. Csak a Dimitrov teret nem, hiszen bár az elveszett, de legalább a 83-as megmaradt.

img_20230316_165004.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1718073658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása