PONYVALEGÉNY

Visszautazás az ismeretlenbe

A nyár szépségei: hétvégéről hétvégére számtalan vonalon közlekednek a régi idők tömegközlekedési eszközei

2024. július 06. - Horváth M. Attila

img_20240602_151016.jpgLevenni a polcról a Fonográf első, bordó borítójú nagylemezét, meghallgatni újból Korda György Aranyalbumát, netán ismét megnézni a zseniális Jim Jarmusch egyik klasszikusát, az Éjszaka a földönt nem ördögtől való gondolat.

Kezeit csókolom, Matildka, adja csak azt a kicsi kecses kacsóját, felsegítem ezen a magas lépcsőn, így ni! Huppanjon le ide velem szemben, nézze csak a Dimitrov tér monumentális Vásárcsarnokát, ahol van minden, ami szemnek, szájnak ingere! 

A tekintet aztán a mindent, csak az enyhén dudorodó bokát nem elfedő, végeláthatatlanul hosszú szoknyára vetül, amit szemérmes pillantások kísérnek.  

img_20240616_160739.jpg

Nagyjából ötven évet utaztunk vissza az időben – és ugyanennyit megtehetünk, ha valamelyik nyári hétvégén valamelyik nagyobb tömegközlekedési csomóponton járunk, ahol egyszer csak feltűnik a harmonikaajtókkal ellátott, régen látott ZIU-trolibusz vagy a síneken guruló, a légkondicionálást hírből sem ismerő, zötykölődve rázkódó, szó szerint fapados, nagyablakos csodajárgány csilingelő járművezetővel, integető kalauzzal. 

img_20240616_160731.jpg

Nosztalgiázni jó. Nosztalgiajáratra szállni pedig olyan, mint az Exotic-féle Trabantba: élvezet. Gyorsabban száll, mint a képzelet.

img_20240602_151036.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr2118441997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása