PONYVALEGÉNY

Király Levente akcióban: az író októberi berobbanása két könyvvel

A Kamera Hungária-, illetve San Gennaro-díjas szakember elkészítette az ötödik Bud Spencerről és Terence Hillről szóló művét, a Legendás pofonosztókat, valamint kötet született Schwarzeneggerről és Stallonéról is Keményfiúk címmel

2022. október 06. - Horváth M. Attila

kiraly_levente_2022_osz_kopf.jpgMint a kilencvenes évek egyik legjobb akciófilmjében, a Sandra Bullock, Keanu Reeves és Dennis Hopper főszereplésével forgatott Féktelenülben a lift vagy a busz, Király Levente is megállíthatatlan, aki a 2022-es esztendő utolsó negyedévébe lépve két kötettel hívja fel magára a figyelmet.

Elpusztíthatatlanság valóságos vasemberként, veszélyes vietnámi veterán, bombagyártás bombanő mellett. Nézze meg az ember! Ezt mondták a moziból felvillanyozva érkezők, a tékában fellelkesülten és szakmai alapossággal magyarázók, valamint erről beszéltek az akkor még visszafogottan vánszorgó világban VHS-gyűjtők sokasága. A kínálat fokozta a keresletet, a kilencvenes és a kétezres években se szeri, se száma nem volt a manapság már kultfilmeknek számító, élettel – és persze megannyi halottal – teli daraboknak, amit a kölcsönzőből vagy a könyvtárból vett ki és nézett rongyosra a rajongó. Esetleg a mit sem tudó kábelszolgáltatót Lionel Messit idézően kicselezve, megbuherált dekóderrel a négy fal közé varázsolt, akkortájt tényleg egyetlen, nem mellékesen megszakítás-, azaz reklámmentes filmcsatornáról vette fel a négy- vagy háromórás kazettára a Terminátort, a Rambót vagy A specialistát. 

Az akcióhősök köztünk élnek: mi több, Király Levente is felszállt erre a vonatra, pedig nem is életbiztosítási ügynök, mint Liam Neeson a Nincs kiszállás című moziban. Pedig a cím nagyon is jellemző a Kamera Hungária- és San Gennaro-díjas íróra, újságíróra, aki az elmúlt esztendőkben számtalan hiánypótló művel örvendeztette meg a nagyérdeműt és ezúttal sem okoz csalódást, hiszen a „civilben” az MTVA kiemelt szerkesztőjeként dolgozó szakember a 2022-es esztendő hajrájában két kötettel is jelentkezik. 

A napokban kerül a könyvesboltok polcaira a Bud Spencerrel és Terence Hillel kapcsolatos sztorikat letehetetlenül olvasmányos formában feldolgozó Legendás pofonosztók, valamint az Arnold Schwarzenegger és Sylvester Stallone izgalmas történeteit az olvasó elé táró Keményfiúk. Ahhoz képest, hogy idestova egy esztendeje a honlapunknak adott interjújában még kiüresedésről beszélt az író, több mint dicséretes a felfokozott munkakedv, a remek tempó, ami újfent minőségi tartalommal párosult. 

img_20211029_175655.jpgkiraly_levente_legendas_pofonosztok_3d_cover_resized.pngEgyik könyv megírása sem okozott nehézséget, viszont a Legendás pofonosztókat annak ellenére, hogy az ötödik Spencer-Hill könyvem, nagyobb lelkesedéssel készítettem – nyilatkozta a Ponyvalegény érdeklődésére KIRÁLY LEVENTE, a több mint harmincezer példányban eladott sorozat Kamera Hungária- és San Gennaro-díjas írója. – Ennek egyetlen oka, hogy Bud Spencernél és Terence Hillnél egyetlen színészt sem szeretek jobban, így a velük kapcsolatos történetek szórakoztatnak a legjobban. Ezt a könyvet annak ellenére, hogy a sorozat ötödik darabja, nem volt nehéz elkészíteni, hiszen rengeteg új interjút készítettem olyan színészekkel, háttéremberekkel, stábtagokkal, akik izgalmas történeteket meséltek róluk, vagy a filmforgatás kulisszáiról. Ezeket csak össze kellett szerkesszem egy könyvvé, és már el is készült egy év alatt a kiadvány.

Bud Spencer és Terence Hill filmjei sok-sok esztendőn át valóságos családi programnak számítottak, nem véletlen, hogy még manapság is százezrek ülnek le a televíziókészülékek vagy a kivetítők, monitorok elé egy-egy vasárnap délután, ha valamelyik csatorna a Különben dühbe jövünket, a Bűnvadászokat, a Kincs, ami nincset vagy éppen a Nincs kettő négy nélkült vetíti. A páros misztikumáról a Ponyvalegény sportrajongó olvasói is megbizonyosodhattak, hiszen az eddig több mint kétszáz, köztük megannyi élvonalbeli és válogatott labdarúgót is felvonultató Életpálya címet viselő rovatban számtalan futballista fogalmazott úgy az elmúlt közel egy évben, hogy a morcos böhöm szakállas és a csibész kékszemű atléta korosodó kacagtató kalamajkái egyszerűen megunhatatlanok. Stallone és Schwarzenegger azonban eddig nem került képbe Király Leventénél sem – mármint az írónál és nem a filmbolond kamasznál.   

kiraly_levente_kemenyfiuk_3d_cover_resized_1.pngimg_20211029_181627.jpgA Keményfiúk esetében rengeteg újságot, magazint, interjút kellett elolvassak, hogy a legjobbakat összeválogatva izgalmas könyv készülhessen – avatott be a kulisszákba a filmek iránti rajongását értelemszerűen le sem tagadható KIRÁLY LEVENTE, aki többek között a 2020. július 6-án elhunyt világhírű zeneszerzőről, Ennio Morriconéról, valamint a francia mozilegendákról, Alain Delonról és Jean-Paul Belmondóról is írt kötetet. – Természetesen ezt a munkát is élveztem, ami szintén egy évig tartott, hiszen a két amerikai színész filmjein épp úgy cseperedtem, mint az olasz színészpárosén. Igaz, ez már egy későbbi korszak volt. 

Az idei ősz idusától meglehetősen sokan lesznek úgy vele, hogy nem hagyják későbbre az olvasást, avagy ha nem is képmagnóval, de a varázsszőnyegként lebegtetett kinyitott könyv illatával átfedett kamaszkorba reppennek, hogy ne csak lássák és hallják, hanem olvassák is a korabeli kedvenceket. Királyi köntösben, a jól megszokott színvonalon.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr7217947878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása