PONYVALEGÉNY

Amikor Jim Jarmusch csütörtököt mond

Öregek otthona: áprilistól júniusig vetíti az idén már 101 éves Corvin mozi a 2023-ban 70 esztendős amerikai rendezőzseni legjobb alkotásait

2023. április 05. - Horváth M. Attila

corvin_bejarat_img_20220811_190337.jpgAzon persze majd lehet vitatkozni két kortynyi papírpohárból felhörpintett üdítő és egy maréknyi pattogatott kukorica elfogyasztása között, miért éppen ez a hat alkotás kerül vászonra, mindenesetre az amerikai független film fenegyereke, az idén hetvenéves Jim Jarmusch visszatér, méghozzá fiatalosabban, mint valaha.

corvin_penztar_img_20220811_190524.jpgFél nyolctól indul útjára a gyönyör. Mert az amerikai alkotásokért lehet rajongani vagy rühellni, a cseh és német felmenőkkel is rendelkező Jim Jarmusch filmjei afféle kötelező darabok, amelyek ismét itt lesznek közöttünk, újra meg újra sajátságos hangulatba hozva a flanelingest, a Surda-kalapost vagy a skótszoknyást a tavaly százéves Corvin sokat látott falai között. Április 13-án, csütörtökön a Törvénytől sújtva képkockái peregnek, április 27-én pedig a hamvas barackra emlékeztető Winona Rydert is felvonultató Éjszaka a földön lesz műsoron. A május nemcsak az ember bőrébe úton-útfélen belebújó orgonaillatot, hanem 11-én a Halhatatlan szeretőket, míg 25-én a Gimme Dangert is elhozza. A nyár első tengerentúli fuvallata június 8-án a Patersonnal köszönt be, rá egy hétre, 15-én pedig A holtak nem halnak meg zárja a hatfordulós válogatást. Jó szórakozást – volt, van és (a Corvinnak köszönhetően) lesz mihez. 

jim_jarmusch.jpgUnderground az első emeleten  Az Ohióban született független filmes rendezőzseni, Jim Jarmusch munkásságával és életpályájával nem csupán a fővárosban, hanem Szegeden, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárban is megismerkedhetett a filmrajongó, ugyanis az intézmény első emeletén kamarakiállítással várták az érdeklődőket csaknem egy hónapon keresztül, március 8. és április 4. között.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8518094894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása