PONYVALEGÉNY

Amikor a kevesebb a több: ó, drága alma!

Miközben Magyarországon tavaly 520 ezer tonna gyümölcs termett, idén 300 és 400 ezer tonna közötti vitaminbombára lehet számítani

2022. augusztus 27. - Horváth M. Attila

img_20220823_164033.jpgNem keltene különösebb meglepetést, ha hónapokon belül a 400-500 Ft közötti kilónkénti ár helyett jóval drágábban vásárolhatnánk a hazai almát a piacon, a közértben vagy a hipermarketben.

Minden nap egy alma és a doktor alma!

Aki látta a Bud Spencer és Terence Hill főszereplésével készült És megint dühbe jövünk című legendás olasz vígjátékot, alighanem betéve tudja a fenti mondatot, amelyre a szőke, kék szemű barátunk hívta fel a figyelmet a kártyaasztal mellett. Meglehet, az összes nyereményre, s talán nem is egy, hanem két kamionra is szüksége volna manapság a filmbéli Johnny Firpónak a vitaminokkal dúsított szervezetért.

Bár nem feltétlenül hazánk idénygyümölcse az alma augusztusban, kilónkénti ára megközelíti vagy valamivel meg is haladja az ötszáz forintot. Hogy ez az összeg sok vagy kevés, arra nehéz egyértelmű választ adni, ám hogy néhány hónap – rosszabb esetben hét... – múlva miért lesz még ennél is drágább a zamatos finomság, arra magyarázatul szolgálhat, hogy amíg 2021-ben 520 ezer tonna termett hazánkban, addig 2022-ben várhatóan 350 ezer körüli értékre számítanak a szakemberek. És amiből kevesebb van, általában annak az ára kúszik az egekbe, könnyen el lehet képzelni, hogy november-december környékén akár 700 Ft-ba is kerülhet a magyar alma kilogrammja – olybá tűnik, az elszállításához nem lesz szükség kamionra...  

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3717917453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása