PONYVALEGÉNY

(B)irodalmi lépegető: Pénzügyőr – Nyugaton a helyzet változatlan; Csepel – A tékozló fiúk

Fővárosi rangadó után: veretlen maradt a vendégcsapat, de sokra nem megy vele, hiszen a házigazda kezében maradt a saját sorsa

2022. május 15. - Horváth M. Attila

pse_csepel_kopf.JPGfociakobon_ponyvalegeny_bevezeto_1.pngPÉNZÜGYŐR–CSEPEL 0–0 » A futball ünnepére készültek Pasaréten, ahol nem született gól az évad meccsén, ami a Budapest-bajnokság I. osztályának 28. fordulóját követően egyértelműen a házigazdának kedvez. A „fináncoknál” még nincs ok a pezsgőbontásra, de már hűthetik a palackokat. A Ponyvalegény szombat délután a budai rangadón járt, amelyről az alábbiakban fotós hangulatjelentést, érdekességeket és helyszíni interjúkat olvashatnak.

fociakobon_tudositas_pasaret.jpg

pse_csepel_jegyzokonyv.jpgA lurkókon semmi sem múlt. Ott toporogtak egyenszerelésben az élettel teli, hangulatos büfé szomszédságában, hogy aztán amikor eljött az idő, a játéktérre kísérhessék a főszereplőket. A főszereplőket, akik hosszú utat tettek meg idáig. A Pénzügyőr és a Csepel labdarúgóinak produkciója minden tiszteletet megérdemel, elvégre 69-69 ponttal álltak az élen a kezdést megelőzően, mi több, a Csepel hihetetlen szezont produkálva veretlenül várta a rangadót. Azt a meccset, amelyre mindkét oldalon jól felkészültek. Több mint félezer ember gondolta úgy ezen a nyárias szombat délután, hogy téliszalámis zsemlét és némi itókát a megfáradt Skála Coopos szatyorba bekészítve érdemes felkerekedni és meg sem állni a Pasaréti útig. 

A Csepel kezdte a derbit, de az első félidőben jobbára mégis az történt a pályán, amit a Pénzügyőr eltervezett, hiszen a Lászka Balázs trenírozta vendéglátó többet birtokolta a labdát, és bár Szűcs Krisztián kapujának előteréig eljutottak a fehérmezesek, ám ott elfogyott a tudomány.

p5140144.JPG

p5140394_1.JPGA felvonás közepéig kellett várni az első említésre érdemes lehetőségre, sőt, mindjárt kettőre, csakhogy mindkét veszélyesnek tűnő szituáció Steer Bence felségterülete előtt hamvába holt, hiszen sem Pölöskei Péternek, sem Haraszkó Sándornak nem volt oka az ünneplésre, csak a bosszankodásra a kimaradt, elmulasztott lehetőségeket követően. A 43. percben ugyanígy járt a tizenhatoson belül nem feltétlenül önszántából talajra huppanó Takács László, ám a nagy zuhanás Kiss Gergő játékvezetőnél nem ért büntetőt – maradjunk annyiban, mivel a testi kontakt megkérdőjelezhetetlen volt, láttunk már ilyen eset után tizenegyespontra letett labdát – de nem ezen a szombaton. 

p5140396_1.JPG

Kár, hogy azt nem figyelhettük, mit és hogyan mondott a rövidke pihenő alatt a vendégöltözőben a játékosainak Takács Krisztián, mindenesetre a folytatásra merőben más felfogású Csepel futott ki a pályára. A látogató feljebb tolta védekezését, aminek köszönhetően egyre többet birtokolta a labdát. Az 55. percben egy gyors ellentámadást követően mégis a pasarétiek kerülhettek volna előnybe, de a bal alsó sarok előtt lábbal hárító Szűcs Krisztián megmentette csapatát a góltól. 

p5140176.JPG

p5140521.JPGA vendégsereg azonban ettől nem rezelt be, jól forgatta a széleket és megpróbált a Pénzügyőr hátsó alakzata mögé kerülni, ami néhányszor össze is jött, de vagy az irányzékkal volt gond, vagy a társait mindvégig hangos szavakkal irányító, a játékkal mindvégig együtt élő Steer Bence védett remekül. Hozzá kell tenni, a Csepel nem is tehetett mást, mint kezdeményezett, hiszen az idő nem a látogatónak dolgozott, lévén csak és kizárólag győzelemmel kerülhetett a PSE elé, így valamelyest kockáztatnia kellett. A másik oldal pedig úgy lehetett vele, nem neki sürgős dűlőre vinni a meccset, adott esetben az iksz szó szerint aranyat érhet a végén. 

p5140263.JPG

Ahogy telt-múlt az idő, egyre inkább érződött a feszültség a játékosokon. Hol egy taktikai fault, hol egy késve becsúszó láb teremtett a tétnek megfelelő légkört. Az óriási koncentrációval és nagy akarattal küzdő társulatok nem túl színvonalas, de minden kétséget kizáróan izgalmas összecsapásán végül nem született találat, pedig a feleknek nem kevesebb, mint kilencvenhét (!) percük volt arra, hogy a kapuba találjanak. A pasarétiek így még nem örültek gól nélküli döntetlennek – ez viszont amennyire a Csepel dicsérete, annyira a pirosban futballozók kritikája is. 

p5140266.JPG

p5140322.JPGA rangadó...

...pozitívuma: A pasaréti publikum kitett magáért. Különösen a második félidőben buzdították övéiket a PSE szerelésében a meccset végigszurkoló gyerekek, akik amikor kellett, rázendítettek a „Mindent bele, mindent bele!” kezdetű „nótára”, márpedig alighanem a lelkes, odaadó drukkolás is kellett ahhoz, hogy a Pénzügyőr ne szenvedjen vereséget. Meg kell említeni a főváros egyik legjobb szurkolótáborát is, a vendégdrukkerek ezúttal is doboltak és hangosan buzdították kedvenceiket.  

p5140853.JPG...negatívuma: A lefújást követően elszabadultak az indulatok – sajnos a játéktéren lévők között. Nem volt szép jelenetsor, amit a meccs főszereplői előadtak, és az tulajdonképpen mindegy, hogy mi vagy ki robbantotta ki a feszültséget. Szerencsére azonban rövid időn belül helyreállt a rend, mi több, nem sokkal ezután II. és XXI. kerületi futballista békésen vitatta meg a maguk mögött hagyott kilencvenhét perc eseményeit.

p5140589.JPG

pse_kispad.JPG...feszültsége: Egy pillanatra sem tudtak helyet foglalni. Sem az elegáns öltözetben meccselő Takács Krisztián, sem a sportosan elegáns Lászka Balázs nem ült le az amúgy sem mindig kényelmes ülőalkalmatosságra. A Csepel trénere ugyanúgy hevesen gesztikulálva irányította csapatát, mint ahogy hasonlóképpen vezényelte övéit a Pénzügyőr idén tavasszal kinevezett edzője. És ha már itt tartunk, feltétlenül idekívánkozik: bárhogy alakul a bajnokság véghajrája, avagy bármelyik gárda nyeri meg a pontvadászatot, abban vastagon benne lesz Nagy Zoltán (Csepel) vagy Sólyom Ferenc (Pénzügyőr) munkája.

p5140078_csepel_kapaszkodas.JPG...dilemmája: Előfordulhat-e, hogy az a csapat marad le a bajnoki címről, amely 28 fordulót veretlenül tud le, nem mellékesen legnagyobb és legnemesebb vetélytársától még gólt sem kap a szezon során? A Csepel az őszi idényben 4–0-ra verte a Béke téren a Pénzügyőrt, míg ezúttal ugyebár 0–0-ra végzett a PSE otthonában.

p5140038_bevonulas.JPG...folytatása: Mindkét 70 pontos gárdára két-két meccs vár a bajnokság véghajrájában. Az éllovas, eddig huszonkét győzelmet számláló Pénzügyőr május 21-én, szombaton 17 órakor a Budapest Kupa-győztes 43. sz. Építők otthonában vizitál a Hévízi úton – az ősszel 5–0-ra nyertek a „fináncok” Csigi Ádám triplájával, valamint Oláh Krisztián és Bíró Ákos góljával. Egy héttel később, május 28-án, szombaton 18 órakor a XII. Kerület Svábhegy FC ellen lép pályára a Pasaréti úton Lászka Balázs alakulata – tavaly november végén Csigi Ádám duplájával és Megyeri Márk találatával 3–0-s diadalt aratott a PSE. A jelenlegi második helyezett, eddig huszonegy sikeres meccsen túllévő Csepel május 20-án, pénteken 18 órától a MUN SE-t fogadja a legendás Béke téri stadionban – az ősszel 7–0-ra nyertek a kék-pirosak Torda Bence (2), Németh Zoltán (2), Zsivoczky-Pandel Péter (2) és Urbin Martin góljaival. Május 28-án, szombaton, 13 órai kezdettel pedig a Tintahalak-Szabadkikötő vendégeként lépnek fel Takács Krisztián tanítványai – 2021. november 27-én Németh Zoltán, Mohácsik Gábor és Zsivoczky-Pandel Péter találatával már 3–0-ra vezetett az egykori NB I-es alakulat, a 60. percben Kádas Zsombor alakította ki a 3–1-es végeredményt. A Csepel csak akkor végezhet az élen, ha a Pénzügyőr pontot veszít, a végelszámolásnál ugyanis azonos pontszám esetén a több győzelem rangsorol, ebben pedig a PSE a jobb – igaz, a legtöbb találatot (81) is a pasarétiek szerezték, valamint a legkevesebbszer (17) is a II. kerületiek védelme kapitulált.

GÁL SZABOLCS: „Visszakaptam azt, amiért érdemes futballozni”

img_20220514_193118_gal_szabolcs_2.jpgA hátsó alakzat leg(labda)biztosabb tagja volt. Jól rombolt, és ha kellett, megindult, előremerészkedett, szervezett. A légtérben már-már korlátlan úrként küzdött, de ha mégis megelőzték, még mindig ott voltak a társak, akik kisegítették.

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgErre számított?

Nyerni szerettünk volna, de ezzel az eredménnyel is elégedettek vagyunk, mivel tudtuk, hogy az egy pont is elég ahhoz, hogy megőrizzük az első helyünket – mondta Gál Szabolcs, a Pénzügyőr 26 esztendős hátvédje, aki karrierjét Hatvanban kezdte, majd a Ferencvárosban pallérozódva felnőtt pályafutása során Gyöngyösön, Balatonfüreden, a III. Kerületi TVE-ben, a Tintahalak-Szabadkikötőben, Vecsésen és Heréden is megfordult. – Úgy gondolom, az első félidőben azt játszottuk, amit tudunk, a másodikban viszont kicsit magunkra húztuk a Csepelt. Ellenfelünknek mennie kellett, viszont amiért pályára léptünk, azt elértük.

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgHa valaki a kezdés előtt azt mondja, itt a papír, meccs nélkül 0–0, csak írják alá, elfogadják?

Ez necces, mert pontszámilag igen, én viszont győzni szerettem volna.

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgKét-két bajnoki még nincs lejátszva, avagy bármelyik csapat hibázhat.

Így van, két nagyon fontos mérkőzés van hátra. A 43. sz. Építőkkel játszunk, amelyről tudjuk, hogy nagyon jó formában van, az utolsó fordulóban pedig a Svábheggyel találkozunk. Nincs mese, mindkét meccsen győzni kell!

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgBár tavaly nyáron érkezett, mégis meg kell kérdeznem, hogy érzi magát a Pénzügyőr népes családjában?

Nagyszerűen! Visszakaptam azt, amiért érdemes futballozni.

steer_bence_2.JPGSTEER BENCE: „Korai lenne ünnepelni”

Nem tudtak rajta kifogni. Mint a szombaton a boltját ki sem nyitó trafikos, lehúzta a rolót, a házigazda nagyrészt neki köszönheti, hogy a PSE megúszta kapott gól nélkül.  

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgGratulálhatok a bajnoki címhez?

Még korai lenne ünnepelni, de hatalmas lépést tettünk meg a végső cél elérése érdekében – mondta a 28 esztendős Steer Bence, a mezőny egyik legjobbja, a Pénzügyőr kapusa, aki a Vasasban nevelkedett, de felnőtt karrierje során megfordult Rákospalotán, Pécsen, Soroksáron, a Dabas-Gyónnál és Gárdonyban, mi több, légióskodott Norvégiában, a Nardo FK színeiben. – Van még két mérkőzésünk, felkészülünk, hiszen egyértelműen most már csak rajtunk múlik, hogyan végzünk. Azt gondolom, ebben a mérkőzésben most ennyi volt, sajnos nem tudtunk nyerni, ez volt a legtöbb, amit ki lehetett hozni belőle.

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgEgy kapus számára mindig az a legfontosabb, hogy ne kapjon gólt a csapat, és tessék...

Ezen a napon ez kiemelten igaz és fontos is volt, hiszen tudtuk, hogy nem kaphatunk ki hazai pályán. Nyilván nyeri szerettünk volna, de ahogy már említettem, ebben a meccsben ennyi volt.

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgMentálisan mennyire lesz nehéz a következő két hét, hiszen lehetne hip hip hurrá vagy csak hurráhangulat, és mégsem, hiszen két összecsapás még vár még a Pénzügyőrre, abból az egyik ráadásul igencsak nehéznek ígérkezik, de lehet, hogy mindkettő az lesz.

Ez így van és szerintem nagyon nagy hiba lenne, ha elkezdenénk már ünnepelni. Van még két mérkőzésünk, maximálisan bele kell állnunk, ki kell hozni a legtöbbet, e nélkül nem fogjuk elérni a végső célt, úgyhogy nincs vége semminek, még két hétig maximálisan élesnek kell lennünk és be kell gyűjtenünk a maradék hat pontot.

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgA télen Gárdonyból tette át székhelyét Pasarétre. Azért érkezett, hogy bajnok legyen?

Természetesen, egy percig sem változott ez a cél. Az elejétől kezdve az volt a terv, hogy bajnokok legyünk – ezért teszünk meg mindent, ezért dolgozunk minden egyes nap.

MÉSZÁROS LÁSZLÓ: „Volt két tizenegyes-gyanús eset is...”

img_20220514_193513_meszaros_laszlo_1.jpgFordított esetben fülig érne a szája. Merthogy 2016 őszén tizenhárom bajnokin erősítette a szombati vetélytársat, azaz ha valakinek, neki minden pasaréti fűszál ismerősként köszönt vissza.

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgAz arcára van írva a végeredmény, és ez még akkor is így van, ha nem szenvedtek vereséget – ezúttal sem.

Egyáltalán nem vagyok elégedett, mert úgy érzem, a második félidőben mi domináltunk, megvoltak a helyzeteink – mondta Mészáros László, a Csepel 30 esztendős csapatkapitánya, aki Békéscsabán és a Szigetszentmiklósi TK-ban stabil NB II-es labdarúgónak számított, a későbbiekben pedig megfordult Diósdon, a Pénzügyőrben, Monoron és Pesterzsébeten, jelenlegi társulatát pedig idestova négy esztendeje erősíti és május 14-én a kilencvenhetedik csepeli színekben megvívott bajnokiján jutott túl. – Volt két tizenegyes-gyanús eset is, a játékvezető azonban sajnos egyiket sem fújta be, pedig én annak ítéltem meg a pályán belül. Hatalmas ziccerek maradtak ki, de sajnos ez van, a futball ilyen.

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgA szünetben mivel küldte pályára Takács Krisztián a társaságot?

Nem mondott semmi különöset, annyit kért, hogy hátul legyünk egyszerűek, koncentráljunk, helyzeteink pedig úgyis lesznek, azokat próbáljuk gólra, gólokra váltani – hát ez sajnos nem jött össze.

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgMegértem a csalódottságát, de ugye, azért nem adják fel?

Abszolút nem. Van még hátra két mérkőzés, mindkettőt szeretnénk megnyerni. Megteszünk minden tőlünk telhetőt, a másik oldalt pedig majd meglátjuk, hogy fog alakulni.

ponyvalegeny_mini_uj_1.jpgMegtörténhet az, egy csapat úgy nem lesz bajnok, hogy egyszer sem kap ki harminc forduló alatt?

Abszolút előfordulhat, lásd a mi esetünket… Ha az utolsó két meccsünket megnyerjük, de a Pénzügyőr is, akkor a pasarétiek lesznek a bajnokok, hiába nem vesztettünk mérkőzést a bajnoki szezon során.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr6617831703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása