PONYVALEGÉNY

Halálos rémületben: Fazakas Géza esetében a terheléses vizsgálat dönt, Christian Eriksen folytatja karrierjét, míg Sergio Agüero visszavonult

Három férfi, egy eset: a magyar, a dán és az argentin labdarúgó is szívritmuszavarral küzd

2022. január 19. - Horváth M. Attila

fazakas_geza_2.JPGfociakobon_ponyvalegeny_bevezeto.pngBár az argentin Sergio Agüero december közepén 33 évesen egészségügyi ok miatt bejelentette kényszerű visszavonulását, ám a dán Cristian Eriksen és a mi fiunk, a Vác FC-t erősítő Fazakas Géza esetében jó esély van arra, hogy a futballkarriernek folytatása következzék, de különösen utóbbi kapcsán egyelőre ne kiabáljunk el semmit, január 20-án, csütörtökön sok minden eldőlhet.

sergioaguerobarcelona.jpegA felfokozott tempó, a követhetetlen és utolérhetetlen meccsdömping, talán ez volt az oka mindennek. Szédült és fájt a mellkasa, azaz a labdaátvétel, a megiramodás, a gyors egy az egyezés helyett olyan tüneteket produkált a pályán, mint korábban még soha. Az angol Manchester Citytől az előző év közepén Barcelonába igazoló dél-amerikai támadó, Sergio Agüero ugyancsak az óév egyik októberi bajnokiján, az Alaves ellen került lecserélésre, ami után vizsgálatok hosszú saora várt rá. A stressz aligha tett jót a szervezetének, hiszen ha valakit „megváltóként” visznek egy erejét és vezérét (Lionel Messi) vesztett társulathoz, érthető, ha mielőbb bizonyítani akarja, megérte a csapathoz vinni. Csakhogy Sergio Agüero makacs vádlisérüléssel bajlódott, így a debütálása is elhúzódott október közepéig. Márpedig a sérülése után utólag vajon tudható-e, mennyire terhelte túl a szervezetét a mielőbbi visszatérés, egyúttal a katalánoknál történő bemutatkozás reményében? Ami tény: a visszavonulásának oka a továbbra is fennálló súlyos szívritmuszavara, ami összeegyeztethetetlen a versenysporttal. 

christianeriksen_1.jpgEkkor már túl voltunk az „első sokkon”. A 109-szeres, 29 esztendős dán válogatott Christian Eriksen a 2021-re halasztott, de nevében 2020-as, Olaszország sikerével véget érő Európa-bajnokságon június 12-én, a Finnország elleni, Koppenhágában megrendezett csoportmérkőzés első félidejének hajrájában esett össze, és csak a pályán lévők lélekjelenlétének és gyors helyzetfelismerésének, valamint a szakszerű helyszíni és kórházi beavatkozásoknak lehetett köszönni, hogy a holland Ajax, az angol Tottenham Hotspur és az olasz Internazionale immár csak volt középpályása életben maradt. Az újraélesztés és a gondos kórházi kezelés utóhatása, hogy szívritmus-szabályozót kapott, és a kétségtelenül kiváló középpályás eltántoríthatatlan. Nemcsak játszani kíván meglehetősen magas szinten, hanem ott akar lenni az idei év végén esedékes katari világbajnokságon a dán válogatott tagjaként. A legújabb hírek szerint a ködös Albionba visszatérhet, ugyanis a Premier League újonca, a Brentford erősen fontolgatja a leigazolását. 

fazakasgeza_1.JPGA gondolkodásra Fazakas Gézának is volt ideje – sajnos a kényszer vitte rá. A kispesti utánpótlásban pallérozódó, kiváló mentalitású labdarúgó rosszullétéről honlapunk részletesen beszámolt, aki még november végén a Vác–Gerjen NB III-as bajnokin nem tudta folytatni a futballt. A szapora szívverés, a szívritmuszavar nem játék, elég, ha csupán a fentebb említett argentin és dán sportember történetére gondolunk. Bár korábban arról volt szó, Fazakas Gézát Vácról a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikára szállítják, a Pest megyei egészségügyi intézményből otthonába hazatérhetett, ám a vizsgálatok így sem maradhattak el. A rutinos futballista szerencsére jól van, de hangsúlyozandó, mindez a nyugalmi állapotot jelenti, lévén megterhelő mozgást azóta nem végezhetett. A harminckettedik életévét egy nappal ezelőtt, január 18-án betöltő – ezúton is Isten éltesse sokáig! – , korábban a BKV Előrében, Sopronban, Kisvárdán és a III. Kerületi TVE-ben is megforduló sportember élete egyik, ha nem a legszebb születésnapi ajándékát szeretné megkapni a közeljövőben. A labdarúgónak január 20-án, csütörtökön ugyanis úgynevezett terheléses vizsgálaton kell részt vennie, és ahogy Fazakas Géza ezzel kapcsolatban fogalmazott, ez az, ami mindent eldönt. Máskor egy csel, egy megfelelő ütempassz, egy pontos keresztlabda, 2022-ben a terheléses vizsgálat. Bárhogy is alakuljon, most nem a tabellát kell nézegetni, mert ezúttal nem a Kozármisleny, a Makó vagy a Dunaújváros, hanem az egészség az első.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr3416818874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása