PONYVALEGÉNY

Bébel örök: elhunyt Jean-Paul Belmondo

Sokunk kedvenc filmszínésze nyolcvannyolc évet élt

2021. szeptember 06. - Horváth M. Attila

belmondo.jpgHúsz éve ugyan sztrókot kapott, amiből amennyire csak lehetett, felépült, így voltaképpen vibráló, teljes életet élt a 88 esztendős korában elhunyt Jean-Paul Belmondo, akinek minden bizonnyal A profi volt a legjobb, egyszersmind a leghíresebb filmje.

Már csak az a kérdés, hány felejthetetlen alakítást nyújtott a francia és az egyetemes mozitörténet egyik legkiválóbbja, igaz, nemhogy egy, de három kézen is kevés volna megszámolni. Több mint fél évszázad nem holmi balhorogra adott jobbcsapott (Ászok ásza), nem is néhányórás bicikliútra van innen (Riói kaland), miközben ez is volt annyira nagy utazás, mint Presser Gábor évtizedeken átívelő velőtrázó szerzeménye. Hogy a Szabadlábon Velencében, a Kellemes húsvéti ünnepeket! vagy A javíthatatlan bolondozó karaktere a legemlékezetesebb, azon lehet vitatkozni, ám van, amivel nem. Ösztönös zseni volt, aki feltalálta magát szabályokat áthágó hekusként (A kívülálló, Zsaru vagy csirkefogó?), katonaként (Két nap az élet, Az arany bűvöletében), kaszkadőrként (Az állat) vagy éppen züllött életvitelt folytató ügyvédként (Idegen a házban). Csupán egyetlen egyszer okozott csalódást: amikor kiderült, hogy mégsem halhatatlan.

profi.jpg

kellemeshusvetiunnepeket_pm.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr7216681532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2021.09.08. 15:36:59

Nagyon érdekesek tudnak lenni az ilyen posztok, amelyek régi filmkritikákat idéznek fel. Annak idején mi - minden egyéb hiányában - ezekből a kritikákból próbáltunk tájékozódni. És most, újraolvasva őket, néha felbukkan az emberben a kérdés, hogy ezek a kritikusok vajon mennyit láttak a filmből...
süti beállítások módosítása