PONYVALEGÉNY

SZÜLETÉSNAP | Gérard Depardieu: 75!

Nem lehet felhőtlen a francia filmcsillag ünnepe

2023. december 27. - Horváth M. Attila

gerard_depardieu_afp.jpgDecember 27-én ünnepli hetvenötödik születésnapját a francia filmművészet szó szerint egyik legnagyobb alakja, Gérard Depardieu. Az alábbiakban a Szomszéd szeretők, Az utolsó metró, a Cyrano de Bergerac, a Puszta formalitás című mozikban, no és a Pierre Richarddal közös, lentebb részletezett trilógiában nagyszerű alakítást nyújtó legendát köszöntjük.  

utolso_metro.jpgNem sokáig jártam iskolába, ugyanis kitettek. A szüleim nem bírták fizetni... Semmit nem bírtak fizetni. Például az elsőáldozást sem, ezért a papok is kitettek. Még a keresztelőt sem tudták megfizetni nekem. A tanárok és a papok összefogtak, hogy kitiltsanak, hogy leradírozzanak. Én nem tudtam, hogy le vagyok radírozva, csak később értettem meg. Mindig kifelé lökdöstek, a tanárok meg a papok. Olyan emberek, akik pedig nem voltak szarháziak, tökéletesen normális emberek, akik kedvesen köszöntöttek, amikor Chateauroux városa díszpolgárrá avatott Truffaut Utolsó metrója után, vagy lehet, hogy Pialat A Sárkány árnyékában-ja volt, már nem is tudom... Ott voltak a csendőrök is, akik annak idején bekaszniztak kocsilopásért. – részlet Gérard Depardieu: Ez már csak így volt című életrajzi könyvének 20. oldaláról  

balfacan.jpgHát így kezdődött. Az utolsó metró már a nyolcvanas évek virradásakor tódította a népet a mozikba – nem csupán a franciákat, hanem a spanyolokat, az olaszokat vagy éppen a magyarokat, és ez még akkor is igaz, ha hozzánk olykor jóval, évekkel később került a Mokép gondozásába bármilyen külföldi alkotás. Érzékeny téma, csodálatos kivitelezés, felejthetetlen filmremek, s mindez Francois Truffaut jóvoltából. Gérard Depardieu ekkor lett igazán ismert és elismert, innentől pedig nem volt megállás.

balekok.jpgPierre Richarddal remek párost alkottak az összesen három filmet megélt kettősükkel, szubjektív vélemény, hogy a Balfácán, Balekok, Négybalkezes hármasból a középső mindent visz, mi több, a valaha forgatott legjobb vígjátékok között van a helye – nem csupán Franciaországban. Furcsa mindezt leírni, de egyik komédiában sem az idén szintén hetvenöt esztendős Helyey László kölcsönözte a hangját a szó minden értelmében nagyformátumú színművésznek, ám a sajátságos trilógia minden darabja felettébb élvezhető Hegedűs D. Géza, Koroknay Géza és Bubik István tolmácsolásában.  

negybalkezes.jpgA Magyarországon is megforduló – lásd fentebb – Gérard Depardieu mindazonáltal nem csupán térdcsapkodós, hosszú kifutási idejű humorbonbonokkal édesítette meg a szánk ízét, hiszen a Cyrano de Bergerac címszerepében ugyanúgy nagyot alakított, mint a Roman Polanskival összehozott Puszta formalitásban Onoffként. Ekkortájt már javában hódolt másik szenvedélyének, a borkészítésnek, amelyről így vallott az Ez már csak így volt című életrajzi művében: 

zold_kartya.jpgBort azért akartam csinálni, hogy a gyerekeim ne felejtsék el az életet, hogy legyen egy nyom, hogy egy napon azt mondhassák: A kurva életbe, ez a Gérard bora... Kis híján százéves, fel tudod ezt fogni? Ezért szándékosan olyan bort készítettem, ami nagyon lassan fog öregedni. Egy fehéret. Nyolcvankilencben. Sőt, már korábban elkezdtem, Burgundiában, ott a pinot-val foglalkoztam, a pinot olyan, mint a csipke... A bor nem a nagymami története, nem is a nagypapié vagy más retyerutyáé, nem afféle családi történet, amihez semmi közünk, nem holmi hamukupac, szétrohadt csontok, amik megkeserítik az életed, nem: a bor, az maga az élet, táplálék, továbbadás, párbeszéd. A bor, az egy csoda. 

depardieu_ez_mar_csak_igy_volt.jpg

puszta_formalitas.jpgMuskotálycseppnyi túlzással az is egy csoda, hogy még köztünk van, hiszen az elmúlt esztendőkben már felettébb eltorzult arccal, alaposan elhízott testtel mutatkozott, bárhol is nyilatkozott. Merthogy volt miről, ugyanis a francia Becsületrenddel kitüntetett színészóriás Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz fűződő baráti kapcsolatát nem sokan nézték jó szemmel, újabban pedig két nő vádolja szexuális erőszakkal, és ez még nem minden. Miután a francia közszolgálati csatorna kilátásba helyezte, hogy nem vetítik azokat a filmeket, amelyekben Gérard Depardieu szerepel, a Le Figaróban több mint ötven francia művész állt ki egy kiáltványban az óriás mellett. Amit letett a film nagyasztalára, az mindenesetre már elvehetetlen tőle, és mivel borban az igazság, borban a vigasz: egészségére, Isten éltesse!  

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1718289743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása