PONYVALEGÉNY

Lemezbörze-day másképp: több bakelitet veszünk, mint cd-t

Miközben a vinyl reneszánszát éli, a kisebb méretű fizikai hanghordozó csillaga leáldozóban van

2019. december 07. - Horváth M. Attila

szecsi_pal_bakelit.jpgAmi néhány éve elképzelhetetlen lett volna, manapság cseppet sem utópisztikus gondolat: a retróláznak is köszönhetően egyre több LP fogy, míg a cd-forgalom visszaesett.

A mama névnapjára a két deci vodka, a seízű cikóriakávé és a leértékelt rumos-diós desszert mellé tegyük oda még azt a Kovács Apollónia-lemezt, amit a múltkor kinéztél a Kálvin téri lemezboltban, hadd örüljön neki a vén cso… Dehogy csotrogát akartam mondani! A vén csoszogós szomszédja!

A fenti, kitalált idézőjeles szöveg a valóságban nem történhetne meg. Egyrészt a drága jó anyósát mindenki szereti ugyebár, másrészt a mama nem szereti az alkoholt, mert kedvence a rekeszes, harmadrészt – hogy komolyra fordítsuk a szót – a fentebb citált Kálvin téri lemezbolt nagyon is létezett. Hogy újranyitják-e vállalkozó szelleműek, az erősen kétséges, pedig meglehet, volna kereslet, ha nem is a Bugyi Zoltán vezette 3+2 zenekar Halvány őszi rózsa című fekete korongjára, de mondjuk a Tátrai Band kis példányszámban megjelent A küszöbön túl című, tíz per tízes (ez a szerző szubjektív véleménye) albumára mindenképpen.

Az Egyesült Államok Lemezipari Szövetsége a közelmúltban jelentést készített, amelyből kiderült, hogy a fizikai hanghordozók eladását vizsgálva a bevétel egyharmadát a vinyl teszi ki. Jóllehet, cd-ből összesen 18 millió 600 ezer példányt értékesítettek, miközben a bakelitből „csak” 8 millió 600 ezret, ám miközben előbbi állapota stagnál, addig a fekete korongok piaci helyzete javult, lévén az előző évhez képest tizenhárom százalékos növekedést mutatnak.

És ha már itt tartunk, érdemes megjegyezni azt is, hogy az amerikai Forbes magazin ismét közzétette a halott zenészekről, akik elhunytuk után is „kaszálnak”. A legtöbbet Michael Jackson kasszírozta, hiszen az életének ötvenegyedik évében éppen idén tíz esztendeje elhalálozott énekes idei bevétele 60 millió dollárra, avagy megközelítőleg 17 és fél milliárd forintra rúg.

Hazánkban ilyen lista elkészítésére még nem vállalkoztak – igaz, a honi zeneipar sajátságos helyzetében nehéz lenne „győztest” hirdetni. Ugyanakkor aligha tévedünk nagyot, ha azt írjuk, az idén három évtizede elhunyt Ihász Gábor, Máté Péter, Szécsi Pál, a november végén esedékes hetvenötödik születésnapját a mennyben ünneplő Komár László, de különösen Zámbó Jimmy dobogóesélyes lenne – bárhonnan is nézzük, holtversenyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1015343036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása