PONYVALEGÉNY

SPORTÁGVÁLASZTÓ. Aki beavat a részletekbe: BRETTNER ZSÓFIA, a Kozármisleny kézilabdázója

„Rengeteg mindenen mentünk keresztül az egész szezon során, sérülések, betegségek, sírás és nevetés, de mindig ott voltunk egymásnak – talán ez az erő volt az, ami elvitt minket egészen a célig”

2023. augusztus 24. - Horváth M. Attila

sportagvalaszto_kopf.jpgMiért ez és miért nem az vagy amaz? Ismert és kevésbé ismert sportembereket kértünk fel arra, merüljenek el a választott sportáguk rejtelmeibe, ezáltal engedjenek betekintést a mindennapjaikba. A március 7-től jelentkező rovatunkban aki ezúttal beavat a részletekbe: Brettner Zsófia, a női kézilabda NB I/B 2022/2023-as szezonjában 28 forduló után 44 ponttal a tabella 2. helyén végző, a 2023/2024-es évadnak az NB I-ben nekivágó Kozásmisleny Kézilabda Akadémia Kft. átlövőként és irányítóként is bevethető egykori és jelenlegi NB I-es játékosa.

brettner_zsofia_jobbra.jpgEgészen kisgyermekkorom óta sportolok. Eleinte a ritmikus gimnasztikában, majd később az atlétikában találtam meg az örömöt. Ezt követte az úszás, később pedig a futball. A kézilabdával tizenkét éves koromban ismerkedtem meg egy akkori osztálytársamon keresztül. Egy szimpla próbaedzésnek indult a dolog, mára pedig már a sportág köré szerveződik az életem.
BRETTNER ZSÓFIA  a kezdetekről és napjainkról

brettner_zsofia.jpg• Amiért beleszerettem a sportágamba: Egész eddigi életem során mindenért meg kellett küzdenem, amim van. Ez természetesen hatványozottan igaz volt a pályán töltött időre is. Nem csak a mérkőzéseken, de az edzéseken egyaránt. A legtöbb esetben nem is az ellenfél játékosa jelentette a legnagyobb „akadályt”, sokkal inkább saját magam. Nap nap után megküzdeni azért, hogy egy kicsit jobb legyek, mint tegnap voltam. Ez persze sokszor hosszú és fáradságos munka eredménye, de minden apró siker egy győzelemmel ér fel. Ezek az aprócska sikerek téthelyzetben megvalósulva még inkább felértékelődnek. Ennek során a játékos elkezdi szívből élvezni a kézilabdázást. Hál’ Istennek, számos alkalommal volt szerencsém megtapasztalni ezt az érzést.

• A sportággal kapcsolatos legnagyobb élményem: Rendkívül nehéz a kérdés, mert rengeteget fel tudnék sorolni. Az egyik emlékezetes momentum a 2018/2019-es egri időszakomhoz köthető, mikor az élvonalban szereplő, akkor számos légióssal kiálló Kisvárda csapatával döntetlent sikerült játszanunk a bajnokság utolsó szakaszában. (2019. május 8-án, a bajnokság 25. játéknapján 13–13-as félidőt követően végzett 26–26-ra hazai pályán a legutóbbi évadban a Feröer-szigeteken védő Leiner Bernadettet és a legutóbb a Szent István kapuját őrző Rutka-Győrffy Alexandrát, valamint a manapság a Békéscsabát erősítő Borbély Mártát is a soraiban tudó Eszterházy SC a Kisvárdával, a hevesiek színeiben Brettner Zsófia 6 gólig jutott – a szerző) A másik – igencsak maradandó emlék – a 2021/2022-es szezonban a felsőházi rájátszásban a bajnokesélyes Békéscsaba elleni forduló. A legtöbben már leírták az akkori csapatot, hiszen mindenki többet várt az akkori gárdától. Mégis, az egész heti munkát valami hihetetlen energia lengte körbe, ami a hétvégi mérkőzésen is megmutatkozott: nyolc góllal küldtük haza az akkori bajnokot. (2022. március 19-én a felsőházi rájátszás 2. fordulójában a hazai környezetben pályára lépő Kozármisleny 13–8-as félidő után 28–20-ra nyert, a Sportágválasztó jelenlegi főszereplője, Brettner Zsófia 3 alkalommal talált be a korábbi Eszterházy-csapattárs, Iván Emese, valamint Bucsi Lili, Gyimesi Kitti és Mayer Szabina fémjelezte Békéscsaba hálójába – a szerző) De természetesen a mindent felülíró élmény az előző bajnoki szezon vége, amikor az NB I-be való feljutást ünnepelhettük a Kozármislennyel. Rengeteg mindenen mentünk keresztül az egész szezon során. Sérülések, betegségek, sírás és nevetés, de mindig ott voltunk egymásnak. Talán ez az erő volt az, ami elvitt minket egészen a célig.

kozarmisleny.jpg

• Akit a sportágon belül nagyra tartok: Hatalmas példaképnek tartom a norvég Katrine Lunde-t, a szintén norvég nemzetiségű Heidi Löke-t, a brazil Daniela Piedade-t, a holland Nycke Groot-ot és Triscsuk Krisztinát. Mindegyik játékos kézilabda iránti alázata, a munkához való hozzáállása és szorgalma ragadott meg. Ők ösztönöztek arra, hogy ha keményen és fókuszáltan dolgozom, én is kihozhatom magamból a legjobbat.

• Akivel a sportágon belül a legjobb viszonyban vagyok: A mai napig is aktívan sportoló játkosok közül főként az egri évek alatt megismert emberekkel ápolom a legszorosabb kapcsolatot. Velük legrosszabb esetben is havi szinten beszélünk, de itt, Kozármislenyben is vannak, akik nagyon közel állnak hozzám. Nem csak játékosok, de az egykori és jelenlegi szakmai stáb tagjai között is vannak számomra kedves személyek, akikkel gond nélkül el tudunk beszélgetni vagy viccelődni a komoly munka előtt vagy épp után.

• Szezonbeli emlékezetes esemény: Mivel még a 2023/2024-es szezon kapuja előtt állunk, túl sok mindenről nem tudok beszámolni. A felkészülési időszak során számos csapattal megmérettettünk és sikerült döntetlen eredményt elérnünk a Kisvárda elleni találkozón. Azt gondolom, az eddig eltelt idő egyik legjelentősebb pillanata volt az.

• Célkitűzés a jelenlegi évadra: Az előző év során – habár nem volt elvárás vezetői szinten – sikerült kiharcolnunk az NB I-be való feljutást. Mivel a csapat versenysportolókból áll, nem lehet célok nélkül elkezdeni az új szezont. Egybehangzóan még nem lett megfogalmazva, de annyit mondhatok, hogy szeretnénk a lehető legmagasabbra felmászni a tabellán és ennek érdekében mindent meg is fogunk tenni.

• Amit szeretnék elérni néhány éven belül: Nagyon szeretném befejezni a második diplomámat is a Pécsi Tudományegyetemen, valamint játékvezetői vizsgát tenni. 26 éves vagyok, így a családalapítás és az aktív sportot követő élet folyamatosan beszédtéma otthon. Természetesen továbbra is szeretnék kézilabdázni egészen addig, amíg ez örömet okoz számomra. 

brettner_zsofia_akcio_foto_siofokkc.jpg

• Amelyik sportot még kedvelem: Nálunk a kábeltévé gyakorlatilag csak a sportcsatornák miatt van bekötve. Rengeteg futball, műjégkorcsolya, tenisz, vízilabda, Forma-1 szokott menni. Olykor-olykor belenézünk egy-egy kosárlabda és amerikai foci mérkőzésbe is. A családunk ilyen téren szinte mindenevőnek számít. A legtöbb világversenyt is figyelemmel követjük, legyen szó Európa- vagy világbajnokságról, Bajnokok Ligájáról, olimpiáról.

• Amit eddig még nem tudtak rólam: Talán az egyik pont az, hogy már a második diplomám megszerzésén ügyködöm. Vagy sokszor okoz meglepetést egy olyan egyszerű tény is, hogy szeretek rejtvényt fejteni, olvasni, kreatív tevékenységet végezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr1018200551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása