PONYVALEGÉNY

Itt van Amerika: megnyert magyar ezüst a 2022-es vizes vb-n

A magyar női vízilabda-válogatott méltó partnere volt a világbajnoki címét megvédő vetélytársának

2022. július 02. - Horváth M. Attila

polo.jpgCsakúgy, mint néhány nappal ezelőtt, a Hollandia elleni elődöntőben, szólhatna ez a történet a négygólos Leimeter Dóriról, a kettőig jutó Garda Krisztiről, a zseniális megoldásokat favorizáló Gurisatti Grétiről vagy a szenzációsan védő Magyari Alda Manonról, ám szombat este elmaradt a bravúr: az Egyesült Államok női vízilabda-válogatottja megérdemelten lett ismét világbajnok, míg a mieink megnyert ezüstként emlékezhetnek hetek, hónapok, s évek múltán a 2022. július 2-án 9–7-re elveszített vb-döntőre.  

A statisztika mindent elárult. Két negyed után hiába tartott csak eggyel előrébb a címvédő (3–4), a negyedik negyednek 4–7-nél úgy vághattak neki a felek, hogy amíg legjobbjaink huszonhárom kísérletből találtak be négyszer a fantasztikus napot kifogó fekete gyöngyszem, az Ashleigh helyett egész nyugodtan a keresztnevét Magicre változtatható Johnson kapujába, addig az USA leány- és asszonyserege húsz próbálkozás után ünnepelhettek hét alkalommal. 

Mindazonáltal 6:26-tal a vége előtt eldőlni látszott minden, csakhogy hiába mutatott akkor 4–8-at az Amerika ide, Amerika oda, Keanu Reevest nélkülöző mátrixtábla, két perc tizenöt másodperccel később 6–8-ra feljöttek a szívósan küzdő mieink. 

Bíró Attila tanítványai azonban nem sokáig örülhettek, hiszen percekig állt a játék, miután újra meg újra megnézték a hatodik magyar találatot, lévén az órát nem indították el, hogy akkor mégis, időn belül vagy azon túl esett-e legjobbjaink gólja... Végül maradt a 6–8, mi több, lett abból 7–8 is Keszthelyi-Nagy Ritának köszönhetően, csakhogy a lehető legrosszabbkor jött egy erősen vitatható ötméteres, amit nem hagyott veszni az amerikai válogatott (7–9). 

Reálisan nézve nincs miért siránkozni, az Egyesült Államok jelenleg jobb a mieinknél, így ez egy megnyert ezüst még akkor is, ha tudjuk, a Hajós uszoda teltházas publikuma, no és a lányok ennél, ha nem is sokkal, de többet érdemeltek volna. Csak a miheztartás végett: férfi nemzeti csapatunk például szíves örömest cserélne Gurisatti Grétáékkal. Velük, az ezúttal a megszokottól némiképp visszafogottabb teljesítményt nyújtó aranyos lányokkal, akiknek ezüstérem került a nyakukba, miután a Hajósban úszott el a hajó. Most még. 

polo_keretes.jpgA 2022-ben világbajnoki ezüstérmet szerző magyar női vízilabda-válogatott: GANGL Edina (Glyfada – Görögország), MAGYARI Alda Manon (UVSE) – kapusok; LEIMETER Dóra (BVSC), GARDA Krisztina, GURISATTI Gréta, MAHIEU Geraldine, SZILÁGYI Dorottya (mindannyian Dunaújváros), PARKES Rebecca (Ethnikosz – Görögország), MÁTÉ Zsuzsanna, VÁLYI Vanda (FTC), (Dunaújváros), FARAGÓ Kamilla, KESZTHELYI-NAGY Rita, RYBANSKA Natasa (mindannyian UVSE) – mezőnyjátékosok. Szövetségi kapitány: BÍRÓ Attila.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8217873791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása
Mobil