PONYVALEGÉNY

Álljunk meg egy szóra!

Meghökkentő vagy épp megmosolyogtató elírásokkal és kirakatokkal találkozhat, aki az üzletek előtt nyitott szemmel jár

2022. január 13. - Horváth M. Attila

img_20220110_151008.jpgÖn előtt van a pillanat, Kedves Olvasó, amikor az utcán sétálva megáll egy kirakat előtt és önkéntelenül mosolyra húzza a száját, netán bosszankodik, mert például a felirat alkotói vagy éppen kihelyezői fittyet hánytak a magyar helyesírás szabályaira?

Nem kell hozzá okuláré vagy LED világítással összeboronált hiperszuper nagyító, ha valaki figyelmesen közlekedik, avagy nem a fülhallgatóból bömbölő taktusokra, netán az épp mindig útközben ciripelő, csipogó, pittyegő telefonra koncentrál.

img_20220110_144415.jpg

A VI. kerületi Jókai utca Nyugati térhez közelebbi részén furcsa feliratra figyelhet fel az arra sétáló: zárt körüli rendezvény. Az A4-es papírra nyomtatott, kétszeresen is elírt szöveg valószínűleg idegen ajkú kihelyezőjének mentségére legyen mondva, bármikor eltávolíthatja a feliratot és kihelyezheti azt, hogy zártkörű rendezvény.

img_20220110_151017.jpg

Nincs ekkora szerencséje a Teréz körút 12. szám alatt, a földszint udvaron üzemelő – hovatovább jobban belegondolva izgalmas vállalkozás lehetne az emeleti udvar... – Perfect Weddingnek, már ha egyáltalán ez az üzlet neve. Ott ellenben valami biztos nem tökéletes, ha a menyasszonyt méretre kell vagy lehet igazítani, a szallagavató (sic!) pedig már csak hab azon a bizonyos (esküvői) tortán, elvégre nagyon nem mindegy, hogy vadon élő pandáról vagy padon élő Vandáról beszélünk. A szallagavató ezáltal természetesen szalagavató. Sietve leszögezendő: a bántó hibák ellenére a szolgáltatás, illetve a kiszolgálás lehet ötcsillagos, mi több, ha nem az lenne, valószínűleg az üzlet nem tudna fennmaradni még akkor sem, ha frekventált helyen található.

img_20220110_152600.jpg

A Király utcában is akad mosolyra fakasztó látnivaló, hiszen a négyes-hatos villamosmegálló felé haladva belebotolhatunk az OTP Bank egyik fiókjába, amely naná, hogy a Csányi utcában található. (Mint ismeretes, az ominózus pénzintézet elnök-vezérigazgatója Csányi Sándor, ám az utca névadója értelemszerűen nem a 68 esztendős bankár.)

img_20220110_152010.jpg

A napokban a közterület páros oldalán járva alighanem még a Star Wars-rajongók is meghökkentek. hiszen a „kiadó üzlet” feliratot sikerült a lehető legcélszerűbben a kirakatba helyezni, talán éppen azért, mert „Az erő legyen veled” idézet és a „jólvanazúgy!” közé egyenlőségjel lett téve.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr316812522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása