PONYVALEGÉNY

Eszel, leszel: tésztalapok az újságosbódéban

Nincs jövőjük a hírlapárusoknak, ezért a pavilonokat a legtöbbször elbontják vagy újrahasznosítják

2024. július 05. - Horváth M. Attila

img_20240704_140338.jpgÉrdemes írni róluk, mert olyan szakma az övék, amely kihalóban van, mint az órásmesteré, a tévészerelőé vagy a bőrdíszművesé. Újságosokat egyre kevésbé látni – és itt most nem azokra kell gondolni, akik óránként 1230 forintért osztogatják az ingyenes propaganda-gyűlöletkampánylapot –, mert nincsenek. 

img_20240616_171330.jpg

A Móricz Zsigmond körtéren még áll egy pavilon, ahol egy közel nyudíjaskorú hölgy kínálja a ropogós portékáit. Egy hónapon belüli a történet: az egyik péntek délután kérdezem tőle, lehet-e tudni, mennyi a bevétel? Mielőtt még kérdezőbiztosnak álcázott rablónak nézett volna, felfedtem magam. A pénztárgépét vizslatva annyit mondott, huszonegyezer forint körüli értékben adott el lapokat aznap. Délután négy óra után nem sokkal jártunk, a Móricz Zsigmond körtéren. Akkor már mintegy tíz órája nyitva volt, tehát átlagban 2000 forintért adott el újságot a főváros egyik legforgalmasabb részén, miközben a legolcsóbb napilap is közel háromszáz forintot kóstál.   

img_20240614_163249.jpg

A nem is olyan távoli múltban honlapunk megkereste a Lapker Zrt.-t, hány felszíni újságospavilonba szállítanak újságokat, amire a sajtóosztály konkrétan ugyan nem válaszolt, de azt megjegyezte, mintegy hét-nyolcezerre tehető azon üzletek száma, ahol a lapok beszerezhetők. Talán így már jobban érthető, miért is bontották el a pavilonokat a Hősök terén, a Kodály köröndnél vagy éppen az Oktogonnál.   

img_20240704_140348.jpg

A Teréz körúton azért akad még látnivaló, közel a Podmaniczky utcához, a 62-es számú posta ölelésében. A napokban ezen sorok írója meglepve tapasztalta, hogy a nyitott ajtón belül két munkás rámolt. A megszólítás után készségesen reagáltak, hogy bár ők nem tudják, de valószínűleg hamarosan a vásárlók előtt is nyitva lesz a bódé. Nem volt ok a nyomdaillatú, papírszagú örömre: kürtőskalácsos jön létre az Oktogon és a Nyugati pályaudvar között. Valami azt súgja, óránként nem kétezer forint lesz az árbevétel. 

img_20240704_140402.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr9718441975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása