PONYVALEGÉNY

FOTÓKIÁLLÍTÁS: KELETI ÉVA 90! | Keleti front, képfelkelés

Zseniális művészemberek a szintén nagyszerű fotográfus szemével

2021. december 28. - Horváth M. Attila

keletieva90_kopf.jpgAz előzetes tervek szerint csupán december 31-ig lehetett volna megtekinteni az Eötvös10 első emeleti galériájában a „Keleti Éva 90!” című fotókiállítást, ám a szervezők a nagy érdeklődésre való tekintettel 2022. január 31-ig engednek bebocsátást a VI. kerület impozáns kulturális intézményébe.

keleti1.jpg

Ha nem fotókiállításra érkeznénk, biz’ Isten, kopognánk. Alighogy benyitunk, velünk szemben Szilágyi Tibor üdvözöl bennünket sportosan, Mácsai Pál elegánsan, Tolnay Klári a csak rá jellemző természetességgel. Csupán biccentünk a néma óriások felé, ám csakhamar megbizonyosodhatunk arról, hogy a falra függesztett fotók beszélnek – a híres-neves színművészek, rendezők, írók helyett. Az idén augusztus 18-án már a kilencvenedik születésnapját ünneplő, testben és lélekben is friss Keleti Éva tiszteletére rendezett kiállításnak Terézváros központjánál aligha lehetett volna jobb helyet találni, és ezt nem csupán azért gondoljuk, mert a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotográfus kis híján néhány méterre innen, az Oktogonnál éli mindennapjait. 

keleti4.jpg

A berregő belváros zaja nem ér el idáig, így a lehető legnagyobb nyugalomban várja Domján Edit csendben kiáltó portréja vagy a pályája csúcsán lévő Garas Dezső a természettel szoros összhangban lévő felvétele, hogy nem is egyszer, hanem többször rápillantson az érdeklődő. 

keleti3.jpg

Az óramutató járásával megegyezően haladva fedezhetjük fel a dalban, filmben, szórakoztató műsorban is parádés produkcióra képes Hernádi Judit alakját, a már fáradtan is vibráló Törőcsik Mari sosem hervadó fényét, az emlékét míves tábla által a XIII. kerületben őrzött Ferenczi Krisztina kellőképp komor, majd néhány árnyalatnyival vidámabb tekintetét. Gábor Miklós elkapott pillanata egy olasz spagettiwestern végső párbaja előtti jelenetében is megállná a helyét, az ország Mágenheim doktora, Kulka János pedig a stroke-ja után is ugyanolyan életvidámnak tűnik, mint a betegségét megelőzően, nem is szólva a karrierje fénypontjához közelítő, a hatalmas szemeivel is művészien bánó Psota Irénről

keleti2.jpg

A váltakozó idősíkok ellenére varázslatos utazás vár a kultúra ilyetén szegmense iránt érdeklődőkre, és ez még akkor is így van, ha Keleti Éva nagyszerű felvételeinek alanyai közül már sokan eltávoztak közülünk. A fotókiállítás azonban hála a látogatóknak és a szervezőknek november 12. óta élt, él és élni fog – legalábbis 2022. január 31-ig bizonyosan.

keleti_konyv.jpg

keletieva90_belepes.jpgeotvos10_bejarat.jpgBajor, Darvas, meg a többiek A „Keleti Éva 90!” névre hallgató, már most méltán népszerű kiállításon magától értetődően nem csupán a fentebb citált művészek kaptak helyet, így az alábbiakban a teljesség igénye nélkül felsoroljuk, kikre is vetheti vigyázó tekintetét az Eötvös10-be látogató érdeklődő: Bajor Imre, Béres Ilona, Csákányi Eszter, a Csányi Sándor–Tenki Réka színészházaspár, Darvas Iván, Falusi Mariann és Lang Györgyi, Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva, Maurer Dóra, Nádasdy Ádám, Pogány Judit. A kiállításon készült további fotókat lentebb, a képre kattintva tekinthetik meg.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr6116794562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása