PONYVALEGÉNY

A koronavírus-járvány miatt nem választottak új „királyt”: idén nem osztották ki a Gábor Miklós-díjat

A velencei kalmár bűvöletében: az első és az eddigi utolsó díjazott művész is az ötfelvonásos darabban nyújtott alakításával lett a legjobb

2021. június 13. - Horváth M. Attila

gabormiklos.jpgAz első Gábor Miklós-díj László Zsolt, míg az eddigi utolsó elismerés Görög László nevéhez fűződik.

Shakespeare köztünk van. A visszafogottan elegáns, porral lepett könyvespolcon a Csernus-kötet és a meditációs kiadvány szorításában, a színházak bármelyikében – meg persze a lelkünkben. A LXXV. szonett belénk égett a gimnázium padjai és az iskolaudvar között, de az alábbiakban nem erről lesz szó. 

A mindmáig felejthetetlen Gábor Miklós özvegye, Vass Éva 2000-ben hozta létre a Gábor Miklós-díjat, hogy az előző év legjobb Shakespeare-alakítását jutalmazza, ezzel is életben tartva, emlékezetünkhöz bilincselve a néhai népszerű színészóriást. Gábor Miklós harmadik, nem mellékesen gyönyörű felesége két esztendővel ezelőtt, szép kort megérve, 85 évesen hunyt el, ám az általa alapított díj nem a művésznő halála okán maradt el 2021-ben, hanem a létünket megkínzó és darabokra szedő koronavírus-járvány miatt. 

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, az eddigi első és utolsó jutalmazott is A velencei kalmárban bemutatott erőteljes alakításával nyerte el a díjat. 2000-ben a sokan csak Keanu Reeves már-már állandó magyar hangjaként azonosított László Zsolt részesült elismerésben Antonio hiteles megformálásáért, míg 2020-ban a két hónappal ezelőtt a születésnapját ünneplő Hernádi Judit egykori élettársa, Görög László lett a legjobb Shylockként. 

Aligha vált ki különösebb meghökkenést, hogy négy színművész, időrendi sorrendben Balázs Zoltán, Szegezdi Róbert, Rába Roland és Bajomi Nagy György is a Hamletben domborított óriásit – elvégre Gábor Miklós egyet jelentett a címszereplővel –, ám csupán Balázs Zoltán, valamint Bajomi Nagy György nyert Hamlet megformálásáért. Idén azonban a pandémia győzött, és nem csupán a társulatok tagjai veszítettek, hanem mi, nézők is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr116592954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása