PONYVALEGÉNY

Terror Háza Múzeum: mit visznek magukkal?

Bár valódi turistaszezonról a koronavírus-járvány miatt nem lehet beszélni, a fővárosunkba látogató külföldi csoportokba azért bele lehet botlani

2021. augusztus 09. - Horváth M. Attila

terrorhaza_kopf.jpgBelvárosi Wolt-fesztivál. Az Oktogon már-már biciklis ételfutárok gyülekezete, különösen a „hami na mi?” gyorsforgalmi sétányon. Mintha a kibomlott cipőfűzőjük miatt hajlonganának a „tárcsák” mellett szaporán – még a végén valaki azt hiszi, kerékkötők... –, pedig csak a friss eledelt igyekeznek minél előbb célba juttatni. Hiába no, ők az ételmentők.

img_20210802_163035.jpgAz Andrássy út páros fele olyannyira az élet napos oldala, hogy a fényben fürdő forró betonrengeteg miatt egyenesen páratlan. A Terror Háza Múzeum közelébe érve csoportosulást vélünk felfedezni, ám hogy a 2002-ben elhunyt, mégis halhatatlan Hofi Géza szavait idézzük: „Ne tüntess, csak tapsolj!” Mivel jámbor lelkeknek tűnnek, rögtön megállapítjuk, hogy nem tüntetnek, úgyhogy tapsolhatunk. 

img_20210802_163137.jpg

Kisvártatva az egymással való kommunikációjukból az is kiderül, hogy „nem beszélni magyar”. Az angol mellett német szavakat is felfedezni vélünk, így még az is lehet, hogy a közel egy hónapja olasz diadallal véget érő labdarúgó Európa-bajnokságon együtt tekintették meg az Anglia–Németország nyolcaddöntőt – nálunk, Budapesten. Minderre mérget már csak azért sem vennénk, mert az addig eltelt időben már felkeresték volna a múzeum előtt felfedezhető utcai tablókiállítást, miközben azt érzékeljük az arckifejezésükből – elnézve őket: mamika nincs, csak mimika –, hogy a látottak olyanok számukra, mint a hóesésben mikrofont ragadó Fekete Pákónak a teltházas koncert: az újdonság erejével hatnak. 

img_20210802_163159.jpg

A „30 éve szabadon” címmel még 2019 júniusában felsorakoztatott történelmi táblavariációk mellett persze honpolgárainknak is érdemes elidőzni, így tesznek a mini turistacsoport tagjai is. Mintha nem is a belváros közepén lennénk, olyannyira csendesen szemlélődnek – igaz, ránézésre sem mindegyikükkel lehetne össznépi dorbézolás esetén hajba kapni... –, még az is lehet, hogy megérintették őket az ábrák és a betűk. Jóllehet, nem is az a kérdés, mit láttak a múltból festett jelenben, hanem mit érzékelnek a jelen idejű jövőben? Legfőképp: mit visznek magukkal? Avagy mi van benn – és mi van kinn? Csak ők tudhatják: a szabadság vándorai.

img_20210802_163223.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr8716655474

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása