PONYVALEGÉNY

Nem tucatesemény: Bujtor István Filmfesztivál tizenkettedszer

Idén augusztus 19. és 22. között kerül sor Balatonszemesen a néhai színészóriás nevével fémjelzett rendezvényre

2021. június 04. - Horváth M. Attila

bujtor_kopf.jpgLegendás alkotások nagyszerű szereposztással. A nyolcvanas-kilencvenes években bemutatott négy Ötvös Csöpi-film mindegyike olyan volt, mint Charlie Sheen vígjátéka: nagy durranás. A 2009. szeptember 25-én elhunyt Bujtor Istvánra immár tizenkettedszer emlékeznek filmfesztivál keretében. 

bujtorfilmfesztival_logo.jpgHogy lesz-e, készül-e valaha újabb A Pogány Madonna, Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár vagy Hamis a baba, jókora talány, az viszont szent igaz, hogy 2021-ben olyan alkotásokat várnak a szervezők, amelyek túl azon, hogy 2020. január 1. után készültek vagy még nem mutattak be, lehetőség szerint a cselekmény valamilyen bűnügyi szál köré épüljön fel. 

Hogy kiváló filmekből eddig sem volt hiány, azt ama tény is jelzi, hogy tavaly az Oscar-díjas Deák Kristóf Foglyok című műve „csak” a zsűri különdíjában részesült, miközben a játékfilmesek között két elsőfilmes aratott diadalt, éspedig Szeleczki Rozália (Rozgonyiné), illetve Füzes Dániel (Szokásjog). Olybá tűnik, sajnos az is szokásjog marad, hogy idén is díjaznia kell a zsűrinek a karanténfilmes kategória egyes alkotásait, miközben Bud Spencer magyar hangjaként a manapság is számtalan televíziós csatornán hallható Bujtor István idejében mindez elképzelhetetlen lett volna.  

| BUJTOR ISTVÁN SZÁMOKBAN |

4 mára már legendássá lett mozifilmben alakította Ötvös Csöpit Bujtor István, és mindez még akkor is igaz, ha a Zsaruvér és Csigavér címen futó alkotásokból három is készült 2001 és 2008 között, ugyanis azokat csak a televízióban vetítették le ugyancsak Bujtorral és Kern Andrással a főszerepben.

14 magyarországi DVD-kiadást megérő Bud Spencer–Terence Hill filmben kölcsönözte előbbinek a hangját. A kalózok háborúja eredeti verziója ugyan Bujtor-szinkronos, ám a lemezen az olasz óriás Csurka László hangján szólal meg.

39 díjat adott át a szakmai zsűri 2020-ban a XI. Bujtor István Filmfesztiválon.

40 éve mutatták be a magyar mozik az első Ötvös Csöpi-filmet, A Pogány Madonnát, ugyanis az 1980-ban forgatott remekmű kockái 1981. május 28-án peregtek először az akkoriban nem „multiplex-funkciókkal” ellátott honi vetítőtermekben.

67 évesen hunyt el 2009. szeptember 25-én.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr4616582574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása