PONYVALEGÉNY

Tíz éve hunyt el Bujtor István

A „magyar Bud Spencer” emlékét a fővárosban tábla, Balatonfüreden szobor őrzi

2019. szeptember 11. - Horváth M. Attila

bujtor2.jpgSzeptember 25-én lesz tíz esztendeje, hogy elhunyt Bujtor István, a legendás Ötvös Csöpi, Bud Spencer magyar hangja.

bujtoristvan.jpgMár a nyár közepén lehetett sejteni, hogy nagy a baj. 2009-et írtunk, a hírek pedig arról szóltak, hogy Bujtor Istvánt kórházba szállították. A népszerű színművész – aki leginkább a nyolcvanas években megformált Ötvös Csöpi-szerepekkel lopta be magát a magyar közönség szívébe, elég, ha csupán a Kern András által szintén nagyszerűen alakított kétbalkezes Kardos doktort is felvonultató Pogány Madonna vagy a Hamis a baba című filmek kerülnek említésre – csupán hatvanhét éves volt, amikor örökre lehunyta a szemét. Emlékét a család mellett leginkább az özvegye, Judit ápolja mind a mai napig, aki nem egy valamely sajtóorgánumnak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy férje halála óta nem tudta megnézni egyik alkotását sem. Van belőlük szép számmal, és akkor a szinkronról még szót sem ejtettünk. A Bud Spencer–Terence Hill páros rajongói álmukból felkeltve is tudják, hogy a tagbaszakadt marcona szakállas magyar megszólaltatója a Bosszú El Pasóban (annak idején A Pirinyó, a Behemót és a Jófiú címmel vetítették) és a Kalózok háborúja (Blackie, a kalóz) kivételével mindegyik közös remekműben Bujtor István volt. A múlt idő szeptember 25-én lép át a tízedik esztendőbe, pedig mintha csak ma lett volna...

EMLÉKEK ŐRE Rohanás az élet. Ajtó kinyit, robog a nép, ajtó becsuk, zihálva rohan az embertömeg. És persze van olyan is, aki szentségelve kiabál. A Mester utca nem az a nyugodt hely, különösen hétköznap délután. Az 51-es villamos végállomásánál nők és férfiak lépkednek szaporán, nincs idő megállni, nincs idő emlékezni. Pedig az élelmiszerlánc kirakatával „színesített” Mester utca 1. szám alatt lévő ház falán jól kivehető a 2013-ban avatott emléktábla, amely Bujtor István előtt tiszteleg. (Itt érdemes megjegyezni, hogy féltestvére, a színészóriás Latinovits Zoltán emléktáblája szintén ezen a helyen látható, míg Bujtor István szobra Balatonfüreden tekinthető meg.) Egy sárga monstrum el a sokasággal, de a valamirevaló üres percek valójában csak pillanatok. Mint az élet, amelyből Bujtor Istvánnak csupán hatvanhét év jutott.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr6915066862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása