PONYVALEGÉNY

Gyerünk a moziba be!

Kettős kockázat: a filmszínházak közel féléves szünet után nyitnak ki ismét, ám csak azoknak, akik rendelkeznek védettségi igazolvánnyal

2021. május 06. - Horváth M. Attila

img_20210506_181020.jpgA mozik egy része már május első napjaiban fogadta a filmrajongó közönséget, ám van, ahol csak május 7-én, pénteken nyitnak. Az intézmények két okból sincsenek könnyű helyzetben. Egyfelől a korábbi évekhez képest (legalábbis egyelőre) kevés a premieralkotás, másfelől igaz ugyan, hogy a védettségi igazolvánnyal való beléptetés segíti a járványhelyzettel kapcsolatos biztonságérzet kialakulását a látogatókban, viszont aki eddig nem oltakozott, kétséges, hogy az újranyitás kedvéért a vakcina miatt regisztrációra adja a fejét. 

img_20210506_181033.jpg

Egyre több premier az artmozikban! Ezzel a címmel küldte ki aktuális hírlevelét elektronikus formában a Budapest Filmhez tartozó filmszínház május 5-én, szerdán kora délután. Örvendetes, hogy az érdeklődőket arról is tájékoztatták, az idei Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválra május 27. és június 2. között kerül sor a Toldiban, és hogy lesz mit nézni, arra bizonyság, hogy a versenyfilmes szekciókban harmincegy magyar és huszonhét nemzetközi alkotással készülnek a szervezők. 

A Jászai Mari tértől néhány perces sétára, a Balassi Bálint utcában üzemelő Cirko-Gejzír premierfilmjei közül június 3-ra van kiírva az Előzmények törlése című francia alkotás, majd június 10-re a Perzsa nyelvleckék, a Rosa esküvőjét 17-én vetítik először, míg a Tobi színei című magyar dokumentumfilm július 1-től lesz látható.   

Szerencsére nem a COVID-19 miatt, de lázasan készülnek az újranyitásra a világ egyik legszebb mozijában, az Urániában is, amely a napokban arról tájékoztatta a közönséget, hogy május 7-én, pénteken ülhetünk be először egy előadásra, mi több, kedvcsinálóként az előttünk álló időszak részletes programját kültéri plakáton ismertette. Szomorú bájosságot kölcsönöz az elmúlt hónapoknak, hogy a Borbély Alexandra főszereplésével forgatott Spirált végre láthatja a nagyérdemű május 12-én, szerdán, premier előtt, miközben az előre legyártott plakátokon minduntalan az szerepel, hogy „november 19-től a mozikban”. Márpedig a készítők természetesen 2020-ra gondoltak és nem 2021-re.

img_20210506_181012.jpg

Érthető okból sokan várják a legújabb, összesítésben már a huszonötödik James Bond-mozit is, ötödször Daniel Craiggel a főszerepben. A No time to die nálunk Nincs idő meghalni címmel fog futni, ám a tervek szerint október elejéig erre még várnunk kell. 

Ahogy arra is, hogy az idén 120 esztendős magyar filmet úgy istenigazából mikor köszönthetjük, mert az online teret leszámítva egyelőre nem sikerült méltó körülmények között megünnepelni – a Ponyvalegény a maga módján a közeljövőben megteszi ezt –, ám napjainkban, a pandémia forgatagában már az is nagy dolog, ha egy vállrándítással azt mondhatjuk: nincs idő meghalni.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr216524936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása