PONYVALEGÉNY

N. K., turmixgép – nevetni kell, ennyi az egész?

A szombaton lemondott köztársasági elnök, a Fidesz- és O. V. fülbevalós Novák Katalin búcsúja nem dönti meg a jelenlegi rendszert, de sokaknak ébresztő gyanánt szolgálhat

2024. február 10. - Horváth M. Attila

novak-fideszes-fulbevalo.jpgA rendszer működik. Veszélyben a haza, a mérések megmutatták: mennie kell. Az nem hír, hogy szombaton lemondott (khm...), az lett volna – mondjuk úgy – precedensértékű, ha rögtön megtörténik, de a fondorlatos módon, szellemileg lezüllesztett, ál-idealizált és leginkább következmények nélküli Magyarországon ez már-már egy Tom Cruise főszereplésével forgatott újabb akciófilm után kiáltana: lehetetlen küldetés. 

A fővárosban kitelt becsületű miniszterelnök Budapestet messze elkerüli, ha nagyközönségnek szánt hosszabb mondandója van. Nem véletlenül: annyi fizetett statisztát nem lehet mozgósítani még az V. kerületben sem, amennyi elhiteti Jutka bácsival, Józsi nénivel vagy bármelyik átlagos propagandafogyasztóval, hogy országunkban minden a lehető legnagyobb rendben van. Novák Katalin nem került ki semmit, inkább elbújtatták. Volt jobb dolga, mint a honi első rügyfakadásban gyönyörködni, Katarban drukkolt a vizes világbajnokságon. Kész szerencse, hogy halaszthatatlan hivatalos programja volt, így kimaradt a nagyon fontos emberek tanácskozásából: mi legyen Katival, a mi Katinkkal?

Kati, bizony, mert ezt a mindig mosolygós, sportszerető nőt – mindkettő a javára van írva – a fülbevalós performanszai után ugyanis nehéz volt komolyan venni, és nem azért, mert a gyengébbik nem tagja, sokkal inkább azért, mert egy normálisan működő demokratikus államban a pártoknak és a legfőbb – illetve legtöbb... – közjogi méltóságnak úgyszólván nem egy térfélen illenék tartózkodni, márpedig a Fidesz nagyon erős szimpátiája jobban sugárzott minden megnyilvánulásán, mint a narancsos párt gyakran meglévő kettős mércéje.

Nálunk ez is belefért, ahogy sok minden más is. Az El a kezekkel a gyerekeinktől! jól hangzó mondat a vidéki kampánykörút során, mégis sokáig kellett gondolkodnia a miniszterelnök szavainak igazságtartalmán az érintett Orbán Viktornak is, hiszen a Főnök erőteljes kommunikációja gyökeresen ellentmond a jobbkéz cselekedetének. Rossz az, aki rosszra gondol, bár kétségkívül megfelelt egy virtuális főbelövésnek az, amikor kiderült, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját úgyszólván fedező K. Endre elnöki kegyelemben részesült. Ezért viszont nem csupán Novák Katalin felelős, hanem Varga Judit akkori igazságügyi miniszter is, hiszen ha nem írja alá a köztársasági elnök akkori döntését, most nincs ügy vagy nem úgy, lévén azt szokás szerint el lehet sumákolni, de legalábbis van sansz a mismásolásra. Így viszont van ügy, mi több, két szövetségesének a kezét alighanem elengedi Orbán Viktor – nem tehet mást, így működik a rendszer.

Ahogy sok minden, úgy ez is ki van találva. Néhány hónappal ezelőtt egy nagyon okos ember mondta a személyes találkozásunkkor: ezt a jól felépített, mechanizmusokra és automatizmusokra kódolt rendszert a beteg társadalmunk nem fogja megdönteni, előbb vagy utóbb belülről fog szétrohadni. A jelei már látszódnak. A király meztelen. 

20240210_mn_nepszava.jpgimg_20240210_232247.jpgimg_20240210_232321.jpg Lapjárás  Kurvára megy a pénz – mondogatta apám is, anyám is, csak más-más hangsúllyal. A régi vicc a Lánchíd kapcsán juthat az ember eszébe, no meg akkor, ha fellapozza a Magyar Nemzet és a Népszava február 10-én megjelenő, szombati lapszámát. Mindkettőben szó van a nem is olyan régen átadott egyik legszebb honi hidunkról, csak éppen más-más aspektusól. Előbbi második oldalán „Nyomozást indítottak a Lánchíd kábelei miatt” címmel jelent meg félhasábos anyag, míg utóbbi címlapon foglalkozik az államfő ügyével – amelyről „természetesen” nem esik szó a Magyar Nemzetben... –, mi több, képeslapnyi nagyságú, két és fél hasábon elterülő fotóval illusztrálja a tüntető tömeget az alábbi képaláírással: „A tüntetők a Lánchídon át vonultak a Sándor-palotához, az államfő távozását követelve”, míg a lényeg kolumnás cikk formájában a harmadik oldalon található. (H. M. A.)

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr7018323547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása