PONYVALEGÉNY

Januári sláger: füstös éjszaka húz

Jövőre a jövedéki adó megemelése miatt a Nemzeti Dohányboltok több bevételre számíthatnak

2023. június 11. - Horváth M. Attila

img_20230609_183757.jpgCsak a füstölgés marad? A jelenleg átlagosan 2000 forintért megvásárolható doboz cigaretta januártól húsz-harminc forint híján 2300-ért lesz megvásárolható, miután a közelmúltban a kormány bejelentette, hogy megemeli a jövedéki adó szintjét.  

Mindez nem csupán a dohányárura, de az alkoholtartalmú italokra ugyanúgy érvényesíthető lesz, mint az üzemanyagra. Ami változatlan: egyre inkább be kell nyúlni a bugyellárisba, ha hódolni akar valamiféle szenvedélynek az ember. Elvégre a Beatles albumait gyűjteni ugyanolyan költséges, mint az ebédre tálalt mennyei rakott krumpli vagy a visszafogott vacsora után elszívott, illatos dohánnyal töltött cigaretta.   

Közel húsz esztendőn át bagóztam, de több mint tíz éve letettem a cigit, ehhez képest hosszú ideje dohányboltban dolgozom – kezdett bele nevetve névtelenséget kérő és kapó, a VI. és a XIII. kerület határán lévő Nemzeti Dohányboltban a pult mögött álló informátorunk. – Hogy a drágulás miatt kevesebb lesz-e a forgalmunk? Nem hinném, eddig is mindig emelkedtek az árak, mégsem tapasztaltunk soha visszaesést. A cigi meg a pia olyan, mint a drog: ha rá vagy kattanva, úgyis megveszed, nem ezen fogsz spórolni.  

img_20230609_193904.jpg

Miközben a kihúzható tálcákon lévő termékeket rendezgeti, tornacipőben flangáló, fedetlen hasú huszonéves lány lép az üzlettérbe. A hűtő felé fordul, szeletelt gépsonka vagy a nyáron is finom téliszalámi híján a legismertebb energiaital után nyúl, a pultra teszi, majd egy csomag rágót és két doboz olyan nevű cigarettát kér, amiről ezen sorok írója még csak nem is hallott. Több mint ötezer forintot kóstál összesen a kért portéka, és mint ahogy a napokban el-eleredő, kiszámíthatatlan mennyiségű, dörgéstől villámlástól kísért zuhé érkezése, úgy a kishölgy távozása is legalább olyan hirtelen. Ami végszónak is megteszi: bár a propagandaklasszikus szerint előre megyünk, nem hátra, jó tudni, hogy az árak legalább felfelé.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr2318143862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása