PONYVALEGÉNY

Fogyókúrára fogott propaganda

A kormány szócsöveként funkcionáló Magyar Nemzet „mérlege” szombaton a megszokotthoz képest tizenkét oldallal mutatott kevesebbet

2023. április 24. - Horváth M. Attila

magyar_nemzet_arvaltozas_img_20230412_220529.jpgMiközben közel tíz hónap alatt csaknem a duplájára emelkedett az 1938-ban alapított napilap ára, a Magyar Nemzet olvasói furcsa zsugorodásra figyelhettek fel szombatonként.

Érdekes, olvasmányos, egyedi. A Magyar Nemzet a hét hatodik napján megjelenő mellékletének jellemzése a fenti három szó, ugyanis a szombatonként eddig tizenhat oldalon az olvasó keze ügyébe kerülő Lugas – amely korábban Hétvége néven látott napvilágot – a legutóbbi két alkalommal már csupán nyolc oldalon kínált hosszabb lélegzetvételű böngésznivalót. Mindez azt jelenti, hogy a felére csökkent a melléklet terjedelme, és ez még nem minden. Miközben az április 15-i lapszám még húsz plusz nyolc oldalból állt, a 22-én a polcokra kerülő sajtótermék már csupán tizenhat plusz nyolcból, tehát az eddigi harminchatból (20+16) maradt a huszonnégy (16+8) ami egyharmaddal kevesebb nyomtatott betűtengert jelent, miközben az ár maradt a régi. És hogy mennyi az annyi? Mint ahogy az az illusztrációban látható, miközben 2022 májusában még 180 Ft-ba került a lap, ám júniusban már 215 forintot kóstált a periodika. És ez még nem minden, ugyanis idén március közepétől 345 Ft-ot kell fizetni az újságért, avagy tavaly óta összességében kilencven százalékkal, 165 forinttal kerül többe egy-egy példány. Van az úgy, amikor a kevesebb a több, ám valami azt súgja, a mondás létrehozói és kitalálói hajdanán nem éppen erre az eshetőségre gondoltak. 

napilapok_blikk_bors_magyar_nemzet_nemzeti_sport_nepszava.jpgNemzeti Sport: nem dicsőséges ezüst  A napilapokat tekintve némi meglepetésre a második legnagyobb differenciát az idén 120 éves Nemzeti Sport olvasói tapasztalhatták, ugyanis a 285 forintos (ami vasárnap 295-re módosult) árat követően 335, míg a hét utolsó napján 355 forintot kell leszurkolniuk a profi testmozgás szerelmeseinek a lapozgatás élményéért, így a különbség 50, illetve 60 Ft. A bronzérem a 2023-ban 150 esztendős (melléklet nélküli) Népszaváé a 40 forintos különbség miatt – 460, illetve 500 forint –, míg meglepő módon a legminimálisabb emelést s Blikk és a Bors hajtotta végre, előbbi 20, illetve 25 forintos „difivel” kalkulált, 280 helyett 300, valamint 285 helyett 310 Ft-ért kapható a bulvárkiadvány. A Bors böngészői veszik észre a legkevésbé az elszálló árakat, ugyanis a lap 255 helyett manapság 275 forintba kerül.  

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr6718109130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása