PONYVALEGÉNY

Fellini: hét nap 8 és féllel

Klasszikusok moziműsoron: amíg az Art+ Cinemában a harminc éve elhunyt rendezőzsenire emlékeznek legendás alkotásaival, addig a Bemben a Casablancára is jegyet válthat az érdeklődő

2023. február 24. - Horváth M. Attila

img_20230113_175102.jpgIdén lesz harminc éve, hogy elhunyt a filmművészet egyik legkiválóbb rendezője, az olasz Federico Fellini. A legenda előtt egy héten keresztül hét alkotással tiszteleg a 2015 óta Örökmozgó helyett Art+ Cinema néven működő Erzsébet körúti művészmozi.

Február 23. és március 1. között megelevenedik a múlt. Miközben odakinn süvítő villamosok haladnak hol komótosan, hol kerekeket gyorsítva, addig odabenn Federico Fellini szelleme lengi be a filmszínházat. Tegnap óta ugyanis március 1., szerdáig minden este nyolc órától klasszikus kerül a vászonra, méghozzá digitálisan felújított kópiáról, fülnek kedves magyar szinkronnal. Az Országúton után pénteken Az édes élet volt műsoron, szombaton és vasárnap a 8 és ½, valamint a Casanova szögezheti kényelmes foteljébe a nézőt, míg a jövő hét első felében A nők városára, a Cabiria éjszakáira és végül a Különleges történetekre válthat tikettet a mozirajongó.

img_20230123_171409.jpg

A számítógépes trükkökkel telezsúfolt, mesterkélt, sokkal inkább negatív értelemben véve mű alkotások helyett a hús-vér emberekre fókuszáló korábbi darabokat részesíti előnyben néhány megállóval arrébb a némi túlzással másodvirágzását élő Bem is. A Margit körúti moziban műsoron volt már ebben az évben Roman Polanski egyik legjobb filmje, a Keserű méz, a Száll a kakukk fészkére, a Hátsó ablak, a Római vakáció, az Álom luxuskivitelben és minden idők egyik legjobb thrillere, a Hetedik, míg a magyar remekművek közül megtekinthető volt eddig többek között Gothár Péter Megáll az idője Dinivel és Vilmával, valamint Az ötödik pecsét. Február utolsó vasárnapján, 26-án este fél nyolctól az örök klasszikusra, a Casablancára lehet beülni, sőt, bő két hét múlva, március 10-én, 18 órai kezdettel a Hetedik után Brad Pitt egy másik remek filmjét, a Hét év Tibetbent is újra vászonra varázsolja a II. kerület közkedvelt helye. Másként fogalmazva: a péntek esti „frászhoz” két érv – Tibet, Bem.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr4218057772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása