PONYVALEGÉNY

A Jackie Brown huszonnégy évvel a premier után ismét a fővárosi mozik műsorán

A Művészben és a Toldiban kerül vászonra Tarantino harmadik mesterműve

2023. június 22. - Horváth M. Attila

jackie_brown_muvesz_img_20230617_191430.jpgAz idén 60 esztendős rendezőzseni, Quentin Tarantino a Kutyaszorítóban és a Ponyvaregény után forgatta harmadik egész estés filmjét, amelyet Jackie Brown címmel ismer a hozzáértő közönség. Rajongóknak kötelező: június 22-től ismét a fővárosi mozik műsorán.  

het_filmjei.jpgHarminc évvel ezelőtt sűrű sorok kígyóztak Újbudán. A két férfiről, Bartók Béláról és Szakasits Árpádról elnevezett úton hazafelé ugyancsak két snájdig legényről, no meg egy gyönyörű, csak bő egy évvel később a minden idők egyik legjobb filmjével, a Quentin Tarantino rendezte Ponyvaregénnyel berobbanó hölgyről beszéltek az emberek. Ekkor már túl voltunk a rendszerváltáson, már szebbnek, kristálytisztábbnak, üdvözítőbbnek tetszett a jövő, az emberek táncoltak a flaszteren, ha Fenyő Miki dalra fakadt és csak néztünk magunk elé, ahogy nyaltuk a fagylaltot, ha a Tátrai Band melankolikus muzsikája szólt az üveg whiskyről és New Yorkról.      

pm_19930615_veszett_kutya_es_gloria.jpgHarminc évvel ezelőtt a Steve Martin-féle Örömapa mellett a Robert De Niro, Bill Murray és Uma Thurman főszereplésével forgatott Veszett kutya és Glória volt műsoron a Bartókban, az Olimpiában, nem is szólva a Nagyvárad téren akkoriban még ugyancsak üzemelő SOTE Klubról, az Erzsébet körúton szintúgy működő Bástyáról vagy a manapság is befogadó, népes közönséget vonzó belvárosi Urániáról.  

És most, harminc évvel később ismét Robert De Niro csalogathatja be a filmrajongót, és ez még akkor is igaz, ha nem mai (és nem is rövid, több mint két és fél órás) darab kerül a Művész és a Toldi vászonjára. Az 1997-es Jackie Brown szintén Tarantino-termék, méghozzá a mívesebb fajtából, olyan sztárokkal a stáblistán, mint Bridget Fonda, Pam Grier vagy éppen a majd minden filmjében emlékezeteset alakító Samuel L. Jackson.   

Több mint huszonnégy esztendővel a magyarországi bemutató után – hazánkban 1999. március 25-e volt a premier napja, ám azóta szerencsére megjelent videokazettán, DVD-n szimpla- és minden igényt kielégítő duplalemezes változatban, valamint Blu-ray-en is – ismét fővárosi filmszínház tűzi műsorra eme remeket, méghozzá nem is egy. Igaz, az elmúlt hét pénteken, június 16-án, 20 órai kezdettel úgymond a második premier előtt vászonra került, mi több, már május 19-én, szintén a hét ötödik napján, az Artmozik éjszakáján is megtekinthető volt a Művészben – a teljességre törekvés igényével írjuk, hivatalosan 22 óra 35-kor.   

Június 22-én, csütörtökön a Teréz körúti kulturális egység 20 óra 30-kor, míg a Bajcsy-Zsilinszky úton lévő Toldi 24-én, szombaton délután negyed négykor tűzi műsorra legkorábban a Jackie Brownt. Amely nem könnyű darab, de legalább nehéz – annyira, mint manapság hús-vér színészekkel forgatott, időtálló darabot látni. Illetve dehogy, mindez lehetséges. Csak visszafelé kell haladni néhány esztendőt vagy éppen évtizedet a szekérderéknyi filmtermésben...  

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr6718151220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása