PONYVALEGÉNY

INTERJÚ | Bragmayer Zsanett triatlonos, aki Franciaországba költözött: „Húsz perc után annyira elfagy mindenünk, hogy utána már mindegy, mennyi időt töltünk kint a hidegben”

Metzben készül fel a következő szezonra a háromszor is sportága legjobbjának választott honi kiválóság, aki a helyiekkel hetente közel harminc órát edz

2022. december 14. - Horváth M. Attila

bragmayer_zsanett_kerekpar.jpgKi az, aki Mijazaki környékén a legboldogabb magyar lehetett október végén? A megfejtés: Bragmayer Zsanett, aki a triatlonosok világkupa-versenyén 1:01:20 óra alatt teljesítette a 750 méter úszásból, 20 kilométer kerékpározásból és 5 kilométer futásból álló sprinttávot, aminek köszönhetően a legelőkelőbb pozícióban, a kilencedik helyen zárt honfitársaink közül. A november azonban új életet hozott – régi célokkal.

Előre az álmokért. Jóllehet, mostanság nem kell altatni, ám ha mégis, ez az egy mondat, amely tökéletesen összefoglalja, mit miért tesz. És ez az a mondat, ami képzeletben mindig ott lebeg a bevetett ágya felett, a konyhában a Hawaii pizza illatát árasztó sütő mögött, míg a fürdőszobában a parfümökkel telepakolt tükrös szekrény mellett. Franciaország nagyon fontos állomás Bragmayer Zsanett életében, és nem az újabban naponta 23:45-kor lekapcsolt világítással üzemelő, így is varázslatosan tündöklő Eiffel-torony miatt, netán mert a mínuszokban edzés gyanánt végigtekert a Champs-Élysées-en. Pedig a munka nem állt meg, elvégre mindent az olimpiáért – amire történetesen 2024-ben Párizsban kerül sor. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgOlyat tett, mint a katari futball-világbajnokságon az adódó helyzetekben egyik-másik támadó: mindent kihagyott – legalábbis ami a közelmúltbeli versenyeket illeti, lévén alig több mint egy hónapja Franciaországba költözött. No de ami a labdarúgásnál fontosabb és önt illeti: miként sikerült az akklimatizációja? Kérdezem ezt úgy, hogy bár tudom, számtalan csodálatos országban járt a triatlonnak köszönhetően, ám ezúttal nem versenyezni érkezett.

Nem nagyon kellett akklimatizálódni, hiszen egy olyan csapathoz csatlakoztam, amelynek tagjait nagyon régóta és jól ismerem – indította a Ponyvalegénynek adott interjúját a 28 éves triatlonos kiválóság, a 2021-es tokiói olimpián résztvevő Bragmayer Zsanett, aki idén májusban világbajnoki ezüstéremmel gazdagította amúgy sem gyenge medáliaállományát. – Abszolút pozitív volt a fogadtatás mindenki részéről. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgbragmayer_zsanett_portre.jpegMelyik városban található a főhadiszállása?

Metzbe költöztem, ami Luxemburgtól nagyjából hatvan és Párizstól kétszázötven kilométerre helyezkedik el. Klímáját tekintve hasonló időjárás van itt, mint Magyarországon télen, de természeti adottságaiban sokkal változatosabb, mint Budapest környéke. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgMikor állt edzésbe, egyáltalán mennyire kell úgymond alapozó munkát végeznie?

November első hetében csatlakoztam hozzájuk és kezdtem el rögtön az alapozó edzéseket, ám mellette én is edzősködöm a felnőtteknél és az utánpótláskorú versenyzőknél. Természetesen úgy alakítottunk mindent, hogy ne sérüljön a felkészülésem, hiszen most az a legfontosabb. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgAz eddigiek alapján mi az, amit másként csinálnak a francia triatlonosok az itthon megszokotthoz képest, egyáltalán hogy ízlik a kinti meló?

Alapjaiban véve hasonló az itteni munka, mint otthon volt eddig, csak azzal a különbséggel, hogy télen is ugyanúgy kimegyünk kerékpározni, mindegy, milyen időjárási körülmények vannak. Nagyjából húsz perc után annyira elfagy mindenünk, hogy utána már mindegy, mennyi időt töltünk kint a hidegben. Viszont ez egy akkora löketet adhat nekem a következő szezonra, hogy teljesen átlendít ezeken a nehézségeken. 

ponyvalegeny_mini_uj_2022.jpgA Sportágválasztó rovatban néhány héttel ezelőtt elmondta, hogy Franciaországban kíván felkészülni a következő hónapok feladataira, és ez a hozzáállás abszolút kalaplengetést érdemel, mert nem városnézésre érkezett.

Itt nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a technikai képzésre, mindegyik sportágban elkerülve az esetleges későbbi sérüléseket. Óraszámban meghaladjuk a huszonöt-huszonhét órát hetente, szóval nem unatkozunk napközben sem. Inkább visszamászunk az ágyba pihenni és erőt gyűjteni a következő edzésre. Továbbá annyira összetartó a csapat, hogy hiába találkozunk minden reggel és délután, heti egyszer-kétszer kötelező összetartás van, amely során minden korosztály kötetlenül tud beszélgetni egymással.

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr218001600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása