PONYVALEGÉNY

Régi nóta: a nézését meg a lapjárását

Beszélgetés egy újságárussal, aki szerint már csak a negyven-ötvenéves korosztály olvas bármit is nyomtatásban

2022. szeptember 23. - Horváth M. Attila

hirlap_img_20220919_155827.jpgAz internet térhódításával egyre nehezebb az újságosok helyzete, hiszen a fiatalok többsége telefonon és leginkább a közösségi média felületein tájékozódik, az idősebbek meg már nem fogyasztják a nyomtatott tartalmat – minden bizonnyal anyagi megfontolásból.

hirlap_img_20220919_155119.jpgVan, ami a boltok ízlésesen elrendezett polcain nem elérhető – és nem azért, mert olyan magasra helyezték őket... –, így kénytelen az ember valódi, hús-vér újságosnál megállni, ha szaklapot kíván tanulmányozni. A régi, megfakultan bárgyú rendőrviccből kiindulva ezen sorok írója kérhetett volna egy „pecheteket” – aki esetleg nem ismerné: két szolgálatot teljesítő a hot dog árusnál kér két hot dogot, ám az eladó azt mondja, „sajnos nincs, pechetek van”, mire az egyikük megszólal: „akkor kérünk két pecheteket” –, de nézve a jó oldalát, zárás előtt érkezve kettőből egy nem is olyan rossz arány, hiszen ha nincs nyitva, ugyebár... 

A zárás szó is relatív, persze, ám mint kiderült, hiába a forgalmas hely és a hétfő délután, aznap mindig háromkor, majd az elkövetkező hétköznapokban négykor húzza le a rolót a beszélgetőpartner. Amikor érkezik a kérdés, olvas-e még valaki újságot, látszólag meglepődik, majd egykedvűen felel: a negyven pluszos és az ötvenes korosztály igen – az „ilyen öregnek nézek ki?” közbekérdésre hamiskás mosoly a válasz az inkább az utóbbiak táborát erősítő eladótól –, a fiatalok meg belemenekülnek a telefonba. Ám ha a mostaniak kihalnak, szerinte vége a nyomtatott lapoknak, bár úgy véli, már most is. 

Volt idő kvaterkázni, mert hiába a bódé körül sémát követő tömeg, senkinek sem támadt olvashatnékja. A beszélgetőpartner nyelve aztán megered, mint kiderült, hiába a korai nyitás, reggel nyolc előtt bajosan kell a kiszolgálással bíbelődnie. Amikor elköszönök jó pihenést kívánva, csak annyit felel a „köszönöm” mellett, hogy ráfér, jó lesz kicsit otthon lenni, hiszen egyedül viszi a boltot, mert inkább dolgozik másfél órával többet, elvégre nem tudna annyit fizetni az alkalmazottnak, hogy vállalja az ittlétet. A történet cikkért kiáltott – ám a csendben feltett nagy kérdés nem is ez, hanem hogy valaki elolvasná-e manapság nyomtatásban?     

img_20220921_044235.jpgDrága(új)ságok  A napilapok közül érdemes górcső alá venni az öt legismertebbet. A politikai tartalmat erősen hordozó újságok közül a jövőre a megjelenése 150. évfordulóját ünneplő Népszava átlagban 460 forintba kerül, de a szerdai és a pénteki kiadásért (a műsormagazin, illetve a Nyitott mondat című irodalmi melléklet miatt) 480-at, míg a szombati lapszámért (az egyaránt nyolc-nyolcoldalas Szép szó, illetve Visszhang melléklet miatt) 520-at kérnek. A Magyar Nemzet néhány hónappal ezelőtt még 180 Ft volt, ám az elmúlt időszakban 215 forintba került, manapság viszont azonos az ára Magyarország – sajnálatos módon – egyetlen sportnapilapjával, ugyanis mindkettő 285 forintot kóstál, a vasárnapi Nemzeti Sportért viszont 295-öt kell fizetni. Érdemes szót ejteni a bulvárlapokról is: a két legnépszerűbb a Blikk és a Bors, előbbi 280, míg utóbbi 255 Ft-ért kapható.

magyar_nemzet_img_20220219_071421.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ponyvalegeny.blog.hu/api/trackback/id/tr9617937920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása